Whisky akademie: pět omylů o párování s gastronomií

aktualizováno 
Whisky zabije chuť pokrmu, pro spojení destilátu a jídla nemohou existovat pravidla, některé kombinace ani nemá cenu zkoušet. Seznamte se s pěti mýty o párování whisky s gastronomií a zkuste prověřené tipy na kombinaci whisky například se sýrem, lososem nebo sushi od odborníka Václava Routa.

Whisky a sushi? Jde to dohromady. Dokonce výtečně. | foto: Petr Hoffelner a archiv autora

Většinu života ho provázejí dvě vášně: whisky a dobré jídlo. Václav Rout své záliby spojil už před patnácti lety i přesto, že tehdy někteří protáčeli oči. „Dívali se na mě skoro jako na pejska s kočičkou, když vařili dort,” vzpomíná Václav Rout.

Fotogalerie

Dodává, že whisky, a zvlášť pak kvalitní single maltka, byla vždy vnímána možná jako digestiv, ale rozhodně ne jako partner v gastronomickém zážitku. Václav nedůvěru prolomil a už několik let pořádá ve svém podniku Whisky & Kilt degustační večery. Seznamte se s nejčastějšími omyly, které slýchá od nově příchozích.

1.Plná chuť whisky zabije jídlo, které zase potlačí jemnou chuť destilátu

Tohle tvrzení uspěje jen v případě, že v ruce držíte skleničku s nekvalitní whisky. Kdo miluje whisky, nebojí se žádné nové kombinace. Můžete využít podobnosti jednotlivých ingrediencí a podobně jako při párování s vínem je vzájemně doplňovat. Neskutečné je třeba spojení hrušky se zmrzlinou pokapanou sherry oloroso v kombinaci s osmnáctiletou whisky Glenfiddich.

2.V tom přece nemůže existovat nějaké pravidlo

Budete se divit, ale existuje. Řiďte se poučkou lehké kombinovat s lehkým a těžké s těžkým. Neplatí to ale za všech okolností. 

Čtyři tipy pro domácí párování whisky

od Václava Routa

  • Glenfiddich, 12 let
    plus drobné plátky jemně uzeného lososa ochuceného citronovou trávou, medem a limetkovou kůrou
  • Tullamore D.E.W., 10 let
    plus zapečený kozí sýr s medem a oříšky
  • Balvenie, 21 let PortWood
    plus grilované jehněčí s fazolkami
  • Port Charlotte
    plus variace sýrů s modrou plísní (Roquefort, Blue Stilton, Stropshire Blue)

Pokud nějakou whisky používáte už při přípravě pokrmu, tentýž typ nemusí být vhodný i pro párování. Při vaření se držte stejného pravidla jako s vínem: do hrnce nepatří špatné víno a bídná whisky.

Správnou cestou je hledání harmonie. I párování odlišných charakterů může přinést zajímavé výsledky - třeba sladké s hořkým, uzené s výrazně sladkým. V experimentování se vžila poučka 1 + 1 = 3. Při správním kombinování jídla a whisky charakter destilátu umožňuje vytvářet zcela nové a překvapivé chuti. Funguje to podobně jako s parfémy, kdy spojením dvou parfémů zcela odlišných vůní vznikne třetí, naprosto originální. Krásným příkladem je kombinace sufflé z hořké čokolády a kouřové whisky Port Charlotte, kdy v ústech vznikne překrásná sladce ovocná chuť.

3.Stejné jen ke stejnému

Zesilování téhož nemusí vyjít. Vyvarujte se párování jídla a whisky se stejnou charakteristikou. Například kombinace kouřové whisky z ostrova Islay a uzeného lososa bude znamenat vraždu chuťových buněk, protože se obě chuti navzájem pobíjí a vy z toho nebudete nic mít. I když i tady existují výjimky. Jen je třeba pečlivě hledat a porovnávat.

4.Některé kombinace nemá cenu zkoušet, dopředu vím, že to nebude fungovat

SERIÁL: Whisky akademie

Nejlepší věci často vznikají náhodou. Základem úspěchu je nebát se. Václav Rout miluje sushi a má štěstí, že mezi jeho přátele patří několik sushi mistrů, s nimiž během bezpočtu sezení hledali ty správné kombinace. Jak to dopadlo, najdete pod tímto článkem a jestli si na to sami netroufáte, sledujte web whiskyexpert.cz, kde se občas objeví pozvánka na speciální večer s whisky a sushi.

