ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

O otevření škol na Děčínsku rozhodne na podnět hygieny ministerstvo

  • 7
Školy na Děčínsku by podle hygieniků měly zatím zůstat zavřené kvůli zhoršené epidemické situaci. Krajská hygienická stanice navrhne ministerstvu zdravotnictví, aby rozhodlo, že se zde otevření o týden posune. Ve zbytku republiky se mají žáci do škol vrátit od pondělí 12. dubna, a to v rotačním režimu.

„Rozhodně bychom chtěli, aby školy v okrese Děčín zůstaly zavřené,“ uvedla ředitelka hygienické stanice Lenka Šimůnková.

„My to teď budeme předkládat ke schválení na ministerstvo zdravotnictví, tak uvidíme, jestli nám v tom neudělají nějakou změnu,“ řekla.

O odložení otevření škol se hovořilo také v souvislosti se Zlínským krajem. Nakonec tam ale žáci do lavic přeci jen usednou.

Situace v okrese Děčín je v Ústeckém kraji dlouhodobě nejhorší. Za uplynulých sedm dnů je tam 420 nově nakažených. Nejméně nákaz za posledních sedm dní v kraji přibylo podle ministerstva na Lounsku, konkrétně 242.

Ve středu v Ústeckém kraji přibylo 640 potvrzených nákaz koronavirem, o 49 méně než před týdnem. Jde o nejnižší středeční nárůst od začátku února. Vyplývá to z informací ministerstva.

Od začátku epidemie se v Ústeckém kraji podle čísel resortu nakazilo novým typem koronaviru 114 540 lidí, 101 508 z nich se vyléčilo. S onemocněním covid-19 nebo v jeho důsledku zemřelo v kraji 2 198 lidí, ve středu osm.

Situace ve zdravotnických zařízeních se mírně zlepšuje. Volných je 25 procent kapacity na standardních lůžkách s kyslíkem a 17 procent lůžek pro pacienty, kteří potřebují umělou plicní ventilaci.

V kraji zdravotníci dosud aplikovali 119 348 vakcín proti covidu-19. Alespoň první dávku vakcíny zatím v Ústeckém kraji dostalo 81 518 lidí, z toho 37 830 už i tu druhou. Kraj má celkem 821 tisíc obyvatel.

,