Bývalý zastupitel a podnikatel Jiří Zelenka (vlevo) čelí obžalobě za pomluvu.

Bývalý zastupitel a podnikatel Jiří Zelenka (vlevo) čelí obžalobě za pomluvu. | foto: Monika Gordíková, MF DNES

Chtěl jsem zastavit přetahování zastupitelů, hájí se u soudu expolitik

  • 0
Bývalý předseda hnutí Severočeši Jiří Zelenka se u Okresního soudu v Mostě zpovídal z pomluvy náměstkyně ministra životního prostředí a místní zastupitelky Bereniky Peštové (ANO). Donedávna vlivné postavě mostecké politické scény za to hrozí dva roky vězení.

„Neměl jsem zájem nikoho poškodit, mojí snahou bylo, aby nám nikdo nepřetahoval zastupitele,“ řekl Jiří Zelenka, kterého mostecký okresní soud už za stejný čin potrestal ve zkráceném řízení pokutou 300 tisíc korun.

Zelenka proti sankci podal odpor, proto se případ projednává v hlavním líčení. Podle obžaloby Zelenka před třemi roky o Berenice Peštové veřejně prohlásil, že uplácí.

V září 2015 se Mostě rozpadla koalice Severočechů, ANO a KSČM na mosteckém magistrátu. Zelenka kontaktoval ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). „Telefonoval jsem mu v souvislosti s tím, že nám přetahují (zastupitelé za ANO) lidi,“ uvedl Zelenka.

Krátce poté, co Severočeši na zastupitelstvu oznámili, že vystupují s koalice, se uskutečnila schůzka několika místních politiků, která byla nahrávána. Záznam měl údajně dokládat přetahování zastupitelů. 

Zelenka poté nahrávku předal médiím a posléze se obrátil na policii kvůli podezření z korupce.

Po zveřejnění informace o údajném korupčním jednání Peštová musela situaci vysvětlovat svým nadřízeným i podřízeným. 

Jako jedna z mála jsem se mu postavila, říká Peštová

„Podala jsem trestní oznámení, protože jsem tímto krokem chtěla očistit své jméno,“ řekla dnes. Uvedla, že jí Brabec ještě před zveřejněním nahrávky v médiích volal a žádal o vysvětlení, co se v Mostě děje.

Zelenka uvedl, že jeho úkolem bylo zastavit přetahování zastupitelů. „Byla jsem jedním z mála lidí, kteří se mu postavili,“ prohlásila náměstkyně ministra životního prostředí. „Osobně si myslím, že mě chtěl Zelenka poškodit,“ míní Peštová. 

Řekla, že Zelenka ji loni v květnu kontaktoval s tím, že chce, aby stáhla žalobu.

U soudu nyní vypovídal také tehdejší krajský manažer ANO Jakub Komárek. Uvedl, že Zelenka mu v telefonickém hovoru řekl, že pokud nestáhne Peštovou a zastupitele Jana Schillera (ANO), tak zničí hnutí ANO.

Hlavní líčení bude pokračovat v pátek a v pondělí výslechem svědků. V pondělí zřejmě bude u soudu i přehrána pořízená nahrávka.

Video ze soudu s Jiřím Zelenkou z prosince 2017