Ukrajinští dělostřelci s houfnicí L119 na frontě v Doněcké oblasti (21. dubna...

Ukrajinští dělostřelci s houfnicí L119 na frontě v Doněcké oblasti (21. dubna 2024) | foto: Reuters

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál ponuřejší. Rusové rozšířili průnik u vesnice Očeretyne, u Časiv Jaru nejspíš překročili umělý vodní kanál. Ukrajinští představitelé doufají, že americká pomoc ruský postup zbrzdí, ale zároveň začínají opatrně mluvit o mírových jednáních.

Generálmajor Vadym Skibickyj už toho za více než dva roky války zažil hodně a výrazně se podílel na tom, že ukrajinská vojenská rozvědka HUR je dnes považována za jednu z nejschopnějších tajných služeb světa. Proto mu není důvod nevěřit, když říká, že situace na bojišti je dnes stejně vážná jako v prvních dnech války. A bude hůř.

„Náš problém je velmi jednoduchý: nemáme zbraně. Rusové dobře věděli, že duben a květen pro nás budou velmi obtížné měsíce,“ říká padesátník s pirátským vousem v rozhovoru pro The Economist. Rusko podle něj výrazně zesílilo tlak, aby před oslavami 9. května nebo následující cestou Vladimira Putina do Pekingu mohlo vykázat výrazný krok ke splnění svého primárního cíle, jímž je „osvobození“ celého Donbasu.

Z pohledu na mapu je patrné, že hlavní trofejí předpovídané letní ofenzivy nejspíš bude Kosťantynivka. Rusové se ke kdysi bezmála osmdesátitisícovému městu pomalu prokousávají ze severovýchodu od Časiv Jaru (zhruba deset kilometrů) i od jihu z Očeretyne (zhruba třicet kilometrů).

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video