Souprava společnosti Railway Capital v čele s motorovým vozem řady 811 SK při...

Souprava společnosti Railway Capital v čele s motorovým vozem řady 811 SK při cestě z Moldavy v Krušných horách u Mikulovského tunelu | foto: Marek Šturm

Konkurenci polil koleje olejem. Obžalovaný strojvůdce testoval její vlaky

  • 9
Teplické státní zastupitelství obžalovalo strojvedoucího Českých drah, jenž podle závěrů vyšetřování loni v prosinci pokapal olejem koleje na železniční trati mezi Mostem a Moldavou. Jak zjistil portál iDNES.cz, chtěl tak demonstrovat, že nový dopravce Railway Capital, který nahradil právě České dráhy, nemá vhodné vlaky.

„V katastru obce Hrob na obě jízdní koleje nakapal minerální olej, který si přinesl v PET lahvi. Učinil tak s vědomím, že vzhledem k výraznému stoupání může dojít k prokluzu hnací nápravy vlakové soupravy,“ uvádí v obžalobě státní zástupce Karel Jiruška.

„Na místě následně došlo k prokluzování kol hnacího vozidla, což vedlo k úplnému zastavení soupravy. A poté, i přes její zabrždění, začala vlaková souprava samovolně couvat. Zhruba po padesáti metrech ve smyku se strojvedoucímu podařilo zastavit na pískovaném místě, kdy po celou tuto dobu byl pohyb soupravy nekontrolovaný,“ dodal žalobce.

Projíždějící vlak se do problémů dostal 11. prosince brzy ráno. V ten den začaly na trati jezdit stroje společnosti Railway Capital (RCAS), která vystřídala právě České dráhy. V soupravě tehdy bylo celkem osm lidí, nikomu se nic nestalo.

Obžalovaný se k činu přiznal. Řekl, že nesouhlasil se změnou dopravce, kdy vlaky nové firmy nejsou zabezpečeny pískovacím zařízením.

„Nechápu, jak takové soupravy můžou trať, která je v podstatě horská, obsluhovat, když není zajištěná dostatečná protiskluzová ochrana vozidel,“ vypověděl muž. Na záležitost prý několikrát upozorňoval, až se rozhodl provést zkoušku s olejem.

Strojvůdci mají strach, říká šéf dopravce o útocích na Moldavskou dráhu

Dispečer RCAS Michal Skala na dotaz iDNES.cz odmítl, že by soupravy firmy neměly vhodnou výbavu. „Naše vlaky pískovačem samozřejmě vybavené jsou,“ poznamenal.

Portál iDNES.cz už dříve přinesl informaci, že obžalovaný na dané trati v minulosti pravidelně jezdil. V rámci vyšetřování řekl, že ji zná od roku 2005.

Státní zástupce ho viní z obecného ohrožení v prvním odstavci, hrozí mu tak trest odnětí svobody od tří do osmi let. Žalobce muži navrhuje podmínku.

Na stejnou trať později někdo několikrát nastražil kameny. Zda se toho dopustil obžalovaný, či někdo jiný, se policii zjistit nepodařilo. Tyto případy proto odložila. „Provedené šetření nevedlo ke zjištění pachatele,“ sdělila policejní mluvčí Ilona Gazdošová.

27. prosince 2022