Tablo prvňáků, které zveřejnil Teplický deník, vyvolalo na Facebooku vlnu...

Tablo prvňáků, které zveřejnil Teplický deník, vyvolalo na Facebooku vlnu nenávisti. | foto: Facebook

Za nenávistné výroky o teplických prvňáčcích půjde žena před soud

  • 113
Šestadvacetiletá žena z Tachova půjde před soud za nenávistné komentáře pod fotografií prvňáčků různých národností ze Základní školy Plynárenská v Teplicích. V kauze je jedinou obžalovanou. V případě uznání viny jí hrozí až tři roky vězení.

Policie mladou ženu obvinila z násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci a z podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. „Ve věci byla nyní podána obžaloba,“ řekl České televizi tachovský státní zástupce Ondřej Wendler.

O který z nenávistných komentářů na sociální síti šlo, policie ani žalobce neupřesnili.

Druhého podezřelého v kauze obvinila v dubnu policie ve Frýdku-Místku. V případě tohoto muže však státní zástupce trestní stíhání podmíněně zastavil

Pokud se obviněný během jedenácti měsíců nedopustí trestného činu ani přestupku, trestní stíhání tím pro něj končí.

Po třetím podezřelém podle informací iDNES.cz pátrá teplická policie. „Tento člověk se stále zdržuje v cizině,“ uvedla v pátek policejní mluvčí Ludmila Světláková. Kriminalisté ho tak dosud nemohli vyslechnout.

Případ zvedl vlnu solidarity se školou

Tablo prvňáčků z teplické ZŠ Plynárenská v Proseticích umístil loni na podzim na web regionální Deník.

Pod snímkem třídy složené převážně z romských, arabských či vietnamských dětí se pak objevilo několik nenávistných komentářů. Například muž z Frýdecko-Místecka napsal: „Tam by sednul granát jak pr… na prkýnko.“

Snímek se pak šířil po Facebooku, kde někteří lidé začali děti označovat například za malé sebevražedné atentátníky.

„Ještě že jsou ze ZŠ Plynárenská, řešení se přímo nabízí,“ napsal například další uživatel. „Multikulturní sr...a,“ přisadil si jiný. Výhrůžkám pak čelilo i vedení školy.

Případ současně zvedl vlnu solidarity. Díky kampani a sbírce získala prosetická základní škola od lidí a organizací několik stovek tisíc korun.

Video z únorové besedy na podporu prosetické školy: