Jsem velmi rád, že si všechny spolupracující strany uvědomily nutnost zachování...

Jsem velmi rád, že si všechny spolupracující strany uvědomily nutnost zachování fotografií jako svědků tak obrovské proměny velkého území, protože pamětníci pomalu odcházejí a nové generace již považují současný vzhled krajiny za neměnnou samozřejmost, říká Stanislav Štýs. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Nafotil 35 tisíc časosběrných fotografií z těžby v mostecké uhelné pánvi

  • 8
Unikátní digitální archiv snímků krajiny postižené těžbou uhlí vytvářejí pracovníci mostecké okresní hospodářské komory a oblastního muzea ve spolupráci s jejich autorem Stanislavem Štýsem. Na 35 tisíc jeho časosběrných fotografií zachycuje proměnu krajiny před, během i po dokončení těžby, tedy od roku 1952 až do současnosti.

Snímky se stanou základem i pro virtuální mapu mostecké uhelné pánve, na níž spolupracuje mostecké muzeum s Výzkumným ústavem pro hnědé uhlí v Mostě.

Na vytvoření virtuální mapy se podílí i těžařské společnosti Severočeské doly a Vršanská uhelná a státní podnik Palivový kombinát Ústí, který se zabývá obnovou krajiny po těžbě.

„V budoucnu bude možné využít zdigitalizované materiály pro vytvoření naprosto unikátní mnohovrstvé mapy mostecké uhelné pánve a jejího vývoje za posledních téměř 70 let, kterou budou moci využívat odborníci řady specializací,“ říká Stanislav Štýs, jeden z nejvýznamnějších expertů na rekultivace v Česku.

„Jsem velmi rád, že si všechny spolupracující strany uvědomily nutnost zachování fotografií jako svědků tak obrovské proměny velkého území, protože pamětníci pomalu odcházejí a nové generace již považují současný vzhled krajiny za neměnnou samozřejmost,“ dodává Štýs.

Digitální archiv včetně popisu jednotlivých situací by měl být hotový do konce roku 2021.