Za zotročení chudých Čechů v Británii chce policie obžalovat čtyři lidi

  • 7
Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu po deseti měsících ukončili vyšetřování případu „moderního otroctví“. Státnímu zástupci v Ústí nad Labem navrhli obžalovat čtyři občany ČR, dva muže a dvě ženy, za podíl na obchodování s lidmi ve Velké Británii.

„Na akci s krycím názvem Bridge kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) spolupracovali v rámci společného vyšetřovacího týmu s britskými kolegy z Oddělení koordinace boje proti moderní formě otrokářství Greater Manchester Police,“ uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Čtyři Češi podle vyšetřovatelů minimálně v letech 2004 až 2017 nabízeli v Ústeckém kraji „dobře placenou legální práci“ ve Velké Británii osobám ze sociálně slabého prostředí.

„Následně měli obvinění dopravit do Manchesteru minimálně jedenáct mužů a čtyři ženy, kterým odebrali doklady a pod pohrůžkou nebo za použití násilí je měli nutit k různým činnostem,“ upřesnil Ibehej.

U žen se podle vyšetřovatelů jednalo o pouliční prostituci či poskytování sexuálních služeb prostřednictvím erotických inzertních webů. Muži vykonávali různé pomocné práce, například u mycích linek, v restauracích či prodejnách.

Nikdo z poškozených však nedisponoval slibovaným pracovním povolením a od obviněných nedostávali téměř žádné peníze.

Podle závěrů policie měl hlavní organizátor navíc po dobu tří měsíců jednu z  žen znásilňovat.

„Uvedený muž kromě jiného uzavřel na jaře loňského roku s další obviněnou ženou v České republice manželství, přestože již v minulosti uzavřel ve Velké Británii sňatek s jinou ženou,“ podotkl Ibehej.

Obchodování s lidmi, znásilnění, vydírání a dvojí manželství

Na jaře loňského roku kriminalisté NCOZ zadrželi a následně obvinili čtyři podezřelé z trestných činů obchodování s lidmi, znásilnění, vydírání, nebezpečné vyhrožování a dvojí manželství.

Jedna z žen se trvale zdržuje ve Velké Británii a její jednání policisté v průběhu vyšetřování překvalifikovali na trestný čin kuplířství. „Tato žena měla zprostředkovávat sexuální služby, uveřejňovat erotické inzeráty na internetu a následně inkasovat peníze,“ nastínil mluvčí.

Čeští kriminalisté NCOZ provedli v rámci operace čtyři domovní prohlídky na území ČR. Jejich britští kolegové k tomu připojili i jednu ve své zemi.

Tři ze čtyř obviněných vzal loni na jaře soud do vazby (psali jsme o tom zde). Jeden muž a jedna žena se později dostali na svobodu s tím, že nesmějí vycestovat do zahraničí. „Hlavní organizátor nadále zůstává ve vazbě,“ doplnil Ibehej.