Kostel s. Kateřiny v Chouči je jedním z míst, kde se bude konat pracovní kemp...

Kostel s. Kateřiny v Chouči je jedním z míst, kde se bude konat pracovní kemp spolku Omnium. Dobrovolníci tu mohou pomoci při úpravě zdejšího hřbitova. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Opuštěné severočeské kostely oživí festival českých a německých umělců

  • 0
Spolek Omnium, který se dlouhodobě snaží o záchranu památek v Ústeckém kraji, připravuje na červenec premiérový ročník mezinárodního art festivalu Bílinále. Projekt na setkávání českých a německých umělců je formován snahou o oživení tří nevyužívaných a neudržovaných kostelů na Bílinsku.

„Instalace děl proběhne od 1. do 11. července, samotná výstava pak ve dnech 12. až 14. července,“ sdělil Jakub Děd, předseda spolku Omnium s tím, že festival se bude jmenovat: Nádech. Výdech (Breath in. Breath out).

„Umělci budou tvořit na toto téma přímo v kostelech Zvěstování Panny Marie v Bílině, sv. Havla v Hrobčicích a sv. Kateřiny v Chouči,“ dodal Děd.

Název projektu má být metaforou života, tedy i oživení. „Současně implikuje rytmický pohyb dýchání, pohyb nahoru a dolů, který můžeme také asociovat s vrtkavým osudem kostelů a sakrálních památek obecně,“ vysvětlil Děd.

„Ze středobodu života určité komunity, z nejvyšších sfér duchovních i uměleckých, upadly kostely do zapomenutí a jejich výtvarné i architektonické hodnoty byly výrazně poničeny, někdy téměř zcela setřeny,“ doplnil předseda splku.

Vizuální umění a konkrétní umělecké intervence jsou podle něj ideální možností, jak aspoň na krátkou dobu kostely oživit a učinit z nich znovu místo setkávání.

„Umělci a umělkyně, jako jsou Susan Donath, Sebastian Weise, Ambech, Karen Kling, Markéta Varadiová či Lada Semecká, kteří se akce zúčastní, se ve většině případů věnují dlouhodobě reflexi sakrálních prostorů nebo s tímto specifickým formátem mají určité zkušenosti,“ popsal Jakub Děd. 

„Intervence do takového prostoru přitom není jednoduchá, umělci totiž vstupují do místa zatíženého mnoha významy a musejí přesně zvažovat míru svého zásahu,“ dodal Děd.