Novým hejtmanem Zlínského kraje bude dosavadní starosta Rožnova pod Radhoštěm Radim Holiš z vítězného hnutí ANO.

Novým hejtmanem Zlínského kraje bude dosavadní starosta Rožnova pod Radhoštěm Radim Holiš z vítězného hnutí ANO. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Koalice ve Zlínském kraji podepsala smlouvu, Holiš bude mít pět náměstků

  • 23
Zástupci ANO, Pirátů, ODS a ČSSD ve Zlínském kraji odpoledne podepsali koaliční smlouvu. Hejtmanem bude Radim Holiš, krajský volební lídr ANO a starosta Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku. Koalice bude mít v krajském zastupitelstvu 24 z 45 mandátů.

V radě obsadí hnutí ANO tři křesla, další tři budou mít Piráti, dvě ODS a jedno ČSSD.

Počet náměstků hejtmana vzroste z dosavadních tří na pět, přičemž ANO bude mít dva, Piráti, ODS a ČSSD po jednom.

ANO si nechá klíčové oblasti, jako je majetek, finance či doprava, Pirátům má připadnout životní prostředí či školství, ODS strategický rozvoj a územní plánování, ČSSD zdravotnictví, které bylo klíčovým tématem voleb.

Zasloužil se o to především dosavadní lidovecký hejtman Jiří Čunek, který chtěl postavit novou zlínskou nemocnici, strany nové koalice ale spojilo právě odmítnutí tohoto nápadu. Většinou preferují opravu stávajícího špitálu.

Čunek ještě po volbách podepsal smlouvy o nákupu pozemků pro nemocnici od církve za desítky milionů korun, za což jej nová koalice ostře kritizovala.

První náměstkyní hejtmana zodpovědnou za sociální a neziskový sektor, životní prostředí, zemědělství a venkov bude krajská volební jednička Pirátů Hana Ančincová.

Druhým náměstkem, který bude mít na starosti dopravu, se stane Radek Doležel (ANO).

Třetím náměstkem pro strategický rozvoj, územní plánování a cestovní ruch bude krajský volební lídr občanských demokratů Lubomír Traub.

Křeslo čtvrté náměstkyně odpovědné za zdravotnictví obsadí krajská volební jednička ČSSD Olga Sehnalová.

A pátým náměstkem bude David Vychytil (ANO), na starosti má mít finance, majetek a rozvoj podnikání.

Radním pro digitalizaci, sport a mládež bude Jiří Jaroš (Piráti), radní pro školství a kulturu Zuzana Fišerová (Piráti) a radním pro investice a dotace Zbyněk Fojtíček (ODS).

Podle koaliční smlouvy bude mít krajské zastupitelstvo 11 výborů, dosud jich bylo 13. Třem by měli předsedat zástupci Pirátů, třem ODS, dvěma ANO a dalším dvěma ČSSD.

Vznikající koalice zrušila výbor výstavby nové Baťovy nemocnice a výbor vnějších vztahů. Kontrolní výbor nabídne opozici. „Počet členů jednotlivých výborů klesne z 11 lidí na devět,“ řekl Holiš.

Do opozice míří KDU-ČSL, STAN, SPD a koalice Trikolóry, Soukromníků a Nezávislých.

V minulých čtyřech letech tvořili koalici ve Zlínském kraji lidovci, ANO, STAN a ODS. Kvůli chystané výstavbě krajské nemocnice ve Zlíně však byla ke konci volebního období koalice rozštěpená.

Právě názor na nemocnici, jejíž vznik v květnu schválilo krajské zastupitelstvo, je stěžejním tématem, které ANO, Piráty, ODS a ČSSD ve Zlínském kraji spojuje. Za současných podmínek ji odmítají.

,