Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zaběhnuté festivaly mají plno, menším akcím ale scházejí návštěvníci

  17:07
Zájem o multižánrové přehlídky je ve Zlínském kraji velký. Vyprodáno měl vizovický festival Masters of Rock a tisíce lidí zaplnili tamější likérku také o minulém víkendu, kdy se sem poprvé od koronaviru vrátilo Vizovické Trnkobraní. Menším akcím ale návštěvníci ubývají.

Vizovický Masters of Rock byl letos vyprodaný. | foto: Jan SalačMAFRA

Majoš Zvonek pořádá hudební festival ve Slavičíně patnáct let a sám říká, že letos má že letos má za sebou nejpovedenější ročník. Červencové Karpaty Fest přivezly interprety jako Mirai, Ben Cristovao, UDG či Divokej Bill a měly rekordní návštěvnost.

„Vyplatilo se nám, že jsme akci nepřerušili ani během covidu. Získali jsme si důvěru lidí, letos přijela spousta návštěvníků ze Slovenska nebo z okolí Ostravy,“ popsal Zvonek. „Je poznat, že hlad po živé muzice je pořád velký. A zaujalo mě, že lidé si to opravdu vychutnali a nepřišli si jen vypít pivo. Možná je kultivuje i prostředí, nezaznamenal jsem žádné válející se opilce.“

Vizovický festival Masters of Rock, který se konal po dvouleté covidové pauze, měl vyprodáno. „Během procházek v areálu jsem vnímal obrovské nadšení fanoušků. Užívali si návštěvu festivalu ještě víc než dříve, daleko víc pařili,“ všiml si šéf festivalu Jiří Daron.

Tisíce lidí přišly i o víkendu na tradiční Vizovické Trnkobraní. Zahráli na něm Chinaski, Mirai, No Name, Tomáš Klus nebo Tři sestry. I přesto, že po oba festivalové dny nebylo ideální počasí a také pršelo, pořadatelé byli s návštěvností spokojení.

Slušná čísla větších přehlídek však zároveň kazí plány pořadatelů menších akcí. Ubývá jim návštěvníků, pokles činí odhadem od 30 do 60 procent.

„Festivaly, které dva roky nebyly a už jsou zajeté, jsou na tom dobře. Spousta lidí má na ně doma vstupenku, kterou si koupili ještě před koronavirem,“ uvedl Jiří Kotek z Music clubu Sud Slušovice, který během léta pořádá řadu venkovních akcí a začátkem září přiveze na dostihový areál Škwor.

„Návštěvnost je slabší. Lidé šetří a zvažují, co vidět a co vynechat. Teď jsou u nich v kurzu festivaly, protože dva roky si jich neužívali, a naopak zábav a malých koncertů jsou možná přesycení,“ uvažuje Daniel Šťastný z agentury Happy Team, jež spolupracuje s lokálními skupinami, jako jsou Focus Rock nebo Expo Pension.

Jistotou je český rock

Na festivalech si navíc přijde na svoje prakticky každý posluchač. „Hudebně jsme měli jeden den rock/metalový, druhý spíš popový. A ten první byl více navštívený,“ líčí Zvonek za Karpaty Fest.

„Kluci z kapely Dymytry mi pak říkali, že bylo vtipné hrát a vidět v první řadě holčičky s barevnými copánky. Ale já to beru tak, že je třeba mladým vyšlapávat cestičky k tvrdší muzice. Stylová rozmanitost k tomu patří, ani rockerům neublížilo, když si u nás poslechli koncert písničkářky Kateřiny Marie Tiché.“

Pokud už během prázdnin pořádat samostatný koncert, sázkou na jistotu je český rock. „Na Dymytry a Arakain jsme měli tisíc lidí, to je pěkné číslo,“ těší Kotka. „Ale nemá smysl dělat velké skupiny, které jsou dva týdny potom na Trnkobraní. I s jejich pořadatelem máme takovou dohodu. A lidi by navíc stejně moc nepřišli.“

„První léto po covidu byli všichni nažhavení na koncerty, ale teď už si opět víc vybírají,“ souhlasí Šťastný.

