Úterý 26. října 2021, svátek má Erik
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 26. října 2021 Erik

Nejlepší mošt teče ze starších odrůd, říká znalec. Úroda byla letos slabší

  8:26
Moštování je společenská událost. Chlapi při něm proberou všechno možné, jablečnou šťávu koštují podobně jako víno. Kvůli neúrodě je jí ale podstatně méně než loni, kdy se u moštáren stály fronty.

V kroměřížské moštárně pracují dva dny v týdnu od konce srpna, na sklonku října provoz končí. | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Hned u vstupu do jednoho z nenápadných domků v kroměřížské zahrádkářské kolonii praští do nosu silná, ale příjemná vůně jablek. V nevelké místnosti vede skupina mužů družný rozhovor. Mezitím z kovové roury trčící z moštovacího lisu čůrkem proudí jablečná šťáva. Na stolku jsou nachystané skleničky, kousek vedle v pytli ještě celá jablka.

Jeden z letošních posledních moštovacích dní se nese v idylickém duchu.

Fotogalerie

„Letos tu máme docela klid, neurodilo se příliš jablek. Loni přinesli lidé plný pytel a strávili tu několik hodin, letos jsou za chvilku hotoví,“ popisuje šéf místních zahrádkářů Jaromír Kleibl, který má moštování na starosti.

Zatímco loni v Kroměříži vylisovali přes deset tisíc litrů jablečné šťávy, letos je to jenom šest. Odpovídá to tomu, že ovocnáři neměli dobrý rok. Kvůli jarním mrazům byla úroda takřka poloviční.

„Většina lidí si donese jednu bedýnku, před rokem chodívali s plnými pytli. Byly to stovky kilogramů jablek. Na některé zákazníky jsme si museli vyhradit čas i mimo otevírací dobu,“ zmínil.

Bedýnku lisují patnáct minut

Proměnit jablka ve sladkou šťávu není příliš složitý proces. Plody nejprve s rachotem namele drtička na hustou kašovitou hmotu. Někdo si ji odnese, dá do beček, nechá nakvasit a vyrábí z toho pálenku.

„Většinou ale nadrcená jablka zabalíme do speciálního filtru a dáme do hydraulického lisu,“ přibližuje Kleibl.

V Hulíně zpracovávají ovoce kolektivně: mošt vám vyrobí z cizích jablek

Jednu dávku moštovací zařízení zpracuje zhruba za čtvrt hodiny, vydá to přibližně na patnáct litrů. „Dvě třetiny jablek se zpracují na šťávu, zbytek je odpad, který tu ekologicky zpracujeme,“ říká Kleibl.

Při moštování pracuje rychle a přesně, tvrdí ale, že pokazit se toho moc nedá.

„Kvalita moštu je z devadesáti procent dána kvalitou jablek. Mně se nejvíc osvědčily starší odrůdy jako panenské jablko, jadernička nebo kardinálka. To poznáte už jen na tom, jak krásně vám tu zavoní,“ líčí.

Špatně se naopak pracuje s modernějšími druhy jablek. „Lidé je donesou často přezrálé, nemají vhodnou strukturu, zachycují se na filtru. Musíme jej neustále čistit a přidělává nám to práci.“

Někdo si z moštu vyrábí cider

Bohumil Beneš, který s sebou vzal ke zpracování bednu jablek, vsadil na odrůdu ontario. „Mám odzkoušeno, že je z ní výborný mošt, a navíc jsou to jediná jablka, kterých jsem měl na stromech dostatek,“ vysvětluje.

Z dnešní várky bude mít patnáct litrů jablečné šťávy. Tak akorát, aby to zvládl využít. „Část rozdám a zbytek se vypije hned, hlavně děti to mají rády.“

Právě vymyslet, co s velkým množstvím moštu, je pro některé zákazníky problém.

V Kroměříži totiž nemají pasterizační zařízení, šťávu je tak potřeba zkonzumovat do několika dní. „Jsou metody, jak mošt uchovat delší dobu. Je možné jej třeba zamrazit, uchovávat ve vzduchotěsném vaku. Jeden zákazník si jej uchovává v pivním sudu. Na povrchu mošt mírně zakvasí, ale jinak zůstane dobrý,“ nastínil vedoucí moštárny.

