Sobota 28. ledna 2023, svátek má Otýlie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 28. ledna 2023 Otýlie

Jak správně degustovat whisky? Při skotské teplotě a z dobrého skla

Ačkoli si mnozí myslí opak, osmdesát procent vjemů tvoří čich, jen zbytek chuť. Se sklenkou whisky nikdy netočíme rychle jako s vínem. Malý panák je třeba vypít na tři, maximálně čtyři doušky. V dalším díle naší Whisky akademie si přečtěte, jak provést partnerku degustací whisky na baru.
Každý musí najít chuť, která ho zaujme nejvíc. Se ženou je ono hledání ještě...

Každý musí najít chuť, která ho zaujme nejvíc. Se ženou je ono hledání ještě poutavější. | foto: Petr Hoffelner

Nejprve připomeňme, že hranice mezi degustací a popíjením je úzká. „Stává se mi, že degustuji, degustuji – a najednou chlastám, chlastám. Člověk ani neví, jak se k tomu dostane,” říká Václav Rout.

Popíjení a degustace jsou však dvě velmi odlišné věci. Pití je, jako když si pustíte hudbu k práci. Zpříjemňuje vám okamžik, ale není středobodem vašeho vnímání. Čtete si či pracujete a hudba vám slouží jako kulisa. 

Zato degustace je koncert. Soustředíte se a chcete vnímat všechny nuance, každý nástroj v orchestru. U whisky je to podobné. I z ní chcete vytáhnout všechny možné informace.

Obecná pravidla degustace

1. Neobjednávejte jen to, co chutná vám

Není dobrá, nebo špatná whisky. Je whisky, která tomu nebo onomu chutná, a whisky, která chutná méně. Ale sto lidí, sto chutí. Dnes existuje takzvané „statusové pití“. Několik lidí vám řekne, co jim chutná. Vám se dané pití nezamlouvá, ale přemluvíte se, protože je to trendy a vy chcete patřit do stejné skupiny. Rozhodně do toho netlačte dámu, kterou jste pozval. 

Když pozvete ženu na whisky, nenalévejte jí to, co chutná vám. Když přijdete do dobrého baru s výběrem různých značek, zeptejte se jí, co má ráda a co si asi od whisky slibuje. Bude to její první whisky v životě nebo v minulosti neměla dobrou zkušenost, protože jí whisky chutnala jako mýdlová voda? Ideální vstupní branou bude například dvanáctiletá single maltka Glenfiddich, v níž každá degustátorka pozná chuť vanilky a máslové hrušky.

Má ráda čokoládu? Zkuste Glenfiddich 15 let, to je luxusní čokoládový dezert. Při ochutnávání pracuje i podvědomí. Když dívce řeknete, že tato whisky chutná jako dezert, ucítí ho tam. Ale nebojte, nebudete lhát, protože ta chuť tam opravdu je.

Nebo spíš holduje zdravému životnímu stylu, má ráda ovoce a nejvíc ze všeho miluje ovocné saláty? Pak ji nadchne svěží Tullamore Dew Single Malt 14 let. Výběr máme i pro slečny, které mají raději maso a steaky. K vysokému roštěnci bude nadšená z lehounce karamelové, pikantní a mohutné whisky Balvenie Double Wood 12 let single malt, kde ucítí sherry a hrozinky.

Port Charlotte Scottish Barley Heavily Peated zase chutná jako luxusní vepřová šunka, kterou kuchař táhl pět dní nad kouřem z ovocného dřeva. Někomu trvá, než se k takové whisky propije, ale jsou lidi, kteří si ji zamilují při prvním setkání. Whisek existují tisíce, takže můžete vybírat do nekonečna.

2. Nechte si poradit od někoho, kdo se vyzná

Na druhou stranu je dobré poradit se s někým, kdo má o whisky přehled. Každý máme rádi něco jiného, jeden slané, druhý sladké, jiný uzené nebo ovocné. Znalec může vybrat takové whisky, které sednou do vaší preference.

