Úklid v Obrnicích.

Úklid v Obrnicích. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Obrnice založí technické služby jako sociální firmu, dá práci místním

  • 3
Technické služby Obrnic na Mostecku budou sociální podnik. Záměr, který vznikl už v předchozím volebním období, potvrdilo i nové zastupitelstvo obce. Firma, jež dá práci desítkám lidí, vznikne v novém roce.

„Usnesení o založení podniku jsme přijali už před dvěma lety. Chtěla jsem mít proto jistotu, že i noví členové zastupitelstva, kteří se ujali funkce v listopadu, považují rozhodnutí za perspektivní a racionální,“ zdůvodnila nynější hlasování starostka Obrnic Drahomíra Miklošová.

V Obrnicích, kde téměř polovinu obyvatel tvoří Romové, už se podařilo odstranit velkou část potíží, jež trápí sociálně vyloučené lokality. Dál ale zůstává problémem vysoká nezaměstnanost. Ze zhruba šestnácti stovek lidí v produktivním věku je jich bez práce asi dvacet procent. Mnozí z nich mají žádnou nebo nízkou kvalifikací, zaměstnání tak najdou jen těžko.

Zřízení obecních technických služeb by to mohlo zlepšit. „Líbilo by se mi, kdyby firma mohla zaměstnat třicet až padesát lidí. To by byl úspěch,“ říká Miklošová. Sociální firmou by Obrnice mohly vlastními silami snížit nezaměstnanost zhruba o tři procenta.

Technické služby musí obec založit právě v roce 2015. „Bude vyhlášena výzva na dotace na zakládání sociálních podniků ještě podle stále platných pravidel. Bude tak možné čerpat jak investiční dotace, tak i dotace na zaměstnanost a provozní výdaje,“ zdůvodnila starostka. Obec navíc ještě může být jediným vlastníkem firmy, což od roku 2017 nebude možné.