Vizualizace možné nové čtvrti u jezera Most.

Vizualizace možné nové čtvrti u jezera Most. | foto: Vizualizace: AK gogolák + grasse

Most chce stavět u jezera, na místě padlého města mají opět žít tisíce lidí

  • 46
Zcela nová městská čtvrť pro až šest tisíc obyvatel by mohla v horizontu několika desítek let vyrůst u jezera Most. Lokalita přiléhající k jižnímu břehu jezera má v budoucnu propojit současné město Most s jezerem a jeho nejbližším okolím.

Vizi možného rozvoje představil mostecký magistrát v rámci nově zpracované urabnisticko-krajinářské studie.

„V loňském roce schválilo město nový územní plán a budoucí využití jižních svahů jezera Most je podmíněno zpracováním územní studie. Chtěli jsme proto území prověřit a navrhnout tak, aby byl návrh urbanistické studie smysluplný,“ popsala vedoucí odboru rozvoje mosteckého magistrátu Iva Mazurová důvod, co vedlo vedení města a státního podniku Diamo, který většinu pozemků v okolí jezera spravuje, k pořízení studie.

Nová čtvrť by měla vyrůst přímo v místě, kde dříve stávalo královské město Most. Lokalita se nachází v severní části současného města. Přibližně od západu a jihu je ohraničená řekou Bílinou a silnicí I/13, což je hlavní tah na Teplice a Chomutov, či vlakovým nádražím. Ze severu tvoří její hranici nábřeží jezera Most a z východní strany pak například i komunikace vedoucí na úpatí vrchu Špičák.

Území, které dostali urbanisté za úkol zpracovat, zabírá 180 hektarů a odpovídá i základní rozloze starého města. To i se širokým okolím v druhé polovině 20. století pohltil hnědouhelný lom Ležáky a dnes jsou místo něj jen rekultivované plochy a obří jezero.

Při tvorbě budoucí podoby území vycházeli urbanisté z propojení okolní přírody a historického příběhu Mostu.

„Zdejší krajina je ikonická díky výrazné morfologii. Území, které řešíme, výrazně zasáhne do krajinného rázu a panoramatu města. Pracovali jsme proto s principem pocitové symetrie a propojení vrchů Hněvín a Špičák s průhledem přes jezero Most a dominantním přesunutým kostelem,“ uvedl architekt Ivan Gogolák, ze společnosti gogolák + grasse, která studii pro město zpracovávala.

Důležitou roli v nové čtvrti dostane kostel Nanebevzetí Panny Marie, původní centrum královského města a již rekultivované a využívané rekreační okolí jezera. Prostranství před přesunutým kostelem má být i centrálním bodem lokality a spolu s paprskovitým uspořádáním navazujících ulic důležitou spojnicí mezi novou i již stávající zástavbou a dnešním městem.

Postupné rozebírání bylo zdlouhavé, starý Most nakonec vymazaly odstřely

Zhruba šest tisíc obyvatel by mělo bydlet hlavně v bytových domech s průměrnou výškou čtyři podlaží. Jednotlivé bloky by spojovala zeleň a podle lokality i parky, které řeší například i vyšší hladinu spodní vody v některých částech území. Počítá se s běžnou občanskou vybaveností, sportovišti, novými školami, tramvajovou tratí i rekreačním zázemím u jezera.

Ačkoliv se na dotčeném území nebude minimálně v nejbližších desetiletích stavět ve velkém, studie je prvním krokem města ve vztahu k jezeru a zároveň návodem, jak celé území uchopit a zajistit mu návaznost na jeho další části.

„Chtěli bychom zamezit tomu, aby zde vznikaly náhodně nějaké aktivity,“ upozornila Mazurová s tím, že město pozemky v okolí jezera nevlastní a bez závazného územního plánu by jen těžko mohlo v budoucnu ovlivnit jejich využití.

Dvě uhelná jezera, dva jiné světy. Milada pokulhává za vzkvétajícím Mostem

Pokud se územní studie zpracuje a schválí, bude přenesena do současného územního plánu Mostu. Bude tak závazná i pro další vedení města, která nakonec budou o strategii nové čtvrti rozhodovat.

Na budoucí plánovače a stavitele však čeká mnoho výzev a limitů. Například se budou muset poprat s nestabilním podložím. Mocnost navážek se místy pohybuje od 25 do 50 metrů. Zakládání nových staveb proto bude velmi náročné a je potřeba počítat, že u velkých staveb mohou piloty dosahovat hloubky až 70 metrů. I proto jsou větší stavby primárně umístěné v rovinatých částech lokality.

Přesto je podle architekta Ivana Gogoláka plánovaná čtvrť slibnou nadějí Mostu. „Je to obrovská příležitost dát městu novou perspektivu a image,“ sdělil při prezentaci studie, ke které se může veřejnost vyjádřit ještě do poloviny července.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz