V Záhlinicích přes sto let vyrábějí slad tradičním humnovým způsobem

  7:50
V Záhlinicích na Kroměřížsku funguje už od roku 1899 unikátní humnová sladovna. Slad dodává především do menších regionálních a restauračních pivovarů, každý měsíc jí přibývají další zákazníci.
Takto vypadá naklíčený slad.

Takto vypadá naklíčený slad. | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Zářivě žlutá fasáda záhlinické sladovny je v hanácké rovině viditelná už z dálky. Slad, tedy jedna z nejdůležitějších surovin pro vznik piva, se v ní vyrábí nepřetržitě už od roku 1899, kdy vznikla zásluhou známého rolníka a národovce Františka Skopalíka.

Dříve končila většina produkce v sousedním pivovaru, který však v polovině 20. let ukončil výrobu. Slad, který v Záhlinicích vzniká tradičním humnovým způsobem, dnes odebírají především regionální a restaurační pivovary.

„Z těch větších jsou to Dalešice, Břeclav, Strakonice, Pelhřimov, Chotěboř, částečně dodáváme i do Svijan. Každý měsíc přibývají další zákazníci, za což jsme rádi,“ říká spolumajitel sladovny Aleš Přinosil.

Když ječmen kříduje, znamená to, že klíčení pokračuje dobře

Speciálně vyšlechtěný ječmen nebo pšenici, které v drtivé většině pocházejí přímo z Hané, dovážejí do Záhlinic nákladní auta.

Po složení a vyčištění míří obilí za pomoci dopravníků do prvního patra budovy, kde je máčírna. Menší místnosti dominují čtyři rozměrné kovové kotle, kterým sladaři říkají „náduvníky“. Do těch napustí vodu a následně nasypou obilí. Máčení trvá dva až tři dny, během nichž se musí voda několikrát obměnit.

Přinosil právě vystupuje po schůdcích k obrubě jednoho z náduvníků, který je teď bez vody. Do hrsti si nabírá obilky a zkouší je u ucha rozmáčknout.

„Když se ozve prasknutí, značí to, že je ječmen dobře domočený a připravený ke klíčení,“ vysvětluje.

Následně putuje obilí o patro níž do prostorné haly s navlhlou dlážděnou podlahou a klenutými stropy. Sloupy a nizoučké zídky ji rozdělují na čtyři podlouhlé kóje. Jsou to takzvaná „humna“, na nichž se namočený slad nechává klíčit.

Přestože se blíží konec letošní sladovnické kampaně, jsou plná ječných obilek. Ty jsou naskládány ve zhruba patnáct centimetrů vysoké vrstvě.

„Klíčící ječmen vydechuje kysličník uhličitý, který je těžší než vzduch a proto klesá zpět do hromady. Aby štěpení škrobů a aktivování enzymů, které jsou pro slad velmi významné, probíhalo optimálně, je třeba obilky čas od času okysličit,“ zasvěceně vypráví Přinosil.

V dávných dobách proto sladovníci ječmen na humnech „vydrovali“, tedy přehazovali dlouhými plochými lopatami ze dřeva. Nyní využívají malý traktůrek s bubnem, který klíčící slad promíchá.

Sladovník si roztírá jednu z obilek na ruce. Ta na jeho kůži zanechává znatelnou bílou šmouhu.

„Když ječmen kříduje, znamená to, že klíčení pokračuje dobře,“ líčí Přinosil, který vůni a vlhkost sladu kontroluje každý den.

Bavorský slad suší při vyšší teplotě než plzeňský

Po pěti až sedmi dnech klíčení vzniká takzvaný zelený slad. „Ten se pak ‚hvozdí‘, tedy dva dny suší,“ objasnil Přinosil.

Hvozdění, které odstraní ze sladu veškerou vodu, se dělá v horním patře budovy na dvou lískách. Jde o místnosti s nízkým stropem, na jejichž podlaze leží urovnaná vrstva naklíčeného obilí. Pomocí ventilátoru je do nich vháněn horký vzduch z kotelny.

