Z vody vykoukl ostrov. Hladina přehrady je kvůli opravám nebývale nízko

  • 12
Nevšední pohled se v těchto dnech nabízí na nechranickou přehradu, která se nachází na rozhraní okresů Chomutov a Louny. Vodní hladina je nyní na kótě kolem 262,5 metrů, to je o více než pět metrů pod běžným stavem. Na vodní ploše se dokonce objevil nový, několik metrů velký ostrov.

„Suchou nohou“ lze dojít k vlnolamu před hrází. „Vodní nádrž je bez omezení přístupná. Nicméně na hrázi probíhá stavba, je tak možné, že v její blízkosti budou lidé vykázáni,“ upozornil mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Vodohospodáři začali s vypouštěním přehrady před několika měsíci, aby se dostali na kótu 264,5 metru, a to kvůli opravě pravého přelivu.

Obnažené břehy vodního díla Nechranice

Dlouhodobé sucho v letních a podzimních měsících pak způsobilo další snížení hladiny. Místy tak ustoupila voda z břehů i o desítky metrů.

V létě na odkrytých březích archeologové zkoumali pohřebiště z 11. a 12. století. Na místo se vrátili po čtyřech letech.

V minulých dnech se hladina zvedla o zhruba metr v důsledku deštivého počasí a tání sněhu na horách.

Nechranická přehrada má rozlohu 1 338 hektarů a jde o pátou největší nádrž v České republice. Má nejdelší sypanou hráz ve střední Evropě, délka koruny hráze je 3280 metrů. Vystavěna byla v letech 1961 až 1968.

Před osmi lety prošla přehrada rekonstrukcí středního přelivu, před dvěma lety pak výměnou levého přelivu a loni začala oprava toho pravého, která by měla trvat do srpna 2024. Díky modernizaci technologie se zlepší manipulační možnosti v zásobním prostoru nádrže.