Zřícenina hradu Lukova

Zřícenina hradu Lukova | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Na Lukově zachraňují cestu do hradu, opravují pilíře mostu

  • 3
Do důležité opravy hlavní přístupové cesty do horního hradu se pustili v Lukově na Zlínsku. Most přes hradní příkop využívají návštěvníci k průchodu do nejatraktivnější části zříceniny se zbytky opevnění, expozicemi i vyhlídkami. Pilíře, které most nesou, jsou však ve velmi špatném stavu.

„Zdivo je uvolněné, malta vydrolená, na několika místech se objevují díry. Není to ještě na spadnutí, nějakou dobu by to ještě vydrželo. Ale za pár let by oprava byla několikanásobně dražší a náročnější,“ upozornil šéf Spolku přátel hradu Lukova Jiří Holík.

Aktuálně tak mostní pilíře obklopuje lešení a pracuje se na jejich zpevnění.

„Je to zcela zásadní úsek hradu, kudy k nám chodí návštěvníci. Proto chceme mít všechny pilíře opravené během letošního roku,“ vysvětlil Holík.

Rekonstrukce nijak neomezuje hradní provoz, návštěvníci se po mostě mohou dál pohybovat.

Současně se na hradě pustí do úpravy jižní obvodové hradby. Nejdřív je potřeba zbytky opevnění v terénu najít, poté zdivo odkrýt, spravit a vyzdít. Cílem není vztyčovat nové hradby, ale aspoň naznačit místo, kudy procházely.

„Nelze přesně říci, do jaké výšky by se měly tyčit. Hrad je v terénu na kopci. Z jedné strany může hradba měřit tři metry a z druhé strany půjde pohodlně překročit,“ naznačil šéf hradního spolku.

Důležité je podle něj, aby byly hranice hradu v krajině vidět. „Postupně nám tu vzniká přírodní amfiteátr a v budoucnu bychom v něm rádi dělali větší akce. Pro návštěvníka bude jasně vytyčené, kde hrad začíná,“ zmínil Holík.

Původní brána do dolního hradu zůstává skryta

Podél hradeb se objevují i zbořená hospodářská stavení. V budoucnu by mělo být poznat, kde tyto objekty stály.

„Opět to jen naznačíme, nemáme v plánu tyto budovy obnovovat, protože nejsou informace, jak přesně vypadaly,“ zdůraznil Holík s tím, že velkým úkolem zůstává najít původní bránu do dolního hradu.

„Už několikrát jsme si mysleli, že jsme ji našli, ale vždy se ukázalo, že to nebyla ona. Doufáme, že nás to letos nemine,“ dodal s úsměvem.

Mimo jednorázové kulturní akce chystají na hradě i dvě výstavy. První z nich ukáže 35 let působení spolku Hnutí Brontosaurus na obnově hradu, druhá pak bude věnována hradům ve Zlínském kraji.