Okresní soud v Lounech

Okresní soud v Lounech | foto: Monika Gordíková, MF DNES

Ze soudu zmizelo 13 milionů, kvůli zpronevěře policie vyšetřuje účetního

  • 9
Kriminalisté vyšetřují obří zpronevěru na Okresním soudu v Lounech. Dnes již bývalý zaměstnanec, který tam pracoval jako účetní, si podle policie na svá konta od roku 2019 postupně poslal 13 milionů korun. Podle serveru Česká justice, který o případu informoval, muž peníze prosázel.

Vyšetřování je na začátku. „Mohu potvrdit pouze to, že probíhá vyšetřování závažného kriminálního jednání zaměstnance Okresního soudu v Lounech,“ uvedla pro Českou justici Lenka Ceplová, šéfka Krajského soudu v Ústí nad Labem, pod který Okresní soud Louny spadá.

Kauzu dozoruje Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem. „Za současného stavu trestního řízení mohu pouze konstatovat, že státní zástupce krajského státního zastupitelství dozoruje trestní řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu zpronevěry a dalších trestných činů, jichž se měla dopustit osoba či osoby zaměstnané u Okresního soudu v Lounech v souvislosti s nakládáním se svěřenými finančními prostředky,“ potvrdila náměstkyně krajské státní zástupkyně Kateřina Doušová s tím, že další podrobnosti v tuto chvíli není možné sdělit.

Vedení lounského soudu se k případu nevyjádřilo. Případ nekomentovala ani policie.

Účetního soudí za zpronevěru 17 milionů, peníze posílal manželce i přítelkyni

Podle informací České justice muž pracoval na lounském soudu jako účetní, na starost měl rozpočet i financování a zastupoval hospodářku soudu. Muž je údajně vyšetřován na svobodě.

Ministerstvo vnitra připravuje opatření, aby se obdobný případ už nemohl opakovat. Podle jeho mluvčího Vladimíra Řepky neselhal systém, ale jednotlivec.

Muž si prý počínal tak šikovně, že si nikdo dlouho nevšiml, že peníze z účtu lounského soudu mizí právě na jeho účty. „V tomto případě se jednalo o sofistikovanou trestnou činnost páchanou od roku 2019, která při běžných kontrolách vedením soudu ani ministerstvem financí nemohla být odhalena,“ vysvětlil Řepka.