3. K lahvi samozřejmě nečichat

Znáte to, někdy si chcete vybrat čichem, než vám nalijí něco, co neznáte. Máte pocit, že se to vyřeší, když si přivoníte k otevřené lahvi. Ale to nikdy nedělejte. Je to nehygienické, vypadá to hloupě a stejně nic neucítíte, protože čichový dojem bude jen zanedbatelný proti tomu, co ucítíte z nápoje nalitého do vhodné skleničky. Když sami nevíte, zeptejte se barmana, on vám poradí.

4. S vodou opatrně

Co se týká míchání whisky s vodou, neexistuje na to jednoznačná odpověď. Whisky musí mít ze zákona minimálně 40 procent alkoholu. 

Lidský organismus je však nastavený tak, že vnímá chuť do 17 procent a pak už dochází k postupné narkotizaci chuťových buněk. Podle této logiky byste měli whisky ředit jedna ku dvěma, jenomže tak whisky nezjemníte, ale změníte její chemickou strukturu. Některé sloučeniny hned zmizí a už pijete něco úplně jiného.

Každý ať si najde vlastní cestu. Václav Rout však upřednostňuje whisky tak, jak byla stvořena a říká: „Když si koupíte obraz od Piccassa a bude vám tam někde chybět černá linka, vezmete štětec a domalujete ji?“

5. Co když whisky nechutná?

Není pravda, že vám whisky nechutná, to jste jen ještě nenašli tu pravou. Whisky je nejbohatší alkoholický nápoj s nejširším spektrem chutí. Václav Rout za dvacet let, během kterých se tomuto nápoji profesionálně věnuje, poznal maximálně tři nebo čtyři lidi, kterým whisky nechutnala. Vždy to však byli tací, jimž nechutnal destilovaný alkohol jako takový. Při náročnější degustaci se dají připravit různé vzorky a ty, které zachutnají, budou sloužit pro další, úžeji vymezené ochutnávání.

Degustace whisky krok za krokem

1. Vybíráme sklo

Problém klasické rovné whiskovky (tumbleru) je, že má široké ploché dno, rovné stěny a nízký profil, což vede k extrémně rychlé degustaci nápoje. Takovou skleničku nevolte. Degustace jednoho vzorku trvá 15 až 20 minut. Z whiskovky však veškeré aroma rychle zmizí, takže nemáme možnost vlastnosti nápoje rozpoznat. „Horší už je snad jenom hluboký talíř,” říká Václav Rout.

Uzavřené skleničky, jako je k degustaci speciálně navržená Glencairn, vedou k minimální oxidaci a to, co jde ven, vychází úzkým hrdlem jako komínem. Podobné vlastnosti má i copita (sklenička na portské) nebo tulipán na brandy. Glencairn se navíc skvěle drží.

2. Naléváme

Optimální degustační dávka jsou dva centilitry, tedy malý panák. „Když dělám degustaci, připravuji pět až osm vzorků. Kdyby byly dávky větší, mohli by mít někteří ke konci naváto, protože whisky má obsah alkoholu 40 procent a víc. Někdo dokonce říká, že stačí jeden centilitr, ale to je málo, protože ve skleničce by měly být tři až čtyři degustační doušky. Je na to i vědecký výzkum, protože každý doušek je trochu jiný,” říká Rout.

3. Neváhejte a chuť vnímejte s prvním douškem

Hlavní je soustředit se od prvního okamžiku, protože některé vjemy se objeví jen v prvních sekundách a pak nadobro zmizí. Jak se napijeme, vlivem etanolu dojde částečnému ovlivnění chuťových buněk a druhý doušek nikdy nebude stejný jako první.

4. Jakou teplotu?

Whisky se degustuje zásadně při pokojové teplotě. Ovšem skotské pokojové teplotě, což je 15 až 16 stupňů, ne českých panelákových pětadvacet.

