Špuntomat nabízí hygienické a certifikované špunty do uší.

Špuntomat nabízí hygienické a certifikované špunty do uší. | foto: Nemocnice Valašské Meziříčí

„Špuntomat“ prodává pěnu do uší pro klidný pobyt v nemocnici

  • 12
V nemocnici ve Valašském Meziříčí začal fungovat „špuntomat“, který zájemcům vydává špunty do uší. Pacientům má zajistit klidný pobyt. A to nejen při nadcházejících silvestrovských oslavách.

„Každý člověk, natožpak v rekonvalescenci, potřebuje vydatný spánek nerušený rozhovory, televizí, chrápáním či ruchem v okolí. Pro tyto účely jsou špunty do uší skvělým a jednoduchým řešením,“ vysvětlila pořízení prodejního strojku Jana Pelikánová, hlavní sestra Nemocnice Valašské Meziříčí.

Ta jako jediné zařízení ve Zlínském kraji tuto neobvyklou službu svým pacientům nabízí. Krajské nemocnice nic podobného nemají.

Valašskomeziříčská nemocnice má k dispozici zatím jedno prodejní místo u chirurgie II a urologie.

Do strojku, ve kterém se jindy prodávají například žvýkačky nebo „hopíky“, stačí vhodit dvacetikorunu a otočit mechanismem, aby vypadlo plastové vejce. Uvnitř jsou otestované a hygienicky zabalené špunty vyrobené z měkké tvarovatelné pěny.

Lékaři v Meziříčí poukazují na to, že pohoda, klid, spokojenost a celková duševní svěžest pacienta patří mezi významné faktory, které ovlivňují jeho léčbu a přímo souvisejí s její úspěšností.

„Pacienti zájem mají, využívají špuntomat od prvního dne provozu. Špunty se hodí hlavně v noci,“ upozornila Pelikánová.