Návrh nové smuteční síně na litvínovském hřbitově. | foto: Monika Gordíková, MF DNES

Litvínov už zná podobu nové smuteční síně. Stavět se začne za dva roky

  • 0
Pocit, že jde o místo, kde se vzájemně dotýkají dva světy, má navozovat hlavní část nové smuteční síně, která vyroste na litvínovském hřbitově. Architektonickou soutěž, kterou město vyhlásilo, vyhrál návrh se zdviženým obvodovým pláštěm. Autorem je pětice slovenských architektů.

„Prostor působí jako levitující. Navozuje dojem zvednuté opony. Interiér se vypouští do exteriéru a exteriér vchází dovnitř, dotýkají se tedy dva světy. Vypustili jsme i zasklení,“ napsali vítězové do popisu svého díla.

Obřadní síň tak má po celý rok přímo čelit počasí, což hodnoticí komisi nevadilo. Naopak.

„Je to naprosto inovativní. Síla myšlenky je obrovská. Naplno se může prohloubit prožitek obřadu, vyprovázení člověka,“ okomentovala starostka Litvínova Kamila Bláhová, jež byla členkou poroty. Výběr komise následně posvětila městská rada.

„Samozřejmě, že jsme se zabývali provozním hlediskem. Autoři například navrhují vyhřívané lavičky. Lze mít i podlahové vytápění, aby se na zemi nedržel sníh,“ pokračovala Bláhová.

Celkem šestnáct návrhů

Na radnici doputovalo celkem šestnáct návrhů. Autoři v nich měli počítat s tím, že město hodlá za síň utratit kolem 35 milionů korun. Vítězové soutěže získají za svůj nápad od města 200 tisíc korun, druzí v pořadí 144 tisíc a třetí 72 tisíc.

Úřad teď rozjede jednání s výherci. Jakmile se s nimi dohodne na konkrétních podmínkách, což by neměl být žádný problém, začnou slovenští architekti pracovat na projektové dokumentaci.

Pokud jde o začátek výstavby, zmiňoval se rok 2019. Reálněji se ale nyní jeví až rok následující.

Ve městě to byla druhá architektonická soutěž v rozmezí dvou let. V té předchozí mohli architekti navrhovat budoucí podobu mostu na frekventované Podkrušnohorské ulici.

Vítěz je známý už několik měsíců a radnice se s ním v jednacím řízení dohodla. „Teď se projektuje,“ podotkla Bláhová. Stavět se má začít v roce 2019.