ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

V kraji roste zájem o testování, nemocnice hlásí dostatek volných termínů

  • 0
S testováním na covid-19 před dovolenou by obyvatelé Zlínského kraje neměli mít problém. Termíny, které nabízejí nemocnice, jsou přístupné a volné prakticky pořád. PCR testy jsou od začátku června pro zájemce dvakrát do měsíce zdarma, antigenní jsou hrazené jednou za týden. Zájem ale roste.

„Registrujeme zvýšený zájem,“ potvrdil mluvčí nemocnice Zdeněk Dvořák. „Za prvních pět dnů v červnu jsme provedli celkem 428 těchto testů, což je více než jindy za stejný počet dnů.“

Potvrzení o negativním výsledku testu je pro neočkované a ty, kteří nemoc neprodělali, potřebné na veřejných akcích, v restauracích, kadeřnictví a podobně. Nutné je ale také při cestách mimo republiku.

S blížícími se prázdninami se poptávka po testování s mezinárodním certifikátem zvyšuje. Negativní test je totiž nezbytnou „vstupenkou“ do mnoha zemí včetně přímořských letovisek v Chorvatsku, Řecku či Itálii. Certifikáty ale nesmí být starší než 72 hodin v případě PCR testů, nebo 48 hodin u antigenních. Vyšší nápor na odběrová místa a laboratoře se tak čeká spíše během léta.

„Volná kapacita na PCR testování je stále dostačující a odběry probíhají bez komplikací,“ ujistila mluvčí Kroměřížské nemocnice Veronika Slaměnová.

Na pojišťovnou hrazené preventivní odběry je potřeba se v nemocnicích objednat. V této době jsou termíny ve Zlíně, Uherském Hradišti, Kroměříži i Vsetíně volné prakticky bez čekání.

„Jde spíše o to, jak rychle zájemce test potřebuje a za jakým účelem. Častěji proto využívají ranní testování, aby měli certifikát pro cestu do zahraničí co nejdříve,“ poukázala Renata Rokytová z Uherskohradišťské nemocnice. „Musejí počítat s tím, že to chvíli trvá, ale do 24 až 48 hodin je výsledek hotový.“

Zdravotníci také upozorňují, že je dobré pohlídat si i další okolnosti. „Naši zdravotníci ve Valašském Meziříčí provádějí testy odběrem ze slin, proto doporučujeme zájemcům z řad turistů, aby si předem zjistili, zda cílová země jejich dovolené akceptuje tento druh odběru,“ upozornil mluvčí nemocnice Agel Adam Knesl. „Například Řecko akceptuje pouze PCR testy provedené výtěrem z nosohltanu.“

Soukromé zařízení ve Valašském Meziříčí eviduje velký zájem o preventivní PCR testy. Je potřeba se objednat telefonicky a denní kapacitu zájemci většinou zaplní.

Zdravotníci potvrzují, že v současnosti klesá počet testů indikovaných lékaři nebo hygienou a naopak stoupá zájem o testy preventivní. Zatímco před čtyřmi měsíci odebírali ve Vsetínské nemocnici 200 PCR testů denně, dnes připadá stejný počet na týden. U antigenního testování vyšetří 250 lidí denně.

„Rezervační systém je přístupný na webu, kapacity jsou volné,“ doplnila mluvčí vsetínské nemocnice Lenka Plačková.