ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Řidiči ve Zlíně musí ještě vydržet, opravu hlavního tahu zpozdil déšť

  • 6
Dopravní komplikace na hlavní silnici ze Zlína do Otrokovic budou pokračovat i tento týden, ačkoli měly skončit před koncem toho minulého. Silničáři totiž kvůli častým dešťům nestihli v Prštném vyměnit povrch vytížené vozovky podle původního plánu a práce se prodlužují.

Skončit mají ve středu, nebo ve čtvrtek, opět bude záležet na počasí. „Když prší, tak se nesmí pokládat živičná vrstva vozovky. Proto došlo ke zpoždění,“ nastínil šéf zlínské pobočky Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Karel Chudárek.

Cestáři před koncem minulého týdne odfrézovali spodní vrstvu na polovině vozovky ve směru do Otrokovic; jde o úsek dlouhý několik set metrů. Doprava je kvůli tomu zúžena ze čtyř do dvou jízdních pruhů, volný je jeden v každém směru. Doprava se tady brzdí, ale komplikace nejsou tak velké, jak se čekalo, protože provoz je mírnější.

„Situace není výrazně horší, i když silniční provoz je pomalejší. Dlouhé kolony ale nevznikají,“ poznamenala mluvčí zlínské pobočky ŘSD Lucie Trubelíková. „Vybrali jsme pro opravu nejlepší možný termín, protože hodně lidí má dovolenou. Myslím, že všichni pochopili, že se to musí udělat,“ dodala.

Silničáři v tomto místě provizorně opravili nejhorší výtluky loni, letos je zásah plošnější a trvanlivější. Hotový je pás silnice ve směru z Otrokovic do Zlína, takže se dá odbočit na benzinovou stanici v Prštném. Uzavřená zůstává odbočka k supermarketu Albert na druhé straně výpadovky z města. Otevře se až po dokončení prací, které stojí zhruba 13 milionů korun bez DPH.

Silničáři s opravou začali 4. července, pak následovaly dva dny státního svátku, během nichž pršelo. To byl hlavní důvod zdržení. Hlavní cesta ze Zlína v Prštném je nevytíženější ve městě, denně po ní projede skoro 35 tisíc aut. „Chápu, že se cesta musí opravit, jenom doufám, že to silničáři nebudou dělat příští rok znovu,“ zmínil zlínský šofér Marek Skála.

Dopravní komplikace nyní budou také v Bystřičce, kde silničáři začali opravovat průtah obcí. Skončit by měli na konci srpna. Po celou dobu bude v úseku jednoho kilometru volný jeden jízdní pruh a povoz na něm bude řízen semafory.

„Následně navážeme opravou dalšího úseku z Valašského Meziříčí do Bystřičky,“ podotkla Trubelíková. Začátkem srpna začnou silničáři hlavní práce na úpravách křižovatky v Mostecké ulici na vjezdu do Vsetína. Cílem úprav je zvýšení bezpečnosti. V srpnu cestáři také zahájí rekonstrukci ze Starého Hrozenkova ke státní hranici.