Nemocnice v Roudnici.

Nemocnice v Roudnici. | foto: Penta Hospitals CZ

Nemocnice v Roudnici staví nové oddělení, pacienty už nebude nutné převážet

  • 0
Už na konci příštího roku bude pacientům z Roudnicka a blízkého okolí k dispozici nové oddělení intenzivní péče. Za téměř 200 milionů korun tady vzniknou tři desítky lůžek následné a dlouhodobé intenzivní péče vybavených nejmodernějšími technologiemi.

„Dosud byla intenzivní péče v naší nemocnici zaměřena výhradně na pacienty v akutním ohrožení života. Ti ostatní museli být převáženi například do Prahy nebo Ústí nad Labem, což nebylo komfortní nejen pro ně, ale ani pro jejich blízké,“ uvedl ředitel roudnické nemocnice Peter Kysela.

Roudnická nemocnice poskytuje péči hlavně pro spádový region v Roudnici samé a v nejbližším okolí, což je asi 15 tisíc lidí. Nemocnice nepatří pod v kraji dominantní Krajskou zdravotní, ale je privátní, patří finanční skupině Penta.

„Půjde o lůžka dvou typů. První část tvoří lůžka následné intenzivní péče pro pacienty, kteří nejsou v akutním ohrožení života, ale zůstávají závislí na umělé plicní ventilaci,“ vysvětlil ředitel s tím, že cílem následné vysoce specializované intenzivní péče je zlepšení celkového stavu pacienta, aby mohl být přeložen na lůžko dlouhodobé intenzivní péče nebo na běžné oddělení.

S výstavbou nového oddělení, které se bude rozkládat napříč třemi stávajícími pavilony, už nemocnice začala. Kromě stavebních úprav dojde na instalaci vzduchotechniky, datových sítí nebo centrálního rozvodu medicinálních plynů.

„Součástí projektu jsou i dvě nové přístavby k současným budovám, pro zázemí využijeme i část prostor, které byly prázdné,“ popsal Peter Kysela. „Na chod nemocnice stavba žádný zásadní vliv mít nebude, nachází se totiž mimo běžné trasy návštěvníků a pacientů,“ ujišťuje ředitel s tím, že pouze v jedné fázi stavebních prací dojde krátkodobě k omezení provozu radiologie. „Omezení se nebude týkat akutních výkonů,“ doplnil.

Zájem rodiček stoupá

Vedení nemocnice plánuje do budoucna kromě investic do přístrojového vybavení a lepšího komfortu pro pacienty i rozšíření spektra operačních výkonů, čímž se zlepší jejich dostupnost v regionu.

O tom, že se investice do modernizace oddělení vyplácí, svědčí například i velký zájem nastávajících maminek o porod ve zdejší nemocnici. Už v loňském roce nemocnice navýšila kapacitu lůžek na gynekologicko-porodnickém oddělení na bezmála čtyřicítku. Za loňský rok tady přivedli na svět téměř 700 miminek.

„Jezdí sem rodičky nejen z celého Ústeckého kraje, ale i ze severního okraje Prahy nebo středních Čech,“ uvedla primářka gynekologicko-porodnického oddělení Mária Tkáčová Procházková.

První špitál sloužil pacientům na Roudnicku od roku 1875, jeho budova nebyla využívána a v 80. letech minulého století byla při rozsáhlé rekonstrukci zbourána. V tomto období byla v areálu vybudována také poliklinika. Okresní nemocnice sloužila pacientům od roku 1897, postavena byla v místech té dnešní.