„Chmel je krásně zelený. Zatím to vypadá, že budeme mít velice dobrý výnos,“ říká chmelař Pavel Kozlovský z Účelového hospodářství ve Stekníku.
Česačky se tu rozjely v neděli 20. srpna a utichnou zhruba za měsíc. „Denně sklidíme kolem pěti hektarů,“ doplňuje Kozlovský.
Jedna ze čtyř česaček patří k největším v Evropě. Denně zpracuje chmel ze dvou hektarů.
Jako první se sklízí nejžádanější odrůda, Žatecký poloraný červeňák. Následovat budou další hybridní odrůdy, které potřebují ještě nějaký čas na dozrání.
Místním zemědělcům pomáhají brigádníci z Česka a zahraničí, především z Bulharska, Rumunska, Ukrajiny či parta studentů ze Slovenska. Celkem je tu kolem stovky pracovníků.
Sehnat pomocnou sílu na ruční práce ve chmelnici či na česačku není až takový problém, chybí ale odborné profese – řidiči traktorů či strojníci. „Chmele trvají třeba měsíc, a to si málokdo může vzít v práci volno. Lidi na tyto pozice sháníme už od jara. Jsou tu i chlapi v seniorském věku,“ popisuje Kozlovský.
Jedním z nich je šestasedmdesátiletý pan Václav. Jezdí takhle už čtyřicet let. Pracuje tu jako strojník. „Starám se o to, aby česačka jela a nezasekla se,“ popisuje a dodává: „Mohl bych sedět doma, ale nechci. Je tu fajn parta lidí, většinou se známe roky.“
Na chmelnici rozkvetl obří půllitr, odborníci zkoumají vliv bylin na půdu |
Pracovní šichta tady začíná v pět hodin ráno, kdy mezi chmelniční sloupy vyjedou traktory se strhávači chmelové révy. Ta pak putuje na česačku, která oddělí šišky od listů a stonků. Šišky pak dál pokračují do sušárny, kde se suší osm až dvanáct hodin. Hlávky se pak pytlují a míří k dalšímu zpracování. Končí se v 18 hodin.
Čeští chmelaři letos očekávají, že by mohli sklidit kolem šesti tisíc tun. V současné době se chmel pěstuje na zhruba 4 873 hektarech, nejvíce právě na Žatecku. Velká část míří na export, nejčastěji do Japonska či Číny.
25. července 2023 |