Whisky akademie: pět omylů o párování s gastronomií

aktualizováno 
Whisky zabije chuť pokrmu, pro spojení destilátu a jídla nemohou existovat pravidla, některé kombinace ani nemá cenu zkoušet. Seznamte se s pěti mýty o párování whisky s gastronomií a zkuste prověřené tipy na kombinaci whisky například se sýrem, lososem nebo sushi od odborníka Václava Routa.

Whisky a sushi? Jde to dohromady. Dokonce výtečně. | foto: Petr Hoffelner a archiv autora

Většinu života ho provázejí dvě vášně: whisky a dobré jídlo. Václav Rout své záliby spojil už před patnácti lety i přesto, že tehdy někteří protáčeli oči. „Dívali se na mě skoro jako na pejska s kočičkou, když vařili dort,” vzpomíná Václav Rout.

Fotogalerie

Dodává, že whisky, a zvlášť pak kvalitní single maltka, byla vždy vnímána možná jako digestiv, ale rozhodně ne jako partner v gastronomickém zážitku. Václav nedůvěru prolomil a už několik let pořádá ve svém podniku Whisky & Kilt degustační večery. Seznamte se s nejčastějšími omyly, které slýchá od nově příchozích.

1.Plná chuť whisky zabije jídlo, které zase potlačí jemnou chuť destilátu

Tohle tvrzení uspěje jen v případě, že v ruce držíte skleničku s nekvalitní whisky. Kdo miluje whisky, nebojí se žádné nové kombinace. Můžete využít podobnosti jednotlivých ingrediencí a podobně jako při párování s vínem je vzájemně doplňovat. Neskutečné je třeba spojení hrušky se zmrzlinou pokapanou sherry oloroso v kombinaci s osmnáctiletou whisky Glenfiddich.

2.V tom přece nemůže existovat nějaké pravidlo

Budete se divit, ale existuje. Řiďte se poučkou lehké kombinovat s lehkým a těžké s těžkým. Neplatí to ale za všech okolností. 

Čtyři tipy pro domácí párování whisky

od Václava Routa

  • Glenfiddich, 12 let
    plus drobné plátky jemně uzeného lososa ochuceného citronovou trávou, medem a limetkovou kůrou
  • Tullamore D.E.W., 10 let
    plus zapečený kozí sýr s medem a oříšky
  • Balvenie, 21 let PortWood
    plus grilované jehněčí s fazolkami
  • Port Charlotte
    plus variace sýrů s modrou plísní (Roquefort, Blue Stilton, Stropshire Blue)

Pokud nějakou whisky používáte už při přípravě pokrmu, tentýž typ nemusí být vhodný i pro párování. Při vaření se držte stejného pravidla jako s vínem: do hrnce nepatří špatné víno a bídná whisky.

Správnou cestou je hledání harmonie. I párování odlišných charakterů může přinést zajímavé výsledky - třeba sladké s hořkým, uzené s výrazně sladkým. V experimentování se vžila poučka 1 + 1 = 3. Při správním kombinování jídla a whisky charakter destilátu umožňuje vytvářet zcela nové a překvapivé chuti. Funguje to podobně jako s parfémy, kdy spojením dvou parfémů zcela odlišných vůní vznikne třetí, naprosto originální. Krásným příkladem je kombinace sufflé z hořké čokolády a kouřové whisky Port Charlotte, kdy v ústech vznikne překrásná sladce ovocná chuť.

3.Stejné jen ke stejnému

Zesilování téhož nemusí vyjít. Vyvarujte se párování jídla a whisky se stejnou charakteristikou. Například kombinace kouřové whisky z ostrova Islay a uzeného lososa bude znamenat vraždu chuťových buněk, protože se obě chuti navzájem pobíjí a vy z toho nebudete nic mít. I když i tady existují výjimky. Jen je třeba pečlivě hledat a porovnávat.

4.Některé kombinace nemá cenu zkoušet, dopředu vím, že to nebude fungovat

SERIÁL: Whisky akademie

Nejlepší věci často vznikají náhodou. Základem úspěchu je nebát se. Václav Rout miluje sushi a má štěstí, že mezi jeho přátele patří několik sushi mistrů, s nimiž během bezpočtu sezení hledali ty správné kombinace. Jak to dopadlo, najdete pod tímto článkem a jestli si na to sami netroufáte, sledujte web whiskyexpert.cz, kde se občas objeví pozvánka na speciální večer s whisky a sushi.

