Poslanci se začali sami testovat antigenními testy, které by se měly používat...

Poslanci se začali sami testovat antigenními testy, které by se měly používat ve školách. Pirát Mikuláš Ferjenčík si v prostorách poslaneckého klubu provedl test sám. (16. března 2020) | foto: Petr Topič, MAFRA

Mezi úředníky, hasiči a policisty odhalily testy jen pár nakažených

  • 5
Otestovat zaměstnance na koronavirus musely také úřady ve Zlínském kraji, a to do středy 17. března. Všem se podařilo vládní nařízení splnit. Zlínský magistrát na to vyčlenil obřadní místnost. Všechny úředníky, včetně zaměstnanců na detašovaných pracovištích, zvládl otestovat minulý pátek.

„Připravili jsme časový harmonogram, podle kterého přicházeli zaměstnanci odborů, aby se na místě neshlukovali,“ popsal mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer. 

Vzorky odebírala zdravotnická firma, která pak o víkendu rozeslala SMS s výsledky. „Neměli jsme žádného pozitivního,“ upřesnil Melzer. „Pokud chce přijít člověk do práce, musí být otestovaný, jinak nebude vpuštěn a bude mít neplacené volno,“ dodal.

Magistrát má 560 zaměstnanců, otestováni nebyli ti, kteří jsou v pracovní neschopnosti, na ošetřovném, jsou proočkovaní nebo v posledních 90 dnech covid prodělali.

V Kroměříži vyčlenili kancelář na radnici pro lékařku, která pro město pracuje. Během pondělí a úterý otestovala kolem 200 pracovníků. „Chod úřadu to nenarušilo,“ poznamenal mluvčí městského úřadu Jan Vondrášek.

„Službu zajistil poskytovatel zdravotních služeb ve vymezených prostorách městského úřadu,“ přiblížil Jan Pášma, mluvčí uherskohradišťské radnice, která testuje zaměstnance už od konce února. Polovinu ze zhruba 250 v pondělí, polovinu ve čtvrtek. Pozitivní zatím nebyl nikdo.

Ve Vsetíně testovali minulý pátek a toto pondělí více než 200 lidí. „Vzorky odebíraly a vyhodnocovaly pracovnice Českého červeného kříže. Testy byly pozitivní u tří zaměstnanců, kteří se okamžitě odebrali do izolace a kontaktovali své lékaře,“ sdělil starosta Jiří Růžička.

Testováním prošli i pracovníci zlínského hejtmanství v prostorách expozice sídla úřadu. „Rozhodli jsme se pro zaměstnance zajistit testy, které si mohou provést sami. Je to i proto, že jsou testovací místa plná,“ poznamenal ředitel úřadu Milan Štábl. Všech zhruba 200 zaměstnanců prošlo v pondělí testy s negativními výsledky.

Dva pozitivní případy z celkem 1 600 zaznamenala začátkem tohoto týdne krajská policie. „Testujeme se na pracovišti formou samotestů,“ popsal mluvčí policie Petr Jaroš.

Tři pozitivní jsou i mezi zhruba 500 hasiči, kteří se testují sami na stanicích. „Nevyužíváme žádné externí zdravotnické organizace. Výsledek zapisujeme do testovacího průkazu,“ upřesnila mluvčí zlínských hasičů Lucie Javoříková.