Whisky akademie: pět omylů o párování s gastronomií

aktualizováno 
Whisky zabije chuť pokrmu, pro spojení destilátu a jídla nemohou existovat pravidla, některé kombinace ani nemá cenu zkoušet. Seznamte se s pěti mýty o párování whisky s gastronomií a zkuste prověřené tipy na kombinaci whisky například se sýrem, lososem nebo sushi od odborníka Václava Routa.

Whisky a sushi? Jde to dohromady. Dokonce výtečně. | foto: Petr Hoffelner a archiv autora

Většinu života ho provázejí dvě vášně: whisky a dobré jídlo. Václav Rout své záliby spojil už před patnácti lety i přesto, že tehdy někteří protáčeli oči. „Dívali se na mě skoro jako na pejska s kočičkou, když vařili dort,” vzpomíná Václav Rout.

Fotogalerie

Dodává, že whisky, a zvlášť pak kvalitní single maltka, byla vždy vnímána možná jako digestiv, ale rozhodně ne jako partner v gastronomickém zážitku. Václav nedůvěru prolomil a už několik let pořádá ve svém podniku Whisky & Kilt degustační večery. Seznamte se s nejčastějšími omyly, které slýchá od nově příchozích.

1.Plná chuť whisky zabije jídlo, které zase potlačí jemnou chuť destilátu

Tohle tvrzení uspěje jen v případě, že v ruce držíte skleničku s nekvalitní whisky. Kdo miluje whisky, nebojí se žádné nové kombinace. Můžete využít podobnosti jednotlivých ingrediencí a podobně jako při párování s vínem je vzájemně doplňovat. Neskutečné je třeba spojení hrušky se zmrzlinou pokapanou sherry oloroso v kombinaci s osmnáctiletou whisky Glenfiddich.

2.V tom přece nemůže existovat nějaké pravidlo

Budete se divit, ale existuje. Řiďte se poučkou lehké kombinovat s lehkým a těžké s těžkým. Neplatí to ale za všech okolností. 

Čtyři tipy pro domácí párování whisky

od Václava Routa

  • Glenfiddich, 12 let
    plus drobné plátky jemně uzeného lososa ochuceného citronovou trávou, medem a limetkovou kůrou
  • Tullamore D.E.W., 10 let
    plus zapečený kozí sýr s medem a oříšky
  • Balvenie, 21 let PortWood
    plus grilované jehněčí s fazolkami
  • Port Charlotte
    plus variace sýrů s modrou plísní (Roquefort, Blue Stilton, Stropshire Blue)

Pokud nějakou whisky používáte už při přípravě pokrmu, tentýž typ nemusí být vhodný i pro párování. Při vaření se držte stejného pravidla jako s vínem: do hrnce nepatří špatné víno a bídná whisky.

Správnou cestou je hledání harmonie. I párování odlišných charakterů může přinést zajímavé výsledky - třeba sladké s hořkým, uzené s výrazně sladkým. V experimentování se vžila poučka 1 + 1 = 3. Při správním kombinování jídla a whisky charakter destilátu umožňuje vytvářet zcela nové a překvapivé chuti. Funguje to podobně jako s parfémy, kdy spojením dvou parfémů zcela odlišných vůní vznikne třetí, naprosto originální. Krásným příkladem je kombinace sufflé z hořké čokolády a kouřové whisky Port Charlotte, kdy v ústech vznikne překrásná sladce ovocná chuť.

3.Stejné jen ke stejnému

Zesilování téhož nemusí vyjít. Vyvarujte se párování jídla a whisky se stejnou charakteristikou. Například kombinace kouřové whisky z ostrova Islay a uzeného lososa bude znamenat vraždu chuťových buněk, protože se obě chuti navzájem pobíjí a vy z toho nebudete nic mít. I když i tady existují výjimky. Jen je třeba pečlivě hledat a porovnávat.

4.Některé kombinace nemá cenu zkoušet, dopředu vím, že to nebude fungovat

SERIÁL: Whisky akademie

Nejlepší věci často vznikají náhodou. Základem úspěchu je nebát se. Václav Rout miluje sushi a má štěstí, že mezi jeho přátele patří několik sushi mistrů, s nimiž během bezpočtu sezení hledali ty správné kombinace. Jak to dopadlo, najdete pod tímto článkem a jestli si na to sami netroufáte, sledujte web whiskyexpert.cz, kde se občas objeví pozvánka na speciální večer s whisky a sushi.

