Součástí antického pokladu je i číše vyrobená kolem roku 440 až 430 před Kristem. | foto: Jiří Preclík

Poklad z Podřipska může díky 3D modelům vidět každý, u váz jde o premiéru

  • 0
Soubor 32 řeckých a etruských váz a část středověkého stříbrného mincovního depotu nalezeného v roce 2020 na Podřipsku byly převedeny do digitální podoby a z ní vznikly 3D modely. Ty teď poslouží při výuce a poklad díky nim bude moci spatřit i veřejnost.

Na projektu digitalizace se spolu s ústeckou Univerzitou J. E. Purkyně podílel i Ústav historických věd Filozofické fakulty Univerzity Pardubice, Podřipské muzeum v Roudnici a Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze.

„3D digitalizace antických váz se u nás ještě nedělala. Ve sbírkových databázích jsou vázy vystavovány pouze v podobě 2D fotografií,“ uvedl vedoucí projektu Martin Trefný.

„Práce byly náročné. Vázy jsou na velké části povrchu potažené černým lesklým firnisem. Když se nasvítí, dělá to výrazné odlesky, což optické přístroje nemají rády a digitalizaci to ztěžuje,“ přiblížil složitost prací.

„Vypořádat jsme se museli i se značně členitým povrchem váz,“ dodal.

Trojrozměrné modely budou použity pro výuku studentů filozofické fakulty ústecké univerzity a k vidění budou i ve veřejných prostorách fakulty. Zájemci si je také mohou prohlédnout na portálu eSbirky ve složce Podřipského muzea.

Během několika měsíců pak bude k dispozici i monografie, jejíž součástí budou takzvané rozviny, kdy se celá scéna na váze „rozbalí“ na plochu.