Vlakové nádraží Moldava - Krušné hory.

Vlakové nádraží Moldava - Krušné hory. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Záchrana zchátralého nádraží v Moldavě je na dosah, stát přislíbil dotaci

  • 1
Historická nádražní budova v krušnohorské Moldavě by se mohla dočkat záchrany a nejpozději na konci září 2023 být po rekonstrukci. Nadačnímu fondu Moldavská dráha / Teplický Semmering se podařilo získat příslib dotace 50 milionů korun na její opravu.

„Přidělení částky nám potvrdilo ministerstvo průmyslu a obchodu,“ prozradil předseda správní rady nadačního fondu Petr Fišer.

„Mám z toho velkou radost,“ potvrdila také moldavská místostarostka Eva Kardová.

Fond uspěl v dotačním programu Regenerace a podnikatelské využití brownfieldů. Aby však mohl peníze skutečně čerpat, musí nejprve splnit několik podmínek. Mimo jiné zajistit spolufinancování rekonstrukce ve výši 5 procent, tedy 2,5 miliony korun.

Už přes časem proto zřídil transparentní účet, kam mohou lidé přispívat. Ke konci minulého týdne na něm bylo přes 26 tisíc korun.

Zda na opravu přispěje i samotná obec, ale zatím není známo. Budoucnost historické budovy nádraží z roku 1885 byla dosud nejistá. Obec ji získala do svého majetku v létě 2016, kdy ji koupila od Správy železnic za 3,2 milionu korun.

Chtěla budovu opravit a zahájila už i dílčí kroky. V říjnu 2019 však došlo na radnici k politické změně a nové vedení se rozhodlo chátrající objekt nabídnout k prodeji. Nepřihlásil se však nikdo, kdo by o něj měl zájem.

V září letošního roku pak členové nadačního fondu iniciovali schůzku zastupitelů se zástupci ministerstva, na které jim nastínili svou vizi záchrany. Následně projekt, který v objektu počítá například s kavárnou, ubytováním či dílnami, přihlásili do nové dotační výzvy ministerstva. A uspěli.

To je dobrá zpráva i pro myšlenku obnovení celé délky Moldavské dráhy, která historicky spojovala Mostecko a Teplicko s významným saským městem Freiberg. Na německé straně chybí obnovit osm kilometrů železnice. Na české je zase potřeba opravit mosty a tunely tak, aby trasa byla technicky v pořádku.