Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

NCOZ zasahovala na vedení nemocnic Ústeckého kraje a v Jihlavě, zadržela dva ředitele

  8:19aktualizováno  15:11
Policie od noci na pondělí zasahovala v budově ředitelství společnosti Krajská zdravotní (KZ), která v Ústeckém kraji spravuje sedm nemocnic. Detektivové vyšetřují podezření z manipulace s veřejnými zakázkami. Zadrželi ředitele KZ Petra Malého a obchodního náměstka Pavla Vorala. Policejní razie probíhala také v Nemocnici Jihlava, kde byl zadržen její ředitel Lukáš Velev.

„Mohu potvrdit, že policie zasahuje v budově ředitelství. Poskytujeme jí maximální možnou součinnost. V tuto chvíli nemám oprávnění poskytovat žádné další informace,“ sdělila iDNES.cz v pondělí ráno Petra Roubíčková, mluvčí Krajské zdravotní.

Budova se nachází v Ústí nad Labem naproti areálu Masarykovy nemocnice. Právě tam se dnes měla konat tisková konference k představení projektu ambulantní sítě primární péče. S ohledem na aktuální dění však byla zrušena.

Čachry v nemocnicích za milion eur. Policie po celé zemi zadržela deset lidí

„Mohu pouze uvést, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení. Více informací zatím poskytovat nebudeme,“ sdělil Jaroslav Ibehej, mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Podle informací iDNES.cz policie zabavovala počítače a dokumenty, zásah souvisí s veřejnými zakázkami.

Redakce se během dne pokusila spojit s ředitelem Krajské zdravotní Petrem Malým, jeho telefon byl však vypnutý. Server Seznam Zprávy později uvedl, že Malý a jeho náměstek Voral byli zadrženi.

Předseda představenstva Ondřej Štěrba pro iDNES.cz potvrdil, že se ve věci jedná o nejasnosti při zadávání veřejných zakázek. Zároveň uvedl, že se s ním detektivové z NCOZ spojili zhruba půl hodiny po půlnoci.

„Byli už na místě a sdělili mi, že je žádoucí moje přítomnost. Hned jsem proto vyjel na místo,“ podotkl s tím, že okamžitě řešil se zástupci NCOZ nařízení home office pro zaměstnance, kteří v budově pracují.

„Měl jsem povinnost nikoho neobvolávat, nic dopředu nesignalizovat. Bylo to zcela v režii zasahujících policistů. Lidé z NCOZ tuto informaci sdělovali zaměstnancům ve spolupráci s naším pracovníkem ostrahy. Do budovy měli přístup pouze zaměstnanci, které policisté potřebovali k součinnosti, to znamená lidé ze správního oddělení nebo z ekonomického oddělení,“ dodal Štěrba.

Hejtman Jan Schiller (ANO) dopoledne řekl, že zatím nemá k zásahu žádné informace. „Nevím vůbec nic, nikdo mě zatím neinformoval, policie mě nekontaktovala. Ani nevím kvůli čemu policie zasahuje, co zjišťují. Doufám, že během dne dostanu víc informací,“ sdělil iDNES.cz Schiller.

Krajský radní pro zdravotnictví Radim Laibl (ANO) ČTK řekl, že má informaci o zásahu v KZ, ale neví, čeho se týká. „Vypisování výběrových řízení je věcí čistě akciové společnosti. Na krajský úřad se policie neobrátila,“ uvedl.

Krajská zdravotní může přijít o dotace za stamiliony, stát odhalil řadu chyb

„Ráno mi volala policie, proto jsem teď tady. Co se přesně děje, se teprve dozvím,“ uvedl dopoledne přímo před budovou člen představenstva Krajské zdravotní Stanislav Dostál. Dodal, že všichni zaměstnanci mají nařízený home office.

„Potřeboval jsem jít do účtárny, ale okamžitě mě z budovy vykázali. Dneska tu nikdo nepracuje,“ sdělil ráno redaktorce na místě jeden ze zaměstnanců společnosti.

Krajská zdravotní sdružuje sedm nemocnic v Ústeckém kraji a zaměstnává 8500 lidí, vlastníkem je krajská samospráva. Patří mezi největší poskytovatele zdravotní péče v České republice.