5.Jedna whisky stačí

Tak jako se vším novým, chce to zkoušet a hledat. Whisky musíte nejdřív dobře poznat. Nestačí jeden nebo dva druhy, chce to celé spektrum. Během poznávání si do paměti uložíte nové poznatky a vzděláte svůj čich i chuť. Neexistuje jedna whisky. Whisky je destilát s nejširší škálou chutí, jakou si umíte představit. Na jedné straně může připomínat kvalitní karibský rum nebo koňak, na opačné kvalitní lékařské anestetikum a věřte, že je hodně lidí, jimž tento typ whisky doslova učaroval.

Přirozeně platí, že na kvalitě záleží. Špatná whisky zabije i jídlo od michelinského kuchaře úplně stejně jako jídlo ze špatných surovin pokazí dojem z úžasné single maltky, která na vás čekala osmnáct let v dubovém sudu.

Pro náročné: párování whisky se sushi

ještě jednou z menu Václava Routa

  • Tullamore D.E.W., 12 let Single Malt Sherry Oak
    Tamago Nigiri
  • Balvenie, 12 let
    Aburabos Zuke Nigiri (butterfish nakladaný v omáčce, jejíž hlavní část tvoří whisky Balvenie, 12 let)
  • Glenfiddich, 15 let
    Maguro Nigiri (tuňák flambovaný na whisky Glenfiddich, 15 let)
  • Bruichladdich The Classic Laddie
    Kuro Sake Nigiri (velmi lehce uzený divoký losos nakladaný v havajské černé soli)
Autoři:

Nejčtenější

Zfilmovala bych svůj sex s expřítelem, směje se MOgirl Nurse

Ke spokojenosti mi stačí obyčejná pohoda, říká MOgirl Nurse.

Příliš neplánuje, je spontánní, ale též akční a trochu chaotická. „Líbí se mi, že nikdy nevím, co bude zítra,“ říká...

Jen si popovídat. Muži předstírají nezájem, aby se jim dostalo sexu

Nezájem? Dost možná je hraný. Podle norské studie muži při náhodných...

Taktizování, předstírání, skrývání opravdových představ, tužeb a cílů. Přinejmenším jde-li o sex. Aktuální studie...

U nás bude pivo, básnil zajatý Američan. Čtyřicet nacistů se mu vzdalo

Takto zachytil americké námořníky s pivem dokumentární film The Fighting Lady z...

I lži, sliby a prázdné výhrůžky dokážou vyhrát bitvy a zvrátit konflikty. Povedlo se to famóznímu Skotovi Tommymu...

Zmizení slavných: Agatha Christie předvedla kousek jako pro Poirota

Skončil život Agathy Christie ve vodách jezera s truchlivým názvem Silent Pool?...

Byli slavní, jejich životy však přitahují pozornost též tajemstvím, která se nad nimi vznáší. Zmizení fenomenální...

Podvod za pět set. Americkou vědomostní soutěž vyšetřoval Kongres

Vše bylo pečlivě vypočítané na efekt, aby show produkovala sledovanost. Svůj...

Měla nabízet souboj mozků nabitých vědomostmi. Jenže do napětí byl zabalen aranžovaný scénář s dopředu nacvičenými...

Další z rubriky

Dánsko má válečného kostlivce ve skříni. Posílalo zajatce hledat miny

Německá invaze do Dánska z 9. dubna 1940 byla nejkratší operací druhé světové...

Hledali po válce miny na dánských plážích, zneškodňovali je, a nakonec museli pochodováním doložit, že na žádnou...

U nás bude pivo, básnil zajatý Američan. Čtyřicet nacistů se mu vzdalo

Takto zachytil americké námořníky s pivem dokumentární film The Fighting Lady z...

I lži, sliby a prázdné výhrůžky dokážou vyhrát bitvy a zvrátit konflikty. Povedlo se to famóznímu Skotovi Tommymu...

Vetřelec se musel naučit tai-či. Co o filmové ikoně možná nevíte

Pře čtyřiceti lety  nešlo při sledování Vetřelce zůstat klidným.

Propojil sci-fi s hororovým thrillerem, nabídl extrémně působivou vizuální podívanou, realističností diváka vtahoval do...

Najdete na iDNES.cz