Někteří lidé nechávají mošt zkvasit záměrně a vyrábějí z něj populární alkoholický nápoj cider. „Je velmi osvěžující, můžete si ho vyrobit sami ve sklepě a z vlastních jablek chutná lépe než kupovaný,“ říká Kleibl.

V moštárně pracuje dva dny v týdnu od konce srpna, na sklonku října provoz končí, stejně jako ve většině dalších moštáren v okolí.

  • Nejčtenější

Revizoři zpřísňují kontroly respirátorů, agresivní cestující se s nimi hádají

Premium Starší žena sedící v trolejbusu se zaujetím mluví do telefonu a respirátor má přitom stažený pod bradou. Když ji na to...

"Floyd z Teplic" umřel kvůli pervitinu, ne vinou policie, uzavřela zpráva

Mezi zákrokem policistů a úmrtím Roma z Teplic neexistuje žádná souvislost. Vyplývá to ze znaleckého posudku,...

ZVOLNĚNÍ: Hledá se odpadlík. Jágr brání Rytíře, ve Zlíně vládne paskvil

Věděli, že to bude fuška. Ale nejspíš nečekali, že až takhle náročná. Na dně extraligy od rozjezdu sezony zůstává Zlín...

Táta Škopek ze Slunce, seno. Skvělý herec a komik, který klamal tělem

Premium Stanislav Tříska nebyl „jen“ tátou Škopkem z filmové trilogie Slunce, seno. Třicet let hrál ve Zlíně divadlo a byl...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

PONEDĚLNÍK: Stardance pro přestárlé. Jak dlouho může Slovácko zářit?

Že prý jsou přestárlí. Že prý nenahradí střelce Klimenta. Že prý nemají široký kádr. Že prý nezopakují jízdu za...

Otužování podle Wima Hofa je nebezpečné. Hrozí zástava, říká kardiolog Táborský

Premium Otužování je nejlepší prevence proti těžkému průběhu nemoci covid-19. Lidé mají větší šanci, že neskončí v nemocnici,...

Dětem, kterým pomáháte moc, mozek nepracuje správně, říká speciální pedagožka

Premium „Kdybychom k dětem v batolecím a předškolním věku přistupovali v některých oblastech víc ,postaru‘, měli bychom méně...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

  • Další z rubriky

Student založil virtuální muzeum otrokovického Baťova, šíří jeho slávu

Online muzeum otrokovické místní části, které nazval Ať žije Baťov, založil Vít Marek letos v lednu během koronavirové...

Čekání Zlína se prodlužuje, agentura rozhodne o dotaci na stadion později

Zlínská radnice si musí počkat na to, jestli dostane od státu dotace na přestavbu chátrajícího zimního stadionu....

V Uherském Brodě stáčejí vodu z dešťů, uleví tak záplavovému území

Důmyslný systém podzemních nádrží pod uherskobrodskou Základní školou Na Výsluní pomáhá zachycovat dešťovou vodu a...

Celníci měli krýt Březinovy kšefty, zda je postaví před soud, se neví

Letos na jaře chtěl žalobce poslat před soud tři celníky, kteří měli pomáhat lihovému bossovi Radku Březinovi ze...

Advantage Consulting, s.r.o.
INŽENÝR KVALITY S AJ (40-50.000 KČ)

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj, Zlínský kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč

Čekají nás daleko horší problémy, než jaké způsobil covid, varuje OECD

Pandemie koronaviru sice zastavila výrobu, vysála státní kasy a způsobila krachy mnohých podniků, to ale není nic proti...

Pavel Liška se omluvil za reklamy pro dodavatele elektřiny a plynu

Pavel Liška měl potřebu se vyjádřit ke svému dlouholetému účinkování v reklamách pro dodavatele plynu a elektřiny...

Čína má Evropu v hrsti, za pár týdnů dojde hořčík. Auto bez něj nevyrobíte

Premium Vše nasvědčuje, že současná čipová krize v automobilovém průmyslu je jen zahřívacím kolem před tím, co se na Evropu...

Kostková má covid, do sobotní StarDance nezasáhne. Televize řeší, co dál

Třetí soutěžní večer oblíbené show StarDance je v ohrožení. Moderátorka Tereza Kostková byla pozitivně testována na...

Jestli bude inflace stoupat dál, lidé ztratí polovinu úspor, varuje ekonom

Současná míra inflace bude trvat ještě několik let, důvodem jsou zejména vysoké objemy pumpování peněz do ekonomiky,...