Šéfa jihlavské nemocnice trestně stíhají

Kriminalisté zasahovali také v Nemocnici Jihlava. Informaci potvrdila tisková mluvčí Monika Zachrlová. „V nemocnici probíhají úkony trestního řízení. Víc k tomu nemohu říct. Nemám oprávnění poskytovat další informace,“ řekla v průběhu dne Zachrlová.

Podobně hovořil i mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. „Mohu pouze uvést, že náš útvar NCOZ dnešního dne provádí úkony trestního řízení. Více informací zatím poskytovat nebudeme,“ sdělil.

Podle Deníku N ředitele jihlavské nemocnice Lukáše Veleva detektivové zadrželi a začali trestně stíhat. Redakce iDNES.cz se řediteli snažila okolo poledne dovolat, jeho telefon byl však nedostupný.

Zásah kriminalistů se odehrával v části nemocnice, kde se nachází ředitelství. Vstup byl ohraničený páskou a zaměstnanci neměli přístup do svých kanceláří.

„Chodu nemocnice se to nijak nedotýká, pacienti nic nepocítí. Pouze kdyby si šli lidé vyřídit nějaké záležitosti na ředitelství, tak se tam nedostanou. Ředitelství je pro veřejnost i zaměstnance uzavřené. Někteří zaměstnanci ředitelství pracují z domu, jiní přešli na jiné pracoviště. Od zítřka by mělo být už všechno bez omezení,“ dodala v pondělí mluvčí nemocnice.

Zřizovatelem jihlavské nemocnice je Kraj Vysočina. „NCOZ ani policií jsme nebyli kontaktováni. Od zastupujícího náměstka ředitele mám informace, že nemocnice poskytuje součinnost s vyšetřováním. To je vše, co k tomu vím,“ řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Novotný.

Nemocnice v Jihlavě patří k největším v kraji. Zaměstnává necelých 1800 lidí.

Na případ podle serveru Deník N dohlíží evropská prokuratura, protože jde o evropské dotace. Podle informací iDNES.cz by mohly být spojeny s využitím ve výstavbě nebo s pořizováním zdravotnických přístrojů.

Autoři: , , ,
  • Nejčtenější

Rasový motiv, řekl žalobce o bitce v Dubí. Čtyřem obžalovaným navrhl vězení

22. dubna 2024  9:33,  aktualizováno  14:45

U teplického okresního soudu zazněly závěrečné řeči v případu napadení mladého muže na koupališti v...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena neuhlídala dvě děti, obě se utopily. Se žalobcem se dohodla na podmínce

25. dubna 2024  11:30

S podmíněným trestem odešla od soudu žena, která loni v létě neuhlídala na koupališti v Klučku u...

Lidé vyhráli. Lithium se patrně bude zpracovávat na Chomutovsku, ne u Teplic

24. dubna 2024  18:29

Lidé, kteří protestovali proti zpracování lithia v lokalitě Újezdeček u Košťan na Teplicku,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  14:11

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Plzeň - Teplice 3:0, góly až po přestávce, dvakrát se trefil Chorý

28. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  19:39

Až do druhého poločasu si diváci v Plzni počkali na branky, po poločase ale viděli rovnou tři....

Záchranáři měli ve vzduchu naráz tři vrtulníky, zasahovali i na hoře Říp

28. dubna 2024  15:56

V Ústeckém kraji zasahovaly v jednu chvíli tři záchranářské vrtulníky. Jeden letěl pro vážně...

Zámek v Pětipsech měl nakročeno k zániku, díky spolku už je polovina opravená

28. dubna 2024  8:40

Zámek Pětipsy mezi Žatcem a Kadaní se probouzí k životu. Ruina bez střechy, podlah a stropů, s...

Na horské dráze do finále. Karvinští házenkáři vyřadili Lovosice po rozstřelu

27. dubna 2024  22:22,  aktualizováno  28.4

Zvraty jako v argentinské telenovele. Strhující čtvrtá bitva semifinále play off poslala házenkáře...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...