Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Budovy známe, autora ne. Architekt Dominik Fey je téměř zapomenutý muž

  10:25
Architekt Dominik Fey (1863–1950) je podepsaný pod řadou staveb ve Zlínském kraji, širší veřejnosti je však neznámý. Změnit to chce výstava, která se do konce července koná v krajské galerii.
Z restaurace Záložna na zlínském náměstí se dochovala čelní zeď, je součástí...

Z restaurace Záložna na zlínském náměstí se dochovala čelní zeď, je součástí objektu nákupního centra Zlaté jablko. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Psal se rok 1895 a ve Zlíně měli velké plány. Obec vedená starostou Mikulášem Kašpárkem chtěla na západní straně náměstí vybudovat novou budovu, v níž by našly sídlo radnice, okresní soud (tehdy byl v Napajedlích) a měšťanská škola. Takové řešení však odmítla okresní školní rada, podle níž měla škola stát jako samostatný objekt.

Vedení obce tak vytipovalo klidovou lokalitu asi o sto metrů dál a oslovilo Dominika Feye, tehdy 32letého architekta žijícího v nedalekém Uherském Hradišti, jemuž brzy poté nabídlo i možnost nahrazení nevyhovujícího hostince na náměstí novou budovu.

„Získání takto významných zakázek mohlo být pro mladého architekta skvělým zahájením kariéry,“ napsal ředitel zlínského okresního archivu David Valůšek v knize Od školy ke knihovně (1896–2006).

A to se potvrdilo. Dvoupatrová neoklasicistní měšťanská škola se ihned stala jednou z dominant městečka, jehož tvář měl až poté zásadně proměnit prudký rozmach firmy Baťa. Výstižně to popsaly vzpomínky Lýdie Gahurové, manželky významného baťovského architekta a zlínského rodáka Františka.

Když v roce 1914 přijela do Zlína a procházela kostrbatou a blátivou cestou přes starobylé náměstí s rozpadající se radnicí a pár obchody, v duchu se sama sebe ptala, co její manžel „míní podnikat jako umělec v tomto zapadlém hnízdě“. Při pohledu na měšťanku však užasla.

„Hotový palác – budova, vysoko nad poměry středověkého městečka a buď pochválen ten starosta a páni radní, kteří ji navrhli a také návrh prosadili. Osvícení muži,“ líčila Gahurová a dodala: „Měšťanka se v tehdejším Zlíně vyjímala asi tak úctyhodně jako Národní museum v Praze na Václavském náměstí.“

Z jeho záložny zbyla jen čelní fasáda

Fey se přitom při výstavbě potýkal s řadou potíží. Dopravní dostupnost města byla mizerná, sužoval ho i nedostatek pracovní síly a počasí. A když už bylo všechno hotové, musel se s místními politiky handrkovat o vyplacení celého honoráře.

Další práce jej čekala na náměstí, kde v roce 1897 vznikla občanská záložna. Ve své době tato novorenesanční budova byla spolu s měšťanskou školou centrem zlínského kulturního života. Dnes je z ní obchodní centrum Zlaté jablko a z původního objektu zbyla jen fasáda.

Podepsaný je také pod stavbou první dvoupatrové tovární budovy pro Tomáše a Antonína Baťu (1906). Byla to pro něj ovšem spíše pracovní zakázka než architektonická výzva. „Velkou roli zde sehrály požadavky zadavatele T. Bati podmíněné čerstvými zkušenostmi z Ameriky, kde se mladý továrník seznámil s tamní industriální architekturou,“ uvedl architekt Ivan Bergmann mladší v článku Po stopách polozapomenutého architekta, který vyšel v časopise ZVUK.

Fey také bývá nazýván prvním architektem města Zlína. „Až s realizací historizujících budov záložny a městské školy, která se stala novou dominantou města, totiž nabývá centrum městského charakteru,“ upozornil Zlínský architektonický manuál. A jeho zásah do podoby města mohl být ještě výraznější, chystal totiž přestavbu Panské hospody na Hotel Baltazzi či stavbu soudní budovy. Zůstalo ovšem jen u návrhů.

Muž, který se nevzdával

I tak je to docela slušná bilance na studenta, jemuž na reálné škole v rodném Písku matematika či deskriptivní geometrie dělaly problémy, a když pak v Praze na ČVUT studoval pozemní stavitelství, byl jen průměrným studentem.

„Postrádal jakoukoliv virtuozitu,“ poznamenal Bergmann.

Fey však nebyl zvyklý se vzdávat. Během první světové války se stal inženýrem a závěrečnou zkoušku – už jako činný architekt – složil na výbornou. Osud jej už předtím zavál do Uherského Hradiště, kde se v roce 1895 dočkal první realizace: dvou domů na severní straně Palackého náměstí.

Ve městě se usadil a s kamarádem ze studií Františkem Benešem založili společnou architektonickou a inženýrskou kancelář. Šlo o jediný podobný podnik na Moravě, který však kvůli finančním problémům brzy zanikl a Beneš z něj odešel.

Ale zarputilého a pracovitého architekta to nezlomilo. „Se svou enormní pílí se pouští do znovuvybudování prestiže firmy a z jeho ruky vycházejí desítky návrhů i realizací nejrůznějších druhů staveb s převážnou proveniencí po celé jižní Moravě, zejména v okresech Hodonín, Uherské Hradiště, Vsetín a Zlín,“ zmínil Bergmann.

Mistr drobných staveb

Dominovaly mezi nimi školy, jež se tehdy začínaly stavět po celé zemi, jež patřila pod Rakousko-Uhersko. V roce 1909 se Fey v dopise starostovi Tlumačova pochlubil, že se podílel na návrhu či stavbě stovky škol. V malých obcích musel kvůli nízkému rozpočtu volit architektonicky jednoduchá řešení, ve větších sídlech, jako byla Kroměříž či Boskovice, se však mohl přece jen výrazněji rozmáchnout.

A platilo to i pro veřejné stavby, mezi nimiž stojí za zmínku jeho patrně nejznámější dílo – neorenesanční radnice v Napajedlích (1902–04), jež Feyovi otevřela dveře k dalším zakázkám v rámci napajedelského panství. Vytvořil například stáje z režných cihel a hrázděného zdiva v tamějším hřebčíně.

Pozoruhodnou a originální stavbou byl jeho vlastní dům Na Tůni, jenž stával na křižovatce Sokolovské ulice a Velehradské třídy a v roce 1984 šel k zemi.

„Fey s oblibou pracoval s motivy lidového stavitelství a přiřadil se tak k následovníkům Dušana Jurkoviče,“ konstatoval Bergmann, jenž slováckého architekta označil za „mistra v oboru drobných staveb“ a vyzdvihl jeho cit pro zachování genia loci daného místa. Prokázal to třeba při návrhu restaurace a hájovny ve Vlárském průsmyku či nádražní restaurace v Bzenci.

Autor:
  • Nejčtenější

Koncert za veřejné peníze? Půlmilionový honorář nechám v kraji, navrhl Mareš

24. dubna 2024  10:32,  aktualizováno  11:22

Zpěvák a moderátor Leoš Mareš nabídl, že svůj honorář za vystoupení na zářijovém Dnu Zlínského...

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

POHLED: Formát, co postrádá smysl. Má vůbec cenu sledovat hokejovou baráž?

23. dubna 2024

Premium Z triumfu v první hokejové lize se ani nestihl radovat. Místo oslav musel věnovat pozornost...

Velké zklamání sadařů. Mráz poničil květy i plody ovocných stromů

26. dubna 2024  15:47

Noční mrazíky v posledních dnech na mnoha místech nemilosrdně poničily ovocné stromy ve Zlínském...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

Přemnožené nutrie ve Zlíně děsí místní lidi, jedna stáhla pod vodu psa

26. dubna 2024  10:37

Vypadají jako neškodná roztomilá zvířata, lidem žijícím v Bartošově čtvrti ve Zlíně však působí...

Místo plánované nemocnice může v Malenovicích vyrůst nová čtvrť či sportoviště

26. dubna 2024  6:34

Zlínský kraj má plány, jak využít pozemky ve zlínské části Malenovice, kde chtělo minulé vedení...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...