Slovenští lupiči přepadli i člena Březinovy lihové mafie, čeká je vězení

  • 2
Krajský soud v Trenčíně poslal pravomocně do vězení trojici Slováků, která má na svědomí sérii loupežných přepadení i vyděračský únos. Skrývali se i na Zlínsku, kde po nich pátrali čeští policisté. Navíc vyšlo najevo, že v chatě na Uherskobrodsku přepadli vysoce postaveného člena lihové mafie Radka Březiny.

Lesy v okolí Slavičína na Zlínsku zažily loni v červnu velkou pátrací akci. Zúčastnila se jí více než stovka policistů ze tří krajů, někteří se služebními psy i na koních, dva vrtulníky s termovizí.

Dopadnout trojici lupičů, která předtím přepadla poštovní vůz s penězi ve slovenské obci Horné Srnie, asi pět kilometrů od hranice s Českou republikou, ale nedokázali (viz též Lupiči ze Slovenska stále unikají, v pátrání neuspěli psi ani technika).

Pachatele vypátrali až o dva měsíce později slovenští policisté, při akci s názvem Hazuka si pro ně zásahové jednotky přišly do jejich domovů (o zadržení jsme psali zde).

Trojici recidivistů trenčínský okresní soud v červenci rozdal tresty od 10 do 14 let. Odvolací krajský soud v pondělí všem sankce ještě zpřísnil.

Osmapadesátiletý Jaroslav K. z Trenčína tak nakonec stráví podle pravomocného verdiktu ve vězení dvanáct roků, osmačtyřicetiletý Stanislav H. z Likavky (okres Ružomberok) patnáct let a o rok starší Milan Ž. z Hornej Súče (okres Trenčín) 16 let.

Z jedenácti skutků, za které byli odsouzeni, byla z českého pohledu nejzajímavější událost z 8. září 2016. Tehdy trojice ozbrojená pistolemi a maskovaná kuklami vpadla kolem třetí hodiny ranní do chaty v rekreačním areálu Mikulčin Vrch spadajícím pod obec Vápenice na Uherskobrodsku.

„Milan Ž. s pistolí v ruce přinutil dvojici přítomných mužů, aby si lehli na zem. Následně jim obvinění spoutali ruce kovovými pouty a pod hrozbou použití zbraně přinutili staršího z dvojice napadených mužů, aby jim dal peníze. Vzali mu tři tisíce korun, tisíc dolarů a 400 eur,“ uvedla trenčínská policejní mluvčí Elena Antalová.

Čekali, než v chatě skončí oslava

Oloupeným mužem byl podle informací MF DNES vysoce postavený člen zlínské lihové mafie Radka Březiny. Od ledna 2014 byl rok ve vazbě, v době loupeže pobýval na svobodě, než jej loni v létě soud pravomocně potrestal dlouhým pobytem ve vězení. Trojice slovenských lupičů ale podle všeho vůbec netušila, s kým má tu čest.

Za co vše byli odsouzeni

Všichni (Stanislav H., Jaroslav K. a Milan Ž.) byli potrestaní za:

loupežné přepadení potravin v obci Dolná Súča

vyděračský únos v obci Trenčianské Mitice

loupežné přepadení v chatě na Mikulčině Vrchu ve Vápenicích

krádež motorky

loupežné přepadení vozidla pošty v obci Horné Srnie

loupežné přepadení čerpací stanice v obci Veľké Bierovce

Milan Ž. a Jaroslav K. kromě toho spáchali:

loupežné přepadení ve firmě v Ružomberku

nedovolené ozbrojování - dovezli útočné pušky

Milan Ž. byl potrestán také za:

krádež motorové čtyřkolky

dovoz a přechovávání 8 granátů, 4 samopalů, 1 brokovnice, 3 pistolí a množství nábojů

„Z obsahu výslechů obviněných před vyšetřovatelem vyplývá, že poškozené neznali. Loupežným přepadením chtěli získat vozidlo Audi A8, které si dopředu vyhlédli a chtěli jej použít pro další trestnou činnost. Jeden z obviněných uvedl, že si auta všiml, když se byl projet v lese na kole. K chatě přišli pěšky, ale byla tam oslava a větší počet lidí, čekali tak na vedlejším pozemku přibližně dvě hodiny, dokud hosté z párty neodešli,“ sdělil na dotaz iDNES.cz mluvčí trenčínského krajského soudu Roman Tarabus.

Lupiči lihovému podvodníkovi také vzali kreditní kartu, od které jej donutili prozradit PIN kód. Také mu vzali mobil a právě klíče od auta Audi A8.

„Druhý z dvojice napadeným mužů jim odevzdal mobil, 200 korun a peněženku s osobními doklady. Poté jim spoutali i nohy, prohledali chatu, mobily hodili do vířivky a z místa odjeli vozidlem poškozeného. V Bojkovicích se pokusili vybrat 36 tisíc korun, což se jim ale nepodařilo. Auto, které odcizili, později použili při loupežném přepadení v obci Veľké Bierovce. Po loupeži auto poslali do kanálu řeky Váh,“ poznamenala policejní mluvčí Antalová (viz též Lupiči v Trenčíně přepadli benzinku, auto se zlínskou značkou pak utopili).