5. Díváme se a whiskujeme sklo

Za prvé hodnotíme barvu. Nemusí nám toho až tolik říct, protože whisky může být ze zákona dobarvována karamelem. V dalším kroku skleničku takzvaně zawhiskujeme. Znamená to, že část nápoje dostaneme i na stěny sklenky, aby se zvýšila plocha, z níž se bude odpařovat. Děláme to kvůli intenzivnějšímu dojmu, až si budeme chtít přivonět.

Na rozdíl od vína se to nedělá rychlým kroužením a točením nápoje ve skle. Tím bychom primárně aktivovali těkavé látky a aromatické spektrum bychom posunuli spíš k výraznějším, agresivnějším a ostřejším tónům. Pokud bychom si v tu chvíli přivoněli, silné alkoholové výpary by nás „poslaly do hajan“.

Osloví nás právě tahle?

Nejlepší způsob zawhiskování je, že skleničku držíme v ruce a nápoj na stěny dopravíme velmi pomalým kroucením zápěstím. Skleničku Glencairn dokonce můžeme položit na bar a poválet ji. Stejného cíle dosáhneme i tak, že sklenku naklopíme, chytneme ji oběma rukama a kroutíme s ní, jako když se balí cigareta. Efekt je stejný. Plocha odparu je větší, aniž by utrpělo spektrum vůní. Whisky po stěnách stéká dolů v takzvaných nožkách, které na sklenici vytvářejí oblouky připomínající klášterní ambit.

6. Dýcháme a čicháme

Málokdo si to uvědomuje, ale čich a chuť jsou úzce spjaté vjemy. Asi 80 procent informací však dává čich a jen 20 procent chuť. Hodně lidí má představu, že je to obráceně, ale není to tak. 

„Někdy říkám lidem, ať si udělají pyré z jablek a z cibule a zkusí poznat, co mají na jazyku, se zavázanýma očima a ucpaným nosem. Budou s tím mít problém,” vysvětluje Rout. Totéž platí i u destilátů - s ucpaným nosem nebude lehké rozeznat ferneta od becherovky, i když nám to teď možná přijde jako nesmysl.

SERIÁL: Whisky akademie

Whisky se nečichá, ale dýchá, což znamená, že se při přivonění nadechujeme nosem s otevřenými ústy. K čichové sliznici se dostanou jen dominantní čichové tóny. První dojmy se můžou týkat různých aroma, některé whisky například připomínající rozkvetlou horskou louku v Rakousku.

Z dýchání přecházíme na čichání. Přitom se uplatňuje jedna ze základních vlastností čichu, kterou je silná adaptace. Dámy to znají z parfémů, kdy chvíli po aplikace necítí nic a mají pocit, že je parfémář podvedl. Ve skutečnosti jen čich potlačil dominantní aroma. Je to jako u knihy - postupně ji rozkrýváme od titulku přes úvod až k jednotlivým kapitolám. U jednoho druhu whisky by to mělo zabrat asi šest minut, což málokdo vydrží. Až pak se přechází na pití.

7. Pijeme

Pít se dá různě. Ruský mužik vezme skleničku, zakloní hlavu a plynulým pohybem vyprázdní obsah skleničky do žaludku. Někdo u toho zahlásí: „Ta hřeje!“ Ale whisky nemá hřát, na to se hodí teplomet. Whisky má chutnat. Má potěšit ústa, jazyk, měkké patro, ne hřát žaludek.

Druhý extrém je člověk typu „šetřílek“, který si cucne jednu kapku a půl hodiny ji honí po jazyku jako splašeného maratonce. To je také špatně, protože whisky vyčpí. Objem malého panáku se má vypít natřikrát, maximálně načtyřikrát.

S pitím souvisí jeden problém. Fyziologická hranice pro narkotizaci chuťových buněk se udává u čtyřicetiprocentního alkoholu 12 až 15 vteřin. Mám-li alkohol na jazyku déle, budu mít chuťové buňky namol. Někdo říká, že jak je whisky stará, tolik vteřin bych ji měl podržet v ústech. U šedesátileté whisky by vám to asi propálilo jazyk. Po spolknutí se přitom vjem dále vyvíjí a dokončuje. Někdy je to až tříminutový proces, před dalším douškem to chce třeba dvě minuty přestávku.

Na otázku, jak nejlépe pít whisky, má Václav Rout jednoduchou odpověď: „S přáteli a v dobré společnosti.”

Autoři:
  • Nejčtenější

Najednou je problém procházka i pití kávy. Reportér si zkusil život s kily navíc

Premium Zkratka STOB znamená stop obezitě. Označuje se jí společnost odborníků na změnu životního stylu. Lékaři, psychologové,...

Poklady pod Prahou. Město dělili na část pro živé a pro mrtvé, líčí archeolog

Premium Archeolog a ředitel ústavu Archaia Vojtěch Kašpar už přes třicet let jezdí po místech, kde mají vyrůst nové stavby, aby...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Existují případy, kdy se sám dorovnal prst, popisuje biolog lidskou regeneraci

Premium Čolkovi doroste utržená noha nebo vypíchnutá čočka v oku, rybám dorůstají ploutve. Profesor Jaroslav Petr popisuje, že...

Kořeny antisemitismu. Covid neskončil, ale už za něj mohou Židé, říká expert

Premium Na 27. ledna připadá Mezinárodní den památky obětí holokaustu. Ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát při té...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Několik lidí se dostalo na dotyk ke klenotům. Hrad je označil za odborníky

Premium Zatímco jiní mrzli v několikahodinových frontách venku před katedrálou svatého Víta, aby z několika metrů spatřili na...

Přání bank je vyslyšeno. Za předčasné splacení hypotéky si lidé připlatí

Premium Pravidla pro předčasné splacení hypotéky se změní. Banky si budou moci účtovat nejen administrativní náklady v...

Fotbal se mění, Slavia také. Trpišovský exkluzivně o trendech i návratu Stancia

Premium Když se ve chvilce volna vyrazil projít po pískovcových útesech a díval se, jak do skal narážejí mořské vlny, hlavou mu...

Pět minut proti stresu. Naučte se cyklické dýchání

Je pomocníkem do uspěchané doby plné tlaku na výkon, spěchu a napětí. Zlepšuje náladu, uklidňuje, stabilizuje. Je...

Žil v biblickém Jerichu. Technologie teď dala muži tvář

Byla jednou ze slavné skupiny sedmi lebek z Jericha, které byly obaleny sádrou a v očních důlcích měly vsazené mušle....

Pražský popravčí. Jan Piperger byl z katovské rodiny, provedl 50 exekucí

Nejprve se živil jako čalouník. Rodové profesi kata však neunikl. Doma ve skříni měl Jan Piperger pytel s oprátkou,...

Uprchlí otroci jako dobyvatelé Panamy. Odhalení upravuje dějiny

Španělé byli výkonnými uchvatiteli Jižní Ameriky, jejich koloniální nadvláda byla záhy stabilní a úplná. Vzpoury a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Evropu čeká nemovitostní zvrat, varují experti. Hrozí potíže s financemi

Problémy s financováním exkluzivních staveb v evropských metropolích naznačují, že by Evropu mohl na realitním trhu...

Přání bank je vyslyšeno. Za předčasné splacení hypotéky si lidé připlatí

Premium Pravidla pro předčasné splacení hypotéky se změní. Banky si budou moci účtovat nejen administrativní náklady v...

Z šestnáctileté dívky se vlivem vzácného onemocnění stala stařenka

Raizel Grace Calago z Filipín se ještě před dvěma lety účastnila soutěže krásy. Dnes ale vypadá jako padesátiletá žena...

Největší zlo jsou cukry, tuky tělo potřebuje, říká výživový specialista

Premium Výživová doporučení se mění. Dokonce i tuky, které bývaly na černé listině, už jsou brány na milost a staly se součástí...

„Nadzvukový strategický bombardér“ Mjasiščev M-50 byl falešným strašákem

V roce 1959 vzlétl prototyp vizuálně zajímavého stroje Mjasiščev M-50. Sověti chtěli nadzvukový letoun pro dopravu...