Mostecké Repre chtějí opravit čtyři firmy, město zmírnilo podmínky tendru

  • 9
O provedení rozsáhlé rekonstrukce Kulturního domu Repre v Mostě mají zájem čtyři stavební firmy. Přihlásily se do výběrového řízení vyhlášeného magistrátem. Stavební práce by mohly začít na jaře. Vedení města zároveň zopakovalo, že architektonická soutěž či zásah do projektu pro něj není téma.

„Pokud vše půjde podle plánu a žádná firma soutěž nenapadne, zhotovitel by mohl být vyhlášen v únoru a po uplynutí zákonné lhůty bychom stavbu předali zhotoviteli,“ předestřel primátor Marek Hrvol (ProMOST).

Vedení města doufá, že tentokrát soutěž skončí bez komplikací a vybraná firma se pustí do realizace. Loni výběr radnice zrušila na základě rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten magistrátu vyčetl zadávací podmínky, které byly podle jeho názoru diskriminační. „Poučili jsme se a nynější podmínky jsme nechali volnější,“ zmínil Hrvol.

Stavební práce mají trvat do konce roku 2026.

Cenové nabídky firem jsou prý nižší než cena, kterou předpokládají projektanti. Ta činí zhruba jednu miliardu korun. Část nákladů chce Most financovat z dotací, o které žádá.

S chystanou opravou Repre nesouhlasí část veřejnosti a někteří architekti. Uvádějí, že práce brutalistní stavbu nenávratně znehodnotí. Požadují přepracování projektové dokumentace, případně vyhlášení architektonické soutěže. To vedení Mostu odmítá.

„Bylo by neekonomické v tom nepokračovat. V této fázi se nemůžeme bavit o změně projektu, je však možné diskutovat o budoucím provozu,“ dodal Hrvol.