Lékaři v Uherském Hradišti provedli výměnu drobného kloubu prstu ruky. | foto: Uherskohradišťská nemocnice

Lékaři v Hradišti měnili kloub prstu, v okresních nemocnicích je to rarita

  • 1
Výměna malého kloubu prstu ruky? Pro uherskohradišťské ortopedické oddělení to byla výjimečná operace. Na kloubní náhrady na rukou se totiž u nás specializují hlavně pracoviště v Praze a Vysokém nad Jizerou. Pro ostatní nemocnice to bývá rarita.

Lékaři v Hradišti se do operace pustili a s několikaměsíčním odstupem už dokonce vidí výsledky.

„Pokud jde o operaci samotnou, po technické stránce na ní nic tak zvláštního není. Princip je stejný jako třeba u výměny kolenního kloubu, i když je tady samozřejmě všechno mnohonásobně menší. Zákrok je ale specifický svou anatomickou lokalitou a četností, s kterou se v nemocnicích provádí,“ řekl Martin Skládal, primář Ortopedického oddělení Uherskohradišťské nemocnice.

V podobných případech se totiž problémy s klouby prstů řeší většinou takzvanou dézou, tedy srůstem kostí v určitém funkčním postavení. Tím ale samozřejmě kloub ztratí hybnost.

„V tomto případě šlo o muže, který byl přivezený na traumatologii po pádu z výšky. Trpěl mnohačetnými zraněními a na problém s prstem si začal stěžovat až po několika měsících, kdy jsme objevili poúrazovou artrózu. Zjistili jsme, že se živí rukama, proto jsme se rozhodli pro řešení, které by mu umožnilo v profesi pokračovat,“ vysvětlil Skládal.

Kloubní náhrada, kterou v Hradišti pacientovi voperovali, má na kotvicí straně ke kosti speciální povrch.

Obrazně se dá říct, že pórovitá kost do něj přímo vroste, což zajišťuje mnohem lepší propojení s umělým kloubem.

„Pokud by bylo potřeba tuto náhradu někdy vyjmout a třeba vyměnit, bylo by nutné kost zlomit a kov vysekat. Po osmi měsících od operace ale můžeme říct, že implantát je pevně fixovaný. Muž získal asi polovinu normálního rozsahu hybnosti zdravého kloubu a mohl se vrátit k běžné aktivitě,“ doplnil Skládal.

K výměně malého kloubu prstu ruky přistoupili lékaři Uherskohradišťské nemocnice vůbec poprvé a zatím s jejím zavedením do běžné operativy nepočítají.