Generál James Hecker, velitel amerického letectva v Evropě a Africe, na...

Generál James Hecker, velitel amerického letectva v Evropě a Africe, na návštěvě letecké základny 201 v nigerském Agadezu (říjen 2022) | foto: africom.mil

Ruské jednotky vstoupily na základnu v Nigeru, kde sídlí americká armáda

  • 169
Ruské vojenské jednotky vstoupily na leteckou základnu v Nigeru, kterou využívá americká armáda. Agentuře Reuters to sdělil vysoce postavený představitel obrany USA. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty vyhostit americké jednotky. Vojenští důstojníci vládnoucí této západoafrické zemi sdělili Spojeným státům, aby z Nigeru stáhly zhruba tisíc svých vojáků.

Niger byl až do loňského převratu klíčovým spojencem Washingtonu v boji proti povstalcům, kteří mají na svědomí tisícovky vražd a miliony nucených vysídlení. Vysoce postavený představitel americké obrany agentuře Reuters sdělil, že ruské síly nebyly smíšené s těmi americkými, ale užívaly vlastní hangár v blízkosti mezinárodního letiště v nigerském hlavním městě Niamey.

Tento incident dostává ruské a americké jednotky do těsné blízkosti v době, kdy jsou jejich diplomatické vztahy na bodu mrazu, především kvůli válce na Ukrajině. Situace také staví Spojené státy před rozhodnutí, zda své vojáky stáhnout, či pokračovat v přítomnosti. „Situace není ideální, ale v krátkodobém horizontu je zvládnutelná,“ uvedl anonymní zdroj.

Američané to vzdali taky, stáhnou vojáky z Nigeru. V pozadí je ruský vliv

Americký ministr obrany Lloyd Austin se ve svých vyjádřeních rozhodl příliš neriskovat. „Rusové jsou ve vlastním hangáru a nemají přístup ani k americkým jednotkám, ani k jejich vybavení,“ uvedl na tiskové konferenci v Honolulu. „Vždy beru bezpečí našich jednotek velmi vážně, ale momentálně si neuvědomuji žádné vážné nebezpečí,“ dodal.

Američané a jeho západní spojenci byli v historii nuceni už několikrát přesouvat své vojáky z afrických zemí právě kvůli vojenským převratům, které dosazovaly režimy nepřátelské k Západu. Naposledy musely americké jednotky opustit Čad, zatímco francouzští vojáci byli vyhnáni z Burkiny Faso.

Vše se navíc děje na pozadí ruských snah o zlepšení vztahů africkými zeměmi. Rusko má na tomto kontinentu výhodu hlavně v tom, že není vnímané jako země s kolonizační minulostí. Například Mali se v posledních letech stalo jedním z nejbližších afrických partnerů Ruska a Wagnerova žoldnéřská skupina zde bojovala proti džihádistům.

Nová éra. Francie stahuje vojáky z Afriky, ruské expanzi padá hlavní překážka

„Rozvíjíme vztahy s více zeměmi v regionu v mnoha oblastech včetně vojenské,“ sdělil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Podle uváděného zdroje nigerští představitelé sdělili administrativě Joea Bidena, že v jejich zemi se nachází na 60 mužů ve službách Ruska, ale tento údaj nelze ověřit.

Po převratu americká armáda přesunula část svých jednotek z jedné základny na jinou, přičemž není jasné, zda s sebou vzala všechno vybavení. Své stávající sídlo vybudovali Američané v roce 2018 za více než sto milionů dolarů (více než dvě miliardy korun). Od té doby byla základna používána hlavně na boj proti Islámskému státu a organizaci al-Káida.

Vzácný projev vstřícnosti. Američtí a ruští vojáci se v Sýrii společně fotili

Žádost Nigeru na stažení amerických vojsk přišlo po setkání s americkými představiteli, na kterém vyjádřili znepokojení nad tím, že by do regionu měly zavítat i ruské jednotky v kontextu toho, že Írán v regionu hledá nerostné bohatství včetně uranu.

Írán je v době války na Ukrajině důležitým partnerem Ruska. Pomáhá mu obcházet sankce a dodává potřebné drony. Sám přitom už několik let soustavně obohacuje uran, látku klíčovou pro tvorbu atomové bomby.

Američané prý na základě obav o ruskou přítomnost jasně deklarovali, že s Ruskem nebudou sdílet žádné základny, což podle zdroje agentury Reuters nebylo nigerskou stranou přijato dobře. I když zatím nebylo rozhodnuto, co se se zmiňovanými jednotkami stane, anonymní zdroj tvrdí, že plánem je jejich návrat na centrálu v Německu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video