Účastníci islamistického protestu drží ceduli se sloganem „Chalífát je řešení“ (27. 4. 2024, Hamburk) | foto: Axel Heimken, ČTK

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří požadovali zřízení chalífátu, vyvedly Němce z klidu. Zřízení islámské teokracie by v podstatě znamenalo popření německého státu.

Ještě výbušnější se ale mnohým zdá způsob, jak chabě na demonstraci reagovali němečtí politici. Už dopředu rezignovaně prohlásili, že protest nešlo zakázat.

Odkazovali na svobodu shromažďování. A německá veřejnoprávní televize zpočátku o bezprecedentním protestu ani neinformovala, přestože její hamburská redakce to měla k rozvášněné arabské ulici, skandující „Alláhu akbar“, jen pár stovek metrů.

Tato laxnost kontrastuje s tím, jak vehementně postupují německé úřady třeba v kauze „říšských občanů“, tedy spolku zmatených pravičáckých důchodců, kteří údajně chystali v Berlíně převrat.

Jen za loňský rok přišlo do Německa 461 000 lidí, většinou z muslimských zemí. Opakují svůj příběh o tom, že jsou marginalizovaní a utlačovaní.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video