ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Nákladní vlak strhl u Otrokovic trakční vedení, spoje nabírají zpoždění

  • 15
U Otrokovic na Zlínsku strhl nákladní vlak trakční vedení, poškozeno je zabezpečovací zařízení. Kvůli závadě nabírají vlaky na dvoukolejné celostátní trati 330 zpoždění.Odhad způsobené škody se pohybuje v řádu v desítek milionů korun, opravy mohou trvat týdny.

„Příčinou mimořádné události je nerespektování návěstidla pro elektrický provoz nákladním dopravcem. Následoval zkrat a stržení trakčního vedení a poškození zabezpečovacího zařízení,“ sdělila mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová.

Hasiči podle krajské mluvčí Lucie Javoříkové na trati mezi Otrokovicemi a Tlumačovem na Zlínsku zasahovali po 17:00. „Přebírali si to drážní hasiči, je to v jejich šetření,“ uvedla mluvčí. Z denního hlášení hasičů o závažných požárech vyplývá, že k přetížení součástí traťového vedení vyjíždělo devět profesionálních a dobrovolných jednotek.

Způsobená škoda podle hasičů přesáhla 20 milionů korun, nikdo neutrpěl zranění.

Vlaky jezdí mezi stanicemi Napajedla na Zlínsku a Hulín na Kroměřížsku pouze po jedné ze dvou traťových kolejí. Podle údajů uvedených na webu Českých drah se zpoždění pohybuje v desítkách minut. V případě dálkové dopravy činí 30 až 40 minut, u regionální dopravy 30 až 60 minut.

„Uvedená doba zpoždění je orientačního charakteru a může se změnit,“ uvedl dopravce.

Podle Správy železnic je provoz mezi Otrokovicemi a Tlumačovem výrazně omezený s ohledem na poškození zabezpečovacího zařízení. „Výhled oprav a návratu k běžnému provozu budeme upřesňovat, nelze vyloučit týdny,“ uvedla Pistoriusová.

Dvoukolejná elektrizovaná celostátní trať číslo 330 propojuje Přerov s Břeclaví. Je součástí druhého koridoru. Z Přerova vede přes Hulín, Otrokovice, Staré Město na Uherskohradišťsku, Moravský Písek a Rohatec na Hodonínsku a Hodonín do Břeclavi.

,