Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zemědělci potřebují dobrou úrodu. Náklady rostou, výkupní ceny kolísají

  9:04
Zemědělci v Ústeckém kraji sklízejí nebo mají těsně po sklizni ozimého ječmene, technika pomalu vyjíždí na sklizeň řepky. Nutně potřebují dobrou úrodu, protože ceny pohonných hmot, náhradních dílů i hnojiv šly v posledních měsících strmě vzhůru. Výkupní ceny za obiloviny přitom kolísají.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

„Vypadá to, že začneme sklízet začátkem příštího týdne. První pšenici a pak řepku,“ uvádí jednatel firmy Lukra z Lubence na Lounsku Zdeněk Vukliševič.

Protože letošní rok byl suchý, úroda podle něj bude hodně podprůměrná. „To není příznivé. Náklady vyletěly nahoru. U nás je to kromě elektřiny hlavně cena pohonných hmot a hnojiv. Například cena ledku je proti loňsku o 400 procent vyšší. Omezili jsme proto používání hnojiv o 15 procent, ale víc to nejde. Potřebujeme kvůli nákladům vyšší sklizeň, ale mám obavu, že to nebude nic moc,“ posteskl si Vukliševič.

Naopak v Zemědělském družstvu Klapý v pondělí dosekali ozimé ječmeny, které se v kraji pěstují na 6 912 hektarech. „Měli jsme dvě pole, která byla poškozená kroupami, jedno z 10, druhé ze 60 procent. Tam to bylo špatné, ale jinak výnos je zhruba sedm tun z hektaru. V úterý jsme začali sekat ozimou řepku a tam si nyní netroufnu říci, jaký bude výnos. Ale podle mne by mohl být normální, což je v našem případě řádově 3,5 tuny z hektaru,“ přiblížil ředitel družstva Otakar Šašek.

V úterý dokončili sklizeň ječmene i ve firmě Zepos v Radovesicích na Litoměřicku. „Právě začínáme sklízet řepku, protože mám ji poničila bouřka s kroupami na 60 hektarech. Proto ji musíme sklidit první,“ přiblížil ředitel firma Jiří Mašek.

Pode něj je výhoda, že by nyní mělo být teplo. „A bude zralé všechno, pšenice i řepka. Práci nám ale komplikuje, že nejsou náhradní díly,“ přiblížil Mašek.

Zvýšení cen? Možná až příliš vysoké

Výkupní ceny obilovin byly ještě před třemi čtyřmi týdny výrazně vyšší než v loňském roce, v posledních dnech ale poklesly.

„U krmného obilí je to stále řádově 7,7 tisíce korun na hektar, což je o dost víc, než bylo v předchozích letech. Obilí jsme zatím nesekali, nedávné nabídky na odkup byly úplně rekordní za potravinářskou pšenici z loňského roku, řádově kolem 10 tisíc korun za tunu, v tuto chvíli je to kolem 7 tisíc korun. Ceny šly dolů a je otázka, jak a zda se budou ještě hýbat. Myslím si, že cenové pohyby nebudou úplně zásadní,“ přiblížil předseda Šašek.

V případě výkupní ceny ozimé řepky je nyní podle Vukliševiče kolem 16 až 17 tisíc korun za tunu, přitom koncem června se nakupovala za 22 tisíc korun.

Zatímco zemědělcům náklady za elektřinu, ale hlavně pohonné hmoty a hnojiva rostou a výkupní ceny za obilí klesly, cena mouky v obchodech stejně jako pečiva několik měsíců roste.

„Pokud jde o mouku, myslím si, že pro to razantní zvýšení zatím nebyl v podstatě žádný důvod. Obilí je vstupní surovina a mlýny ho z 90 procent nakoupily za staré ceny loňského roku. Těžko se do toho mohly promítnout výrazně vyšší ceny, které byly zhruba před měsícem a půl. Podle mého názoru jediné vysvětlení je dražší elektřina v případě mlýnů. U pekařů to bude trošku problém, protože jsou závislí na plynu. Tam určitě k nějakému zvýšení objektivně dojít muselo. Jestli až k takovému, nejsem úplně přesvědčen,“ zhodnotil Šašek.

