Auto s běženci skončilo v řece Bečvě mezi Halenkovem a Huslenkami.

Auto s běženci skončilo v řece Bečvě mezi Halenkovem a Huslenkami. | foto: Policie ČR

Policisté pronásledovali auto s migranty, skončilo převrácené v Bečvě

  • 12
Havárií skončila honička policistů s automobilem převážejícím migranty, která se odehrála v pondělí na Vsetínsku. Řidič nereagoval na výzvu policejní hlídky a při snaze ujet nezvládl řízení a skončil s autem v řece Bečvě. Z vozu vylezlo šest lidí, čtyři z nich policisté zadrželi.

Hlídka vsetínské dopravní policie kontrolovala po šestnácté hodině v obci Nový Hrozenkov dodržování nejvyšší povolené rychlosti a všimla si automobilu značky Volkswagen, který projížděl obcí rychlostí 68 km/h.

„Řidič však na výzvu k zastavení nereagoval a naopak začal policistům ujíždět ve směru na obec Halenkov. Mezi obcemi Halenkov a Huslenky řidič odbočil mimo komunikaci a po louce ujížděl k řece Bečvě,“ popsal policejní mluvčí Petr Jaroš s tím, že vůz nakonec skončil převrácený na boku v řece.

„Z havarovaného vozidla postupně vylezlo šest osob, které se snažily z místa uprchnout na druhý břeh. Čtyři osoby se policistům podařilo vypátrat, dva muži - pravděpodobně řidič a jeho spolujezdec - z místa utekli,“ informoval Jaroš.

Po mužích na místě pátralo 15 policistů, k nimž se přidal i přivolaný policejní vrtulník, ale nepodařilo se je dopadnout.

Čtyři zajištění cizinci z Blízkého východu u sebe neměli cestovní doklady a museli být lékařsky ošetřeni ve Vsetínské nemocnici.

„Policisté budou následně s migranty provádět další procesní úkony a mimo jiné je budou za přítomnosti tlumočníka vyslýchat,“ nastínil policejní mluvčí.

Po prchajících pátrá vrtulník i dron

Vsetínští kriminalisté celou událost prověřují jako podezření ze spáchání trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice.

O pomoc žádají i veřejnost. Podle Jaroše jsou dva muži, kteří od havárie prchli, zřejmě rovněž cizinci. „Není vyloučeno, že je mohl během uplynulých hodin někdo vidět,“ zmínil mluvčí.

Kriminalistům by pomohly záběry z kamer umístěných v automobilech, jež se mohly s tmavým vozidlem značky Volkswagen Touareg s polskou mezinárodní poznávací značkou potkat. „Případné informace přijmeme na kterékoliv policejní služebně či prostřednictvím linky 158,“ doplnil mluvčí.

Během posledních měsíců jde v regionu již o několikátý případ, kdy byli zadrženi nelegální migranti. Jen v minulém týdnu policisté zkontrolovali dalších 35 cizinců z Blízkého východu, kteří se na našem území pohybovali neoprávněně. Vzhledem k vysokém počtu migrantů si část z nich k provedení dalších úkonů převzali policisté z jiných krajů.

„Krajské ředitelství policie Zlínského kraje v blízkosti státní hranice nastavilo opatření, které se na nelegální migraci zaměřuje. Kromě posílených uniformovaných hlídek je u hranic často také vidět policejní vrtulník či dron. Do opatření jsou aktivně zapojeni také kriminalisté,“ přiblížil Jaroš.