Kardinál Štěpán Trochta během života zapáleně pomáhal skautské organizaci. | foto: Archiv Muzea regionu Valašsko

Valašského „pasáčka“ už vezli na káře s mrtvolami, kardinál Trochta čelil peklu

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Jeho životní příběh je nesmírně silný, plný bolesti, utrpení, ale také statečnosti a odhodlání bojovat za svou věc. Kardinála Štěpána Trochtu, rodáka z valašské vesničky Francova Lhota, krutě trýznili fašisté i komunisté. Od smrti muže, který si získal úctu i samotného papeže, uplynulo 50 let.

Byl zesláblý těžkou vleklou nemocí a zůstal upoután na lůžko. Přesto kardinál Štěpán Trochta na své biskupské rezidenci v Litoměřicích 5. dubna 1974 přijal hosta. Dopředu přitom věděl, že to nebude příjemná návštěva.

Krajský církevní tajemník a kovaný komunista Karel Dlabal dorazil silně opilý, choval se hulvátsky a bez jakékoliv úcty. Na Trochtu vulgárně řval a vyhrožoval mu. Padala slova jako „hnusný stařec“ a výhrůžky, že „mu zpřeráží hnáty“. Křičel na něj, aby propustil sekretáře a zlikvidoval celý úřad.

Kardinál se snažil být trpělivý, ale po několikahodinovém jednání už nedokázal pokračovat a nechal běsnícího hosta odvézt domů.

„To snad bude znamenat mou smrt,“ hlesl pak podle svědků v naprostém vyčerpání. Jeho předtucha se naplnila o den později, kdy jej stihla mozková mrtvice. Před padesáti lety takto odešel jeden z nejvýznamnějších a nejodvážnějších českých duchovních.

Momenty z posledních hodin Trochtova života jakoby ilustrovaly celý jeho životní příběh, jenž byl plný těžkých ran osudu a brutálního zacházení.

Později říkal, že komunistický teror byl horší než nacistický, protože nacisté usilovali o to zlikvidovat člověku tělo, kdežto komunisté chtěli zničit i duši.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se