Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

whisky

Tullamore není jen ve sklence. Irský domov whiskey láká i na hrady a strašidla

Premium

Irsky se městečko uprostřed třetího největšího evropského ostrova jmenuje An Tulach Mhór. Znamená to Velká hora. A i když tu taková vlastně vůbec není, nevadí to. Duchem je Tullamore velký. Lidé tu...

8. listopadu 2023

Na návštěvě v palírně whisky: nejvíc si tu cení měděných sudů

Přízvisko hlavní město skotské whisky mu sluší, v Dufftownu najdeme hned sedm velkých palíren. Navštívili jsme tu Glenfiddich. A viděli jsme v ní nejmodernější technologie i starosvětské a ceněné...

5. července 2018

KVÍZ: Výroba, degustace a mýty. Vyzkoušejte si, co všechno víte o whisky

V našem cyklu o whisky jsme se věnovali její výrobě, degustaci, geografii spojené s tímto nápojem i mýtům, které o něm kolují. Nyní si v kvízu můžete vyzkoušet, co všechno jste se v naší Whisky...

27. dubna 2018

Nejcennější whisky mám v hlídaném skladu, říká sběratel

Kromě starých jaguárů, obrazů od Picassa a diamantů můžete peníze ukládat i do pití. Do lahví, jejichž cena je vysoká už teď a časem ještě poroste. Co musí splňovat láhev whisky, aby se na aukcích...

21. dubna 2018

Jak správně degustovat whisky? Při skotské teplotě a z dobrého skla

Ačkoli si mnozí myslí opak, osmdesát procent vjemů tvoří čich, jen zbytek chuť. Se sklenkou whisky nikdy netočíme rychle jako s vínem. Malý panák je třeba vypít na tři, maximálně čtyři doušky. V...

13. dubna 2018

Whisky akademie: Proč je whisky a whiskey a co znamená single malt

Jasně, můžete se bavit o politice. Ale proč jednou kamarády nad panákem nepřekvapit tím, že o pití víte víc než oni? To nejzajímavější o whisky jsme si vyslechli od českého znalce Václava Routa v...

7. dubna 2018

Whisky akademie: pět omylů o párování s gastronomií

Whisky zabije chuť pokrmu, pro spojení destilátu a jídla nemohou existovat pravidla, některé kombinace ani nemá cenu zkoušet. Seznamte se s pěti mýty o párování whisky s gastronomií a zkuste...

23. března 2018

Whisky akademie: pohled na dno sudu aneb proč na dřevě záleží

Nápoj z něj saje chuť i barvu. Sud není jen nádoba, v níž je whisky skladovaná. Sud a stopy předchozích nápojů, které do sebe jeho dřevo nasáklo, jsou pro podobu whisky klíčové. Druhý díl cyklu...

16. března 2018