5.Jedna whisky stačí

Tak jako se vším novým, chce to zkoušet a hledat. Whisky musíte nejdřív dobře poznat. Nestačí jeden nebo dva druhy, chce to celé spektrum. Během poznávání si do paměti uložíte nové poznatky a vzděláte svůj čich i chuť. Neexistuje jedna whisky. Whisky je destilát s nejširší škálou chutí, jakou si umíte představit. Na jedné straně může připomínat kvalitní karibský rum nebo koňak, na opačné kvalitní lékařské anestetikum a věřte, že je hodně lidí, jimž tento typ whisky doslova učaroval.

Přirozeně platí, že na kvalitě záleží. Špatná whisky zabije i jídlo od michelinského kuchaře úplně stejně jako jídlo ze špatných surovin pokazí dojem z úžasné single maltky, která na vás čekala osmnáct let v dubovém sudu.

Pro náročné: párování whisky se sushi

ještě jednou z menu Václava Routa

  • Tullamore D.E.W., 12 let Single Malt Sherry Oak
    Tamago Nigiri
  • Balvenie, 12 let
    Aburabos Zuke Nigiri (butterfish nakladaný v omáčce, jejíž hlavní část tvoří whisky Balvenie, 12 let)
  • Glenfiddich, 15 let
    Maguro Nigiri (tuňák flambovaný na whisky Glenfiddich, 15 let)
  • Bruichladdich The Classic Laddie
    Kuro Sake Nigiri (velmi lehce uzený divoký losos nakladaný v havajské černé soli)
Autoři:

Nejčtenější

Podvrh s nahou fotkou kongresmanky neprošel. Odhalili ho fetišisté

Alexandria Ocasio-Cortezová je konzervativní Americe trnem v oku. Provokatéři...

Ona fotografie měla zdiskreditovat mladou levicovou americkou kongresmanku. Ale ukázalo se, že nahé nožky ve vaně a...

Náš bůh měl 24 druhů letadel, zaznělo na vědeckém kongresu v Indii

Z ohýbání vědy podle potřeb hinduistického nacionalismu viní kritici premiéra...

Newtonova teorie gravitace je mylná, její indická verze, pojmenovaná po tamním premiérovi, je dokonalá. Za objev...

Pomsta především: židovští spiklenci chtěli zabít šest milionů nacistů

Aba Kovner byl od mládí aktivistou sionistického socialistického hnutí, vůdcem...

Na konci holokaustu bylo na šest milionů zavražděných lidí židovského původu. Poválečný soudní proces v Norimberku...

Lesbické porno dál vládne. Trendy 2018 však přinesly i romantiku a trans

Trendy se mění, absolutním favoritem zájmu uživatelů a uživatelek porna však...

Pornografie neexistuje ve vakuu, reaguje na témata a dění ve společnosti. Takové je poselství pečlivé analýzy statistik...

Věřte si a nikdy se nevzdávejte, vzkazuje MOgirl Lucka

Velkou vášní MOgirl Lucky je fitness.

Žije spokojený život. Chodí do práce, která ji baví, po ní se věnuje koníčkům. Sen, který jí dalo dětství, tedy zahrát...

Další z rubriky

Extrémní gastronomie: pepřové dřevo je klenotem laoské kuchyně

To je ono, pepřové dřevo. V Laosu vám ho naservírují i jako přílohu.

Leckde v Africe domorodci dochucují pokrmy kůrou z dřevin, bambusové výhonky známe i my, stejně jako kůru skořicovníku....

Bitva o Sidney Street: obří přestřelku v Londýně provází fáma o Stalinovi

Skotská garda zaujala pozice a zvrátila situaci, které do té doby kralovali...

Modernizovala policejní zbraně, zastavila imigraci do země a ukázala, jakou podívanou dokážou nabídnout média....

Podvrh s nahou fotkou kongresmanky neprošel. Odhalili ho fetišisté

Alexandria Ocasio-Cortezová je konzervativní Americe trnem v oku. Provokatéři...

Ona fotografie měla zdiskreditovat mladou levicovou americkou kongresmanku. Ale ukázalo se, že nahé nožky ve vaně a...

Najdete na iDNES.cz