Jako v nemocnici. Zdravotnická fakulta má v Ústí budovu za půl miliardy

  • 0
Novou budovu fakulty zdravotnických studií přímo v areálu ústecké Masarykovy nemocnice otevřela Univerzita Jana Evangelisty Purkyně. Supermoderní stavba vybavená výukovými místnostmi na světově srovnatelné úrovni se studentům vysokoškolských zdravotnických oborů otevře již od tohoto akademického roku.

„Kromě krásných nových učeben, laboratoří a seminárních místností máme nyní k dispozici například i dvě simulační centra, ve kterých mohou studenti, odděleni skleněnou stěnou, sledovat různé druhy vyšetření a zacházení s pacientem a přitom se vzájemně neruší,“ uvedl děkan fakulty Zdeněk Havel.

Učebny věrně napodobují skutečné nemocniční prostory.

Součástí moderní výuky budou i sdílené videopřenosy včetně 3D videopřenosů skutečných operací probíhajících například i na sálech v Masarykově nemocnici. V suterénu fakulty vznikla také garáž pro plně vybavený sanitní vůz, který poslouží k výuce budoucích zdravotnických záchranářů.

Vedle učeben, které věrně napodobují skutečné nemocniční prostory včetně jejich vybavení, mají studenti nově k dispozici i velkou multifunkční přednáškovou aulu s kapacitou 326 míst či středně velký přednáškový sál pro 151 posluchačů. Obrovskou výhodou nové budovy je i její napojení spojovací chodbou přímo do budovy atria, která je hlavním bodem ústecké nemocnice.

Nové sídlo pro fakultu, která letos slaví 10. výročí založení, začala budovat univerzita před dvěma lety. Celá stavba i s vybavením vyšla na více než 475 milionů korun. Peníze na výstavbu šly jak z ministerstva školství, tak z Evropských fondů v rámci programu Restart, který je určený pro strukturálně postižené regiony.

„Nová fakulta je jeden z nástrojů, jak Ústeckému kraji pomoc,“ řekl během slavnostního otevření za ministerstvo školství náměstek pro řízení sekce mezinárodních vztahů Václav Velčovský.

Fakulta zdravotnických studií společně s ústeckou Masarykovou nemocnicí provozuje 12 společných klinik a jeden ústav. Řada lékařů a zdravotnického personálu z Masarykovy nemocnice na fakultě také vyučuje. Od nového akademického roku, který začíná v říjnu, se bude na fakultě vzdělávat na 1 100 studentů.