Oběť války. Hlad kvůli obléhání vybil všechnu zvěř i ze dvou pařížských zoologických zahrad. | foto: Profimedia.cz

Sloní vývar, plněná oslí hlava. O Vánocích 1870 vyjedla pařížská elita zoo

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Válka roku 1870 se od samého počátku nevyvíjela podle představ francouzských generálů. Po dvou měsících porážek na bitevních polích byla pruskou a německou armádou obléhána Paříž. Její obyvatelé hladověli. A jedli vše, co mohli. Krysy, kočky, vrány i obyvatele obou městských zoo, slony, antilopy, medvědy.

„Pařížané jsou hrdí potomci Galů, kteří brali válku jako slavnost zakončenou hostinou,“ nechal se z kraje roku 1870 slyšet politik a revolucionář Louis Charles Delescluze, když s nadšením komentoval francouzské dobyvačné plány. Nejspíš sám neměl tušení, jak rychle se jeho slova naplní.

Jako předkrm máslo, ředkvičky a plněná oslí hlava. Polévkou dne byla červená fazolová nebo vývar ze sloního masa, na hlavní chod jste mohli vybírat z dušeného klokana, pečeného velblouda po anglicku anebo medvědích tlap s pepřovou omáčkou. Pro jedlíky tu byla ještě vlčí žebra v omáčce z jelínků. Na závěr kočičí roláda nebo antilopí paštika. Právě takové menu nabídla povánoční Paříži roku 1870 luxusní restaurace Voisin.

„Doporučuji všem, co mají kočky, aby jejich koťata místo surového topení raději snědli. Dušené na cibulce nebo v ragú jsou vynikající,“ psal Labouchere.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se