Vstupenky se častěji prodávají až na místě

Už loni se rovněž ukázalo, že se mění způsob nákupu vstupenek. Diváci vyčkávají a mnohdy vezmou lístek až na poslední chvíli. Přitom momentálně ani tak nejde o čekání na to, zda se narychlo nezmění proticovidová opatření.

„Předprodeje nejsou, co bývaly před koronavirem. Velká část zákazníků nakupuje až na místě,“ potvrdil Kotek. „Je to pro nás složitější, nevíme, jestli čekat 200, 500 nebo tisíc lidí.“

„Některé akce se vyplácejí, ale často už ani nechceme chodit do nových. Lepší je vsadit na jistotu a vědět, že někam tradičně chodí hodně diváků,“ zmínil Šťastný.

Roli hraje také současná složitá ekonomická situace. Náklady rostou nejen lidem, ale i organizátorům. „Letos byly ještě ceny a honoráře dané, ale za rok už se budou muset odrazit i na vstupném. Pokud kapela místo 200 tisíc korun bude chtít 300, co můžete dělat? Buď ji přenechat velkým festivalům, nebo zvýšit ceny vstupenek,“ naznačil Kotek.

Blížící se podzim, kdy se menší koncerty přesunou zvenku do kulturních domů a tanečních sálů ve městech a vesnicích, bude složitý. „Máme výhled na jeden dva měsíce, ale dál nevím, kolik koncertů bude možné uspořádat a jaká bude návštěvnost. Doba je zvláštní, pořád to není jako před koronavirem,“ povzdychl si Šťastný.

31. července 2022

Autor:
  • Nejčtenější

Jdi do pr.... Za to ti snad zaplatili, měl říct Svědík sudímu. Letos asi dotrénoval

14. května 2024  15:47

I když má před sebou poslední tři, možná čtyři zápasy během svého šestiletého angažmá ve Slovácku,...

Kolem Zlína se může pohybovat medvěd. Strážníci vyzývají k opatrnosti

11. května 2024  14:37

Městská policie ve Zlíně vydala bezpečnostní upozornění kvůli medvědovi, kterého spatřil muž v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V okolí Zlína se pohybuje medvěd, potvrdili policisté. Našly se jeho stopy

12. května 2024  11:06

Pohyb medvěda v okrajové části Zlína, který ohlásil v sobotu před polednem náhodný svědek,...

Kvůli fraktuře lebky disciplinárka koná, viníkovi hrozí trest až na rok a půl

9. května 2024  17:25

Disciplinární komise zahájila řízení s kroměřížským fotbalistou Tomášem Matouškem, jenž v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slovácko 4:2, hosté drželi remízu, pak udeřil třígólový Šulc

11. května 2024  14:30,  aktualizováno  17:33

Aby si ještě udrželi naději na evropské poháry, potřebovali bodovat. Fotbalisté Slovácka ve druhém...

Na školy ve Zlínském kraji se dostalo 97 procent žáků, otevřou i nové obory

16. května 2024  8:56

Ve středu brzy ráno byly zveřejněny výsledky přijímacích zkoušek na střední školy, které...

Je to horší, než jsme čekali. Ovocnáři sčítají rekordní škody po mrazech

15. května 2024  15:36

Dubnové mrazy napáchaly na ovoci ve Zlínském kraji ještě větší škody, než ovocnáři čekali. Na mnoha...

Na Lukov se vrátil vzácný artefakt, sedávala na něm vdova po Bedřichu Smetanovi

15. května 2024  11:51

Na první pohled je to jen veliký, skoro půltunový šedý kámen. Přesto se stane pro návštěvníky hradu...

Kroměříž zaplatila nováčkovskou daň. Okamžitý návrat není v plánu

15. května 2024  9:56

Když v úvodním jarním kole doma udolali tehdy vedoucí Vyškov, zdálo se, že se fotbalisté Hanácké...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...