Při suchu se už nesmí zalévat vodou z potoků

V Ústeckém kraji se prohlubuje sucho, na situaci se podepsal velmi teplý květen a červen, který byl nejteplejší za posledních 61 let. I když byl nadprůměrně deštivý, půda v kraji zůstala málo nasycená vodou.

„V kraji je sucho, největší je hlavně na jihu a jihozápadě, kde je nejtepleji,“ přiblížil Martin Hynčica z Českého hydrometeorologického ústavu na ústeckém Kočkově.

Situace se v nejbližších dnech nezlepší. „Příští týden se začne od pondělí výrazně oteplovat, bude převládat hodně slunečné počasí a teploty půjdou hodně rychle nahoru. Nejtepleji by mělo být ve středu a ve čtvrtek, kdy by teploměr měl ukázat až 35 °C. Tím se bude zvyšovat pravděpodobnost sucha a požárů v kraji,“ přiblížil meteorolog.

Už nyní kvůli dlouhotrvajícímu suchu platí na Žatecku a Podbořansku zákaz odběru vod z potoků, které vydaly příslušné vodoprávní úřady, a těchto míst bude přibývat.

„Na základě vývoje počasí, který aktuálně je, lze očekávat, že vodoprávní úřady na základě našeho doporučení budou vydávat další zákazy odběru vod z potoků,“ sdělil Martin Cidlinský, mluvčí Povodí Ohře.

Už nyní jsou podle údajů Povodí Ohře nízké průtoky na potocích a řekách Liboc na Chomutovsku, na Blšance u Kryr, Ohři v Lounech, řece Bílině v Bílině a Trmicích a Ústěckém potoce ve Vědlicích.

„A v poslední době prakticky neprší. Na některých místech už nepršelo dlouhých několik týdnů. Potoky jsou už významně zaklesnuté a situace se neustále každým dnem zhoršuje. Situace je nejhorší na Lounsku a Žatecku, které je nejsušší oblast v České republice,“ dodal Cidlinský.

  • Nejčtenější

Policisté v Krušných horách pátrali po patnáctileté dívce, našli ji mrtvou

1. května 2024  22:39,  aktualizováno  2.5 11:52

Policisté v Krušných horách od středečního večera pátrali po patnáctileté dívce z Ústí nad Labem,...

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  17:16

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kozel potvrdil spekulace: Ano, končím, nedělalo se mi v tom příjemně

5. května 2024  18:28

Dotazy už se vyčerpaly, ale trenér libereckých fotbalistů Luboš Kozel si vzal na tiskové konferenci...

Řidiče autobusu zbil a surově ho kopl do hlavy. Mladík dostal podmínku

2. května 2024  17:25

Podmínkou potrestal Okresní soud v Mostě mladíka, jenž loni v srpnu v centru města brutálně napadl...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Požár vyhnal z domu v Mostě dvě desítky lidí, někteří museli po žebříku

4. května 2024  16:35

Nejméně 20 lidí muselo odpoledne opustit čtyřpodlažní dům na třídě Budovatelů v Mostě kvůli požáru...

Těšení se na obchvat obci kazí ujíždějící svah, ŘSD udělá tři hluboké vrty

9. května 2024  15:08

V Žiželicích nedaleko Žatce stavbaři budují obchvat a odvodňují ujíždějící svah. Úsek silnice I/27,...

Sparta vyslala do Litoměřic trenéra Nedvěda, jako skaut přichází Martinec

9. května 2024  8:24,  aktualizováno  12:31

Po historicky nejúspěšnější sezoně už hokejové Litoměřice znají obsazení trenérského štábu. Na...

Severní energetická přerušuje těžbu uhlí v lomu ČSA, propustí pět set lidí

9. května 2024  9:31,  aktualizováno  11:38

Společnost Severní energetická přestává těžit hnědé uhlí v lomu ČSA na Mostecku. Propustí zhruba...

Mizérie třetího dne zapomenuta. Válečnické palbě do Slunety šéfoval Svoboda

8. května 2024  20:05,  aktualizováno  22:26

Vstali staří Válečníci! Basketbalový Děčín se sebral z den staré mizérie a ve čtvrté bitvě...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...