Loňský filmový festival pro děti a mládež naplnil kina dětskými diváky.

Loňský filmový festival pro děti a mládež naplnil kina dětskými diváky. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Filmový festival vypraví pro diváky vlak i autobus, začne na Den dětí

  • 0
Filmový festival pro děti a mládež ve Zlíně letos vstoupí do své 63. sezony. Naplánovaný je na sedm dní od 1. do 7. června a nabídne zhruba 250 filmů z 50 zemí. Chybět nebudou české animované snímky pro děti a pořadatelé připomenou sté výročí narození scenáristy a režiséra Břetislava Pojara.

Pojar je mimo jiné autorem legendárních medvědů od Kolína z cyklu Pojďte pane, budeme si hrát.

„Starší i mladší generaci a zahraničním hostům ukážeme, že česká animace je něco mimořádného,“ uvedla umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová.

„Když dnes v Česku vznikají filmy pro děti, kterých je žalostně málo, jsou to převážně filmy animované. Navazujeme na historickou tvorbu, která se mimo jiné konala tady ve Zlíně.“

Sekce připomene i filmy uznávaných výtvarníků, například autora pohádkové a později zfilmované knihy Zahrada Jiřího Trnku, autora slavného Krtečka Zdeňka Milera nebo ilustrátora kreslené série Dášenka Miroslava Štěpánka.

„Za doprovodu lektorského úvodu budou mít děti možnost vidět filmy loutkové, kreslené i ploškové. Diváci se mohou těšit na několik pásem, ve kterých se budou střídat jednotlivé animační techniky a budou určené všem věkovým kategoriím.,“ upřesnila Pášmová.

Nebudou chybět například snímky Sněhulák od Hermíny Týrlové, O Matyldě s náhradní hlavou od tvůrců Miloš Macourek, Adolf Born, Jaroslav Doubrava, Lakomá Barka od Vlasty Pospíšilové či Špatně namalovaná slepice od Jiřího Brdečky.

V osmdesáti devíti letech zemřel autor medvědů od Kolína Břetislav Pojar

Pořadatelé chtějí přilákat do kinosálů také teenagery, pro které připravují novinku v podobě skandinávských webových seriálů. Budou zaměřené na témata, která k této věkové kategorii patří, jako je vlastní identita, coming out, šikana nebo přistěhovalectví.

Poprvé festival vypraví speciální vlaky a autobusy, které do Zlína přivezou další návštěvníky z různých koutů Zlínského kraje.

„V minulých letech jsme dělali projekce v okolí Zlína nebo ve větších městech kraje. Ale ukázalo se, že atmosféru převézt nelze. Festivalové multikino nabízí úplně jiné zážitky, než v jiných dnech,“ řekla výkonná ředitelka přehlídky Jarmila Záhorová. „Proto nabídneme školám v pracovní dny dva vlakové speciály a o víkendu volné autobusové spoje z některých měst, aby si s námi mohli festival užít i lidé z jiných regionů,“ dodala.

Festival doprovodí i venkovní program pro rodiny s dětmi a teenagery, výstava filmových klapek, workshopy, besedy s tvůrci nebo koncerty na náměstí například v podání zpěvačky Ewy Farne.