5.Jedna whisky stačí

Tak jako se vším novým, chce to zkoušet a hledat. Whisky musíte nejdřív dobře poznat. Nestačí jeden nebo dva druhy, chce to celé spektrum. Během poznávání si do paměti uložíte nové poznatky a vzděláte svůj čich i chuť. Neexistuje jedna whisky. Whisky je destilát s nejširší škálou chutí, jakou si umíte představit. Na jedné straně může připomínat kvalitní karibský rum nebo koňak, na opačné kvalitní lékařské anestetikum a věřte, že je hodně lidí, jimž tento typ whisky doslova učaroval.

Přirozeně platí, že na kvalitě záleží. Špatná whisky zabije i jídlo od michelinského kuchaře úplně stejně jako jídlo ze špatných surovin pokazí dojem z úžasné single maltky, která na vás čekala osmnáct let v dubovém sudu.

Pro náročné: párování whisky se sushi

ještě jednou z menu Václava Routa

  • Tullamore D.E.W., 12 let Single Malt Sherry Oak
    Tamago Nigiri
  • Balvenie, 12 let
    Aburabos Zuke Nigiri (butterfish nakladaný v omáčce, jejíž hlavní část tvoří whisky Balvenie, 12 let)
  • Glenfiddich, 15 let
    Maguro Nigiri (tuňák flambovaný na whisky Glenfiddich, 15 let)
  • Bruichladdich The Classic Laddie
    Kuro Sake Nigiri (velmi lehce uzený divoký losos nakladaný v havajské černé soli)
Autoři:

Nejčtenější

Na perverze zapomeňte. Ženy i muži chtějí hlazení, líbání

Docela obyčejné něžnosti. Uprostřed skoro neomezeného přístupu k...

Porno, seznamky, erotické pomůcky, dveře otevřené nejroztodivnějším fantaziím. Vše je dostupné. Přesto touží ženy a...

Zlepšete si erekci, cvičit ji můžete i při čekání na zastávce

Nikdo to nepozná. Kvůli cvikům na lepší erekci nemusíte chodit do posilovny....

Problémy s erekcí se dají porazit a nemusíte sahat po pilulkách ani spoléhat na změnu životního stylu. Stačí posilovat...

Pan Nedotknutelný. Harlemského mafiána musel dostat do vězení prezident

Prodával drogy, vydával příkazy k vraždám, podplácel policisty, vysmíval se...

Jeho životní veletoč nemohl být větší. Býval drogovým lordem, všemocným vládcem Harlemu. Druhou část života strávil...

Chůze je návyková. Fetujete nemyšlení, říká milovník dlouhých pochodů

Dálkové pochody, to není jen fyzický výzva a zážitek. Přinášejí i jiný stav...

Po světě putuje pěšky, jeho cesty jsou tisíce kilometrů dlouhé. Na zádech přitom má co nejlehčí batoh. Jako vědec na to...

KVÍZ: Znáte osudy lodi Nostromo jako Ripleyová? Vetřelec slaví 40 let

Film Vetřelec z roku 1979 se stal kultovním snímkem na pomezí hororu, thrilleru...

Ve vesmíru vás nikdo neuslyší a v našem kvízu vám nepomůže ani Matka. Vyzkoušejte si, nakolik znáte scény kultovního...

Další z rubriky

Absurdita v khaki: rébus „nezfilmovatelné“ Hlavy XXII luští George Clooney

Na nabídku zfilmovat Hlavu XXII George Clooney nekývl hned. Kromě aktuálnosti...

Pro jejího hrdinu Yossariana byla válka vraždící, monstrózní rébus. Jenže tím je i sama kniha Hlava XXII. Je...

VIDEO: Žhavé dívky, pálivé chilli a spousta cenzury. Applebaum provokuje

Máte rádi chilli? Tak toto peprné video je přesně pro vás

Dráždivost se v něm pojí s pikantností, žhavé erotično s peprností chilli. Další video série EATS, v níž režisér Chris...

OBRAZEM: Marta Jandová a Jitka Boho jsou bohyně, které střeží přírodu

Čiší z nich krása, hrdost, poetika. Známé osobnosti na nich pózují se zvířaty...

Čiší z nich krása, hrdost, poetika. Známé osobnosti na nich pózují se zvířaty divoké přírody. Fotografie z cyklu...

TEST PLEN: Deset miminek jim dalo pořádně zabrat
TEST PLEN: Deset miminek jim dalo pořádně zabrat

Maminky z eMimina otestovaly nové plenky Pampers z řady Premium care. Nejmenší miminka i větší batolata je podrobila důkladnému zkoumání. Prošly Pampersky zátěžovým testem?

Najdete na iDNES.cz