Poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna (vlevo) a premiér Bohuslav Sobotka v Děčíně...

Poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna (vlevo) a premiér Bohuslav Sobotka v Děčíně (7. října 2014) | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Motivujeme lidi k práci, sliboval Sobotka na mítinku v Děčíně

  • 14
Zpřísnit a změnit zákony pro výplaty sociálních dávek, zastavit byznys s chudobou a motivovat lidi k práci. To mimo jiné slíbil při návštěvě Děčína předseda sociálních demokratů a premiér české vlády Bohuslav Sobotka.

„Sociální zákony se musí změnit tak, aby lidé, kteří pracují, nebo důchodci na tom nebyli hůř, než ti, kteří v životě nepracovali a žijí jen ze sociálních dávek,“ řekl Sobotka.

Na návštěvu Děčínska s sebou přivezl i ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou Tominovou. Ta uvedla, že od ledna začne platit vládní novela zákona o hmotné nouzi. Podle ní by měl být doplatek provozovatelům ubytoven vyplácený na prostor, nikoli za počet osob v bytě.

To ale nevyřeší problémy Děčína, kam jen za poslední rok přišlo na 500 nových obyvatel, hlavně Romů, z různých koutů republiky. Většina z nich patří mezi sociálně slabé, jsou bez práce a žijí v hrozných podmínkách za nájem přesahující 10 tisíc korun. Nejde přitom o ubytovny, ale o klasické bytové domy patřící několika podnikatelům.

„V přípravě je návrh zákona, který i tento obchod s bydlením chudých lidí přibrzdí. Nájemné v takových bytech by nemělo přesáhnout výši v místě obvyklou,“ vysvětlila Marksová. Tento zákon však začne platit nejdříve za dva roky.

Sobotka vysvětloval, že příprava této normy je složitá. „Nechceme vylít dítě i s vaničkou, výše nájemného se netýká jen sociálně vyloučených nebo tzv. nepřizpůsobivých. Nájem platí například i důchodci či mladé rodiny s dětmi, takže určitou část na jejich bydlení bude muset stát doplácet vždy,“ upozornil Sobotka.