Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ve Zlínském kraji žádnou z pošt nezachránili, Partner Plus se jim nevyplatí

  16:22
Když Česká pošta před pár měsíci vyhlásila, že od července ve Zlínském kraji zruší 14 svých poboček, mezi starosty dotčených měst to způsobilo nelibost. A chtěli učinit vše pro to, aby nějakou pobočku zachránili. Snažili se o to v Kroměříži, Valašském Meziříčí i ve Vsetíně. Avšak marně.

ilustrační snímek | foto: Lundák PetrMAFRA

A když se jim to nepodařilo, zvažovali, že by alespoň některou z nich provozovali v rámci programu Pošta Partner Plus. Ovšem nakonec ani k tomu nikde nepřistoupili, protože by to obecní rozpočty stálo až 100 tisíc korun měsíčně.

„Projednávali jsme to na radě města, ale je to pro nás finanční zátěž, kterou nejsme ochotní akceptovat,“ zmínil starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO).

Hodinu a pak definitivní konec. Rušené pošty v pátek otevřou jen symbolicky

Ve městě o této možnosti uvažovali v případě pobočky v Zašovské ulici, kde je i úřadovna města. „Nejde to integrovat s naší pokladnou, jsou to dvě oddělené služby. Takže bychom museli mít speciálního zaměstnance. A nevím, jak bychom řešili jeho zastupitelnost. Navíc to ekonomicky absolutně nedává smysl,“ doplnil Stržínek.

Podle starosty Vsetína Jiřího Čunka (KDU-ČSL) by měla pobočka pošty Partner Plus smysl jenom tam, kde jsou poštovní úřadovny velmi daleko od sebe. Což ale podle něho není případ Vsetína, kde zůstanou dvě provozovny, jedna hlavní a druhá na sídlišti Ohrada. Původně měla být zrušena, ale město ji po dohodě s Českou poštou vyměnilo za pobočku v Rokytnici, která skončí, i když Čunek říkal, že ji bude chtít zachránit.

„Pokusili jsme se o to, ale vzhledem k tomu, že pošta měla zřejmě zadání od vlády nepolevit nikde, tak jí výměny nevadí, ale počet rušených poboček chtěla zachovat,“ řekl Čunek.

V Kroměříži zmizí dvě ze tří poboček a zachránit chtěli tu ve Velehradské ulici. Jednání však k takovému výsledku nevedla. Ve městě ale v červnu otevřeli novou a moderní poštovní pobočku na náměstí Míru, takže situace je tam o něco lepší než jinde.

Stát v kraji zruší 14 poštovních poboček, starostové to chtějí zvrátit

Také proto k poště Partner Plus nepřistoupili. „Při finanční kalkulaci této možnosti jsme se dostávali k tomu, že by městský rozpočet přišla na 80 až 100 tisíc měsíčně, což jsme vyhodnotili jako nerentabilní výdaj,“ nastínil starosta Tomáš Opatrný (ANO).

Projekt Pošta Partner Plus byl v minulosti zřízen kvůli zájmu developerů, kteří museli v nově zastavěné lokalitě zřídit poštu. „Nyní Česká pošta upravila podmínky pro provozování pošt Partner Plus s ohledem na možnosti obcí, a to jak technické, tak finanční,“ nastínil mluvčí České pošty Ivo Vysoudil.

Vstupní náklady jsou zhruba 50 tisíc korun a zahrnují školení, administraci, externí a interní označení nebo provozní materiál. Na dalších nejméně 25 tisíc vyjde IT podpora, servis oblastní pobočky, zapojení do produktové a finanční logistiky České pošty nebo pravidelné školení personálu. „Česká pošta naopak platí provozovateli za uskutečněné transakce na pobočce, konkrétně šest korun za jednu operaci,“ upřesnil Vysoudil.

O služby Partner Plus Česká pošta stojí

V Uherském Hradišti zůstane ze tří provozoven jedna a stěžují si tam, že k tomu, aby posoudili možnou rentabilitu pošty Partner Plus, nedostali od České pošty patřičné podklady.

„Požádal jsem o to, aby mi poslali písemně, co to přesně obnáší. Slíbili, že to přijde obratem,“ naznačil starosta Stanislav Blaha (ODS) na jednání zastupitelstva minulý týden. „Nedostal jsem nic dodnes, i když jsem to urgoval. Pořád jsem jim dával šanci, aby mi sdělili, jak to je. Nemám co předložit zastupitelstvu.“

Podle Vysoudila jsou však zástupci České pošty okamžitě ochotní dohodnout si schůzku s obcemi a připravit jim konkrétní podmínky pro otevření pošty Partner Plus, aby jim vyhovovaly.

Dozorčí rada České pošty schválila transformaci, do dvou let se podnik rozdělí

Starostové se také obávají toho, že stávající pobočky nemusejí větší nápor lidí zvládnout, zvláště tam, kde zůstane jenom jedna. To je případ Valašského Meziříčí, kde se ze čtyř ruší tři.

„Jsem přesvědčený o tom, že tlak na hlavní pobočku bude tak velký, že bude kolabovat. Podotýkám také, že není bezbariérová. Lidé z České pošty ale tvrdí, že jsou připraveni otevřít víc přepážek, že budou schopni obsloužit větší množství lidí, tak uvidíme,“ řekl Stržínek.

„V tuto chvíli si nedovedu představit, že to zvládnou dobře,“ podotkl na adresu zachovaných poboček ve Vsetíně Čunek. „Ale třeba Česká pošta udělá nějaká opatření, která nás překvapí,“ vzkázal.

„Přetíženosti poboček se neobáváme,“ reagoval Vysoudil. „Za posledních pět let klesl zájem o služby na pobočkách o čtyřicet procent. A to vlivem digitalizace, díky které lze zařídit řadu služeb v online prostředí. Ve Valašském Meziříčí mají navíc klienti možnost využít i některou z šesti externích Balíkoven nebo čtyř Balíkoboxů,“ doplnil. Zmínil také, že pokud se chce člověk vyhnout čekání ve frontě, může se na pobočku předem objednat.

7. června 2023

Autor:
  • Nejčtenější

Koncert za veřejné peníze? Půlmilionový honorář nechám v kraji, navrhl Mareš

24. dubna 2024  10:32,  aktualizováno  11:22

Zpěvák a moderátor Leoš Mareš nabídl, že svůj honorář za vystoupení na zářijovém Dnu Zlínského...

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

POHLED: Formát, co postrádá smysl. Má vůbec cenu sledovat hokejovou baráž?

23. dubna 2024

Premium Z triumfu v první hokejové lize se ani nestihl radovat. Místo oslav musel věnovat pozornost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Smoleňák vyhodil kameramana z kabiny, pak se omlouval. Vážím si práce ČT, řekl

22. dubna 2024  9:08

Ve stejný den, kdy se pardubický trenér Marek Zadina opřel do hokejové sekce České televize,...

První titul byl nejvíc. Balaštík vzpomíná na rivalitu s Třincem a mistrovské slzy

28. dubna 2024

Premium Když sleduje současné extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem, přesně ví, co jejich hráči...

Ředitelem školy se stal městský radní, komise přitom doporučila konkurenta

27. dubna 2024  9:45

Jmenování ředitele I. Základní školy (I. ZŠ) vzbudilo v Holešově vášně. Zařízení od července povede...

Nechceme uhrát jen bod, slibuje kouč Červenka. Rozhodčím věří i bez videa

27. dubna 2024  9:29

Jde do tuhého. A dobře to ví i trenér fotbalistů Zlína Bronislav Červenka. Nedělní vítězství v...

Velké zklamání sadařů. Mráz poničil květy i plody ovocných stromů

26. dubna 2024  15:47

Noční mrazíky v posledních dnech na mnoha místech nemilosrdně poničily ovocné stromy ve Zlínském...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...