Zavřený most pro pěší v Radonicích nad Ohří na Lounsku jde podle odborníků opravit. | foto: Miroslava Strnadová, 5plus2.cz

Je stejný jako lávka v Troji, podle odborníků lze radonický most opravit

  • 0
Zavřený most pro pěší v Radonicích nad Ohří na Lounsku lze podle odborníků opravit. Donedávna to vypadalo, že bude muset být zbourán. Více než třicet let stará lávka má podobnou konstrukci jako ta, která se zřítila v pražské Troji. Kvůli obavám z pádu je od prosince 2017 zavřená.

Potíže s lávkou řeší městys Peruc, do jehož správy Radonice spadají.

„Zatím máme dvě dílčí zprávy z diagnostiky a ještě čekáme na resumé, které by mělo být hotové v únoru,“ uvedl místostarosta Jan Vnouček (Jsme PRO!).

„Z předběžných závěrů však víme, že lávka je ve stavu, kdy je možno ji opravit a nemusí se bourat,“ zdůraznil místostarosta.

Vnouček dodal, že lávku je možné provozovat dalších osmnáct měsíců za dodržení tří podmínek – statického zajištění, pravidelného provádění statické zkoušky a jejího zpřístupnění pouze chodcům a ne autům, jako tomu bývalo v minulosti.

Lávku dlouhou 60 metrů, jež spojuje obec se zahradami na druhém břehu, v závěru roku zkoumali odborníci Vysokého učení Technického v Brně.

Podle nich mohou za havarijní stav lávky chyby při výstavbě, kdy nebyl dodržen technologický postup.

Až bude mít vedení obce závěrečnou zprávu, rozhodne o dalším postupu.

„Zda poptáme vypracování projektové dokumentace na opravu lávky, nebo zvolíme jinou cestu,“ doplnil Vnouček s tím, že oprava lávky by měla vyjít na polovinu nákladů než případná demolice a vybudování nové. To radnice odhaduje na 15 až 20 milionů.

2. prosince 2017