VIDEO: Nález stoletého piva

V Záhlinicích letos na jaře našli pivo, které bylo sto let ukryté uvnitř budovy pivovaru. Znalci jej otevřeli - mělo kyselou chuť a vonělo po sherry.

Když otevřete dvířka spodní lísky, na tváři cítíte podobný pocit jako při kontrolování oběda před rozpálenou troubou.

„Máme tu teď plzeňský slad, který při dotahování potřebuje být tři hodiny sušen při teplotě vyšší než 80 stupňů Celsia. U bavorského sladu to bývá i 110 stupňů,“ usmívá se Přinosil.

„Dotahování“ je závěrečnou etapou hvozdění. Při té první se zmíněný plzeňský slad, který tvoří velkou část produkce záhlinické sladovny, předsouší na 50 stupňů a zhruba třináctiprocentní vlhkost.

„Po hvozdění ještě musíme vyrobený slad zbavit narostlých kořínků. Říkáme jim sladový květ. Mechanicky se omelou na bubnech a následně slad míří do sýpek, kde odleží minimálně měsíc až dva,“ dodává Přinosil.

Pod starobylým trámovým stropem a za vysokým dřevěným bedněním pak slad čeká na své zákazníky. Ještě před expedicí ho zaměstnanci, kterých ve sladovně pracuje celkem šestnáct, musejí vyčistit a naládovat do speciálních pytlů, které znemožňují přístup vlhkosti. Ve skladu jich na expedici vyčkávají desítky.

Ze sladu vaří na zkoušku sladinu

Sladovna má ve své administrativní části také laboratoř, kde vyrobený slad zkoumají odborníci. Na pultu je připraveno několik přístrojů, nálevek a zkumavek. V prosklené skříni pak v sáčcích s čísly leží různé druhy sladů.

„Vaříme tu sladinu a zkoumáme její vlastnosti, například barvu, čirost nebo obsah bílkovin. V pivovaru vzniká po svaření sladiny s chmelem mladina,‘ připomíná Přinosil.

Nažloutlý nápoj na jazyku připomíná slazený čaj, výrazně ale voní po obilí.

Podívejte se, jak se vyrábí plzeňský ležák (více zde):

25. července 2014

Nejčtenější

Začalo to bolestí břicha a kyčlí, zákeřná infekce připravila chlapce o nohu i prsty

Málem zemřel, lékařům se ho však nakonec podařilo zachránit, i když ne bez následků. Dnes patnáctiletému Markovi ze Zlína i jeho otci navždy změnila život těžká streptokoková infekce, po níž se...

Psycholog: Problém s erekcí mají i dvacátníci, s ženou si kvůli pornu neporadí

Premium

Ve společnosti je čím dál víc stresu a lidé bojují s úzkostmi, mizernou náladou a nespavostí. Řada z nich musí vyhledat odbornou pomoc psychologa či psychiatra. Ve Zlíně jim pomáhá i Jan Jokl,...

Žena z firmy vysála 57 milionů. Utrácela za luxus, peněz si užíval i manžel

O téměř 57 milionů korun připravila firmu ze Vsetínska její šestapadesátiletá pracovnice. Peníze si postupně v letech 2013 až 2023 posílala na svůj účet. Usnadnila jí to její pracovní pozice....

Ve Zlíně opraví chátrající podchod pod hlavní třídou. Vestaví do něho nový

Do úprav dalšího podchodu pod hlavní silniční tepnou ve městě se chce pustit zlínská radnice. Tentokrát půjde o podchod mezi Letnou a baťovským průmyslovým areálem, kde býval hlavní vstup do...

Řidiče na Vsetínsku čekají komplikace. Začíná se opravovat silnice i most

Řidiče ve Vsetíně čeká ode dneška dopravní omezení. Na části silnice I/57, která slouží i jako obchvat centra města, budou silničáři pokládat nové asfaltové vrstvy. Volný tam bude jen jeden jízdní...

Chceme Zlín střihnout, bude dřív unavený, tuší útočník Litoměřic

Už loni prvoligoví hokejisté Litoměřic svírali Zlín v semifinálové kazajce, letos to samé. Po čtyřech zápasech je vyrovnáno na 2:2. „Oni útočí na extraligu, my je chceme střihnout!“ neděsí se Beranů...

