Doporučujeme

Předseda TOP 09 a lídr kandidátky Jiří Pospíšil (vlevo) a europoslanec a lídr kandidátky za STAN Stanislav Polčák vystoupili 24. dubna 2019 v Praze na programové konferenci koalice STAN a TOP 09 před volbami do Evropského parlamentu. | foto: ČTK

Lepší ochrana hranic, podpora malých firem: TOP 09 a STAN zahájily eurokampaň

  • 85
Posílení ochrany hranic Evropské unie, proevropské směřování nebo podpora malých a středních firem z evropských fondů jsou hlavní body programu, se kterým se bude v evropských volbách ucházet o voliče koalice STAN, TOP 09 a dalších subjektů. Na programové konferenci koalice v Praze to uvedli první dva kandidáti Jiří Pospíšil (TOP 09) a Stanislav Polčák (STAN).

V Evropském parlamentu chtějí také podporovat nové, ekologicky šetrné technologie a omezit množství regulací, které Evropská unie vydává.

Pospíšil zdůraznil, že koalice vnímá EU jako hodnotovou záležitost a jednoznačně se staví kladně k českému členství v unii. „Evropská unie pro nás není jen ekonomicky výhodné společenství států. Je to pro nás také společenství států, které vyznávají společné hodnoty svobody, demokracie a právního státu,“ řekl. Podle něj je členství v EU také garancí české bezpečnosti. 

Zahájení volební kampaně

Zajištění bezpečnosti EU do budoucna je podle Pospíšila hlavní prioritou TOP 09 a STAN. „Budeme-li v Evropském parlamentu silně zastoupeni, uděláme vše proto, aby vnější hranice Evropské unie byla dostatečně hlídána a nebyla průchozí,“ řekl. Kandidáti koalice podle něj budou také podporovat posílenou spolupráci EU v obraně, která však nemá být konkurencí k NATO, ale má pomoci i k lepšímu fungování Severoatlantické aliance. 

Polčák označil za další prioritu péči o krajinu a omezení znečišťování. „Říkáme stop drancování, volíme politiku šetrnosti. Chceme investovat do nových technologií. Nízkouhlíková technologie je budoucností, přináší pracovní místa a inovace,“ řekl. Koalice také chce bojovat proti nadměrnému znečištění plasty a podporuje zákaz jednorázových plastových výrobků a větší recyklaci.

„Nebráníme se úvahám o vnitřních změnách Evropské unie. Prosazujeme legislativní střídmost, aby unie vydávala akty jen tam, kde je to potřebné,“ uvedl dále Polčák. Podporuje také posílení role národních parlamentů při přijímání evropských norem.

Koalice také chce prosazovat, aby se z evropských fondů podporovaly malé a střední podniky a ne velké firmy. Chce také prosazovat investice do páteřních evropských dopravních cest a zároveň zajistit, aby se tyto cesty nevyhýbaly Česku.

,
Témata: Evropská unie, koalice, Starostové a nezávislí (STAN), TOP 09, Volby do Evropského parlamentu 2019, Stanislav Polčák, Jiří Pospíšil, Evropský parlament, NATO, Fondy Evropské unie, konference

Termíny

Finance

Vláda

Témata

Válka na Ukrajině

Olympijské hry

Nepřehlédněte