Němečtí řidiči před uzavřením hranic vzali útokem české benzinky

  • 163
Desítky německých řidičů vzaly útokem české čerpací stanice. Kvůli levnějšímu benzínu, než mají momentálně ve své zemi, a blížícímu se uzavření státních hranic od páteční půlnoci se na mnoha benzinkách v blízkosti hranic tvořily dlouhé fronty a kolony.

„Od rána k nám přijely už stovky aut. Lidé si asi myslí, že nastal konec světa,“ přiblížil Petr, který pracuje jako obsluha čerpací stanice v Chlumci u Chabařovic nedaleko hranic s Německem. Podle něj pro palivo nejezdili jen cizinci z Německa, ale i z jiných zemí.

V tu chvíli ve frontě stálo zhruba dvacet vozů, včetně několika kamionů, a řidiči v ní strávili déle než patnáct minut. Kromě motoristů z Německa tu tankovali také řidiči s mezinárodními poznávacími značkami Rumunska, Nizozemí či Polska.

„Tankuji tu proto, že je to výhodnější než u nás,“ vysvětlila žena z Německa, která nechtěla uvést své jméno.

Další Němka přijela s manželem na benzinku do Chlumce nejen kvůli nízkým cenám. „Samozřejmě víme, že se brzy uzavřou hranice, tak jsme to chtěli ještě stihnout,“ řekla.

Dlouhé kolony zahraničních motoristů se v posledních dnech tvořily i v dalších městech v blízkosti státní hranice s Německem. Jeden z uživatelů Twitteru už ve čtvrtek večer upozornil na to, že na Šluknovsku se kvůli zahraničním motoristům tvořily až několikasetmetrové fronty.

„Na některých čerpačkách dokonce pohonné hmoty došly,“ napsal ve svém příspěvku.

Hranice s Německem a Rakouskem budou na základě opatření vlády v souvislosti s šířením koronaviru uzavřeny od půlnoci. Od neděle pak nesmí lidé z České republiky vycestovat do zahraničí vůbec, tedy ani na Slovensko či do Polska.

Výjimku mají jen příslušníci záchranných sborů, řidiči nákladních vozidel, strojvedoucí, lodníci a také lidé, kteří pracují ve vzdálenosti do 50 kilometrů od hranice. Musejí mít ale potvrzení od zaměstnavatele.