Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Všichni jsme tady jako sousedi, říkají v Ostrožské Lhotě, vesnici roku

  12:27
Zahrádka před místní cukrárnou je téměř obsazená. Zákusky od Budařů jsou v okolí už více než třicet let vyhlášené, a navíc v blízkosti vede síť hojně využívaných moravských cyklostezek, takže posezení láká řadu turistů. Teď bude návštěvnost možná ještě vyšší. Ostrožská Lhota se totiž stala vítězem celostátního kola soutěže Vesnice roku 2023.

Soutěž každoročně vyhlašují Spolek pro obnovu venkova ČR, ministerstvo pro místní rozvoj, Svaz měst a obcí a ministerstvo zemědělství. „Jsme vesnice, ale ne moc malá, a máme tady všechno, co potřebujeme. Je to tady hezčí, příjemnější a klidnější než ve městě,“ shrnula spokojeně jedna z obyvatelek.

Čím si obec s patnácti sty obyvateli ležící na samé hranici Zlínského a Jihomoravského kraje své prvenství zasloužila? Odborná porota, která letos vybírala ze 175 přihlášených obcí a nakonec ze třinácti finalistů, ocenila rozvojové a koncepční dokumenty, infrastrukturu, pospolitost, spolkovou činnost nebo krajinotvorné prvky. Jinak řečeno, Ostrožská Lhota vyniká bohatým spolkovým životem, péčí o historii včetně výjimečného archeologického muzea, starostí o zeleň nebo podnikatelskými aktivitami.

Ostrožská Lhota s patnácti sty obyvateli ležící na hranici Zlínského a Jihomoravského kraje je Vesnicí roku 2023. (září 2023)

Finálové klání ale podle všeho bylo poměrně těsné. A k vítězství Lhoťanům pomohlo patrně to, co pro návštěvníka není úplně hmatatelné, ale je zcela nepřehlédnutelné pro místní. Starosta Roman Tuháček to nazval „srdcem na pravém místě“.

„Máme tady třiadvacet spolků a spousta občanů je v nich zapojená, někteří i v několika zároveň. Spolky mají sice malou dotaci od obce, ale vlastně je to práce zadarmo. Z lásky. Ze srdce. A nejde jen o spolkaře. Je tady i řada lidí, kteří nezištně a sami od sebe pracují pro obec a zvelebují její okolí, aniž by to někde hlásili. To je další přidaná hodnota,“ konstatoval Tuháček, který je starostou druhé volební období a sám je členem kulturistiky nebo fotbalu, jeho manželka dobrovolná hasička.

Kraj boduje v soutěži Vesnice roku. Zlatou stuhou se pyšní už šest obcí

Ostrožská Lhota je na první pohled malebné prosluněné místo, kde se dá výborně relaxovat. Zároveň ale domácím poskytuje to, co pro běžný život potřebují.

„Dostudovala jsem, mám tady práci, kamarády, nic mi tady nechybí,“ svěřila se s úsměvem devatenáctiletá Nela Trněná.

Zhruba 150 místních má práci v rámci obce, další lidé jezdí do čtvrt hodiny vzdáleného Uherského Hradiště nebo Kunovic, do sousedního Hluku nebo třeba o něco vzdálenějšího Slavkova.

Vítězové

celostátního kola soutěže Vesnice roku ze Zlínského kraje

  • 2023 Ostrožská Lhota
  • 2018 Dolní Němčí
  • 2016 Kašava
  • 2014 Kateřinice
  • 2011 Komňa
  • 2008 Lidečko
  • 2006 Liptál

V obci funguje řada živnostníků a podnikatelů, třeba šicí dílna, čalounictví, truhlářství, cukrářství, autodílna, kosmetika, zemědělská výroba, výrobna dubových desek nebo firma produkující hliníkové ploty a brány.

Mladá rodina tady má pro děti zajištěnou školku i úplnou základní školu, v obci je obchod s potravinami, zdravotní středisko, sběrný dvůr, farnost, sportoviště, kulturní dům i hospoda.

„Všichni jsme tady jako sousedi, známe jeden druhého. Jsem řemeslník a mám tady i v okolí dost práce, takže i vzhledem k podnikání mi bydlení ve Lhotě vyhovuje,“ prozradil rodák Zdeněk Machala.

Stejně jako on se tady řada místních narodila, vyrostla a po studiích zůstala nebo se vrátila, aby si postavila nebo opravila dům a založila rodinu. Obyvatel tak spíše přibývá, rodí se noví a průměrný věk je 44 let. Do školy letos nastoupilo přes dvacet prvňáčků, což je asi o třetinu více než loni.

V jedné lokalitě stojí pět nových rodinných domků, další tři se staví a v budoucnu by jich ve vybraných místech mohlo vyrůst až pět desítek. Navíc se dají sehnat rovněž starší domky v zasíťovaném území. Když zájemce dům zrekonstruuje, dostane od obce příspěvek ve výši 80 tisíc korun, když na stejném místě postaví nový, bude to dvojnásobek.

VIDEO: Turisté opravili utajovaný vojenský úkryt na Slovácku

„Poslední roky je tady více mladých rodin. Přicházejí i lidé odjinud, ptají se na volné pozemky v obci nebo prodej nějakého starého domku. To je skvělé,“ doplnil Tuháček.

Jedním z projektů, který by život místních lidí měl v budoucnu ještě více zpříjemnit, je obnova parku Hájek. Rostou v něm památkově chráněné lípy i další vzrostlé stromy a každý rok v něm místní pořádají Antonínkové sečení trávy. Studie počítá s tím, že přibudou chodníčky, lavičky, vodní prvky, altánek, záhonky, květiny nebo herní prvky pro děti.

Plánované náklady ve výši tři miliony korun by z větší části mohla pokrýt dvoumilionová dotace, kterou obec získá za umístění v soutěži Vesnice roku od ministerstva pro místní rozvoj. Jako vítěz celostátního kola bude Ostrožská Lhota také reprezentovat Českou republiku v soutěži Evropská cena obnovy vesnice.

Autor:
  • Nejčtenější

Koncert za veřejné peníze? Půlmilionový honorář nechám v kraji, navrhl Mareš

24. dubna 2024  10:32,  aktualizováno  11:22

Zpěvák a moderátor Leoš Mareš nabídl, že svůj honorář za vystoupení na zářijovém Dnu Zlínského...

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

POHLED: Formát, co postrádá smysl. Má vůbec cenu sledovat hokejovou baráž?

23. dubna 2024

Premium Z triumfu v první hokejové lize se ani nestihl radovat. Místo oslav musel věnovat pozornost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Smoleňák vyhodil kameramana z kabiny, pak se omlouval. Vážím si práce ČT, řekl

22. dubna 2024  9:08

Ve stejný den, kdy se pardubický trenér Marek Zadina opřel do hokejové sekce České televize,...

Č. Budějovice - Slovácko 2:2, domácí neudrželi vedení a jsou poslední

28. dubna 2024  17:29,  aktualizováno  19:48

Prohrávali, během deseti minut utkání otočili, ale nakonec brali pouze bod. Fotbalisté Českých...

Bylo to málo, někteří hráči nejdou přes hranu, láteřil zlínský kouč

28. dubna 2024  19:11

Všechno jim hrálo do karet. České Budějovice doma ztratily, Pardubice vyšly naprázdno. Stačilo před...

Zlín - Karviná 0:1, záchranářský souboj rozhodl hned v úvodu Regáli

28. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  18:50

Karvinští fotbalisté zvládli důležitý zápas ve Zlíně a po výhře 1:0 ve 30. kole Fortuna ligy...

Budějovice se samy poslaly na dno. Chyby dělají pořád stejní hráči, ví kouč

28. dubna 2024  18:09

Známý a už mnohokrát opakovaný scénář. Lehké chyby připravily českobudějovické fotbalisty o další...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...