Hřbitovní kaple pro rozloučení pozůstalých s nejbližšími postavená na přelomu...

Hřbitovní kaple pro rozloučení pozůstalých s nejbližšími postavená na přelomu 19. a 20. století prošla celkovou opravou vůbec poprvé. | foto: město Šluknov

Kaple ve Šluknově po obnově opět slouží, opravu si přáli sami obyvatelé

  • 0
Hřbitovní kaple ve Šluknově na Děčínsku prošla kompletní opravou. Práce trvaly několik měsíců a přišly zhruba na dva miliony korun. Zvelebení objektu si v rámci participativního rozpočtu přáli sami obyvatelé města.

Kaple, která vznikla na přelomu 19. a 20. století přeměnou márnice, získala nový kabát zvenčí i uvnitř a dostala také nové vybavení.

„Byla vyměněna střešní krytina, opravena a natřena fasáda, vyměnila se okna i dveře a vytvořil se okapní chodník,“ popsal změny Martin Chroust, vedoucí šluknovského odboru investic.

Do interiéru byl dokončen bezbariérový přístup, nová je i dlažba. Kaple se také ozvučila a získala nový mobiliář – katafalk, pult a židle pro pozůstalé,“ doplnil Chroust.

Od února díky tomu kaple začíná opět sloužit jako místo pro poslední rozloučení se zesnulými.

„Jde o opravdu důstojný prostor. V době, kdy byla kaple opravována, bylo rozloučení s nejbližšími velmi problematické. Církevní pohřby se odehrávaly ve šluknovském kostele, ostatní však musely probíhat v okolních městech a obcích, jako je Rumburk či Velký Šenov. Naštěstí těchto pohřbů nebylo moc,“ poznamenal Chroust.

Kompletní obnovou prošla kaple vůbec poprvé v historii. „Poslední dílčí oprava se uskutečnila kolem roku 2010 a nebyla vůbec šťastná, respektive byla zcela nevhodná. V interiéru byly třeba koupelnové obklady. Ty jsme museli odstranit,“ přiblížil Chroust.

Rekonstrukci hřbitovního objektu vybrali v roce 2018 lidé ze Šluknova v rámci takzvaného participativního rozpočtu.

Město tehdy dalo obyvatelům na výběr ze šesti investic a oprava kaple získala nejvíc hlasů. Radnice následně na její uskutečnění uvolnila peníze z městského rozpočtu pro loňský rok.