25. března 2025  16:29

Kamiony na Uherskohradišťsku dál hlučí pod okny. Petice žádá dálnici zdarma

Po otevření dálnice D55 z Babic do Bzence loni v prosinci se provoz na stávající silnici, která vede přes tamní města a obce, výrazně snížil. Celkově o 42 procent, v případě kamionů dokonce o 70...

25. března 2025  16:12

Vylepšený esenciální olej. Zlínská vědkyně chce prodloužit trvanlivost kosmetiky

Výzkumníci z Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně odstartovali unikátní projekt, jehož výsledkem nebudou jen nové teoretické poznatky, ale konkrétní produkty. Půjde o jeden vylepšený...

25. března 2025  12:15

Tisíc mažoretek z Česka i Slovenska se sjede do Hluku na Slovácký pohár

Metro.cz

Dům dětí a mládeže Hluk pořádá druhý ročník nepostupové soutěže mažoretek s názvem Slovácký pohár. Bude se konat v sobotu 29. března od 8 do 20 hodin v místní sportovní hale.

25. března 2025  10:27

Nejsme uzavřený systém, děti se na střední neztratí, zní z alternativních škol

Mají méně žáků ve třídách, individuálně s nimi pracují, vyučují často ve venkovním prostředí. Nabídka inovativních základních škol je na Zlínsku bohatá a pořád lákají řadu rodičů. Ve Zlíně vyjde...

25. března 2025  8:58

V semifinále první ligy opět srovnáno, z výhry se radují Jihlava a Zlín

Hokejisté Jihlavy a Zlína srovnali stav semifinálových sérií play off první ligy na 2:2 na zápasy. Dukla vyhrála ve svém azylu v Pelhřimově nad obhájcem triumfu a vítězem základní části Vsetínem 3:0....

24. března 2025  20:59

Manžela uviděla po 16 letech. Silný okamžik, vzpomíná oční chirurg Stodůlka

Premium

Známý oční chirurg Pavel Stodůlka, který vede síť klinik Gemini, slaví šedesát let. V rozhovoru pro MF DNES popisuje tradici očního lékařství ve Zlíně, pozoruhodné příběhy pacientů nebo roli umělé...

24. března 2025

Při opilecké hádce bodla žena známého nožem do krku, u soudu dostala 8 let

Osm let za pokus o vraždu uložil Krajský soud ve Zlíně ženě, která podle obžaloby na konci loňského srpna v rodinném domě v Koryčanech na Kroměřížsku bodla nožem do krku svého známého. Obžalovaná...

24. března 2025  11:37

Řidiče na Vsetínsku čekají komplikace. Začíná se opravovat silnice i most

Řidiče ve Vsetíně čeká ode dneška dopravní omezení. Na části silnice I/57, která slouží i jako obchvat centra města, budou silničáři pokládat nové asfaltové vrstvy. Volný tam bude jen jeden jízdní...

24. března 2025  8:28

Vsetín uspěl v semifinále první ligy podruhé, Zlín padl v Litoměřicích

Vsetínští a litoměřičtí hokejisté se získali v semifinále play off první ligy vedení 2:1 na zápasy. Valaši, kteří ovládli základní část, zvítězili v Pelhřimově nad domácí Jihlavou 5:0. Litoměřice...

23. března 2025  20:22

Příběh „malunkého ogárka“ vypráví o dětství valašského architekta Gessnera

Chtějí přiblížit osobnost slavného architekta a místního rodáka Huberta Gessnera dětem, ale nejen to. V knize s názvem „Hubert Gessner. Když svět byl ještě malunký“, kterou nedávno vydalo Muzeum...

23. března 2025  10:08

Po zmaru radost. Lyžařská střediska zachránilo počasí i zkušenosti vlekařů

Provozovatelé skiareálů ve Zlínském kraji hodnotí letošní sezonu úspěšně. Po minulém roce, kdy řadě středisek roztál sníh už v únoru, je to pro ně ekonomická náplast. Kromě podmínek zúročili v...

